Samopomoč
Spoštovani,
na vas se obračam v kar precejšnjem stanju izgubljenosti in zmedenosti.
Stara sem trideset let, iz urejene in ljubeče družine, že pet let sem v relativno srečni partnerski vezi. Tako da – kolikor se lahko samodiagnosticiram – tukaj ni problemov.
Delam v poklicu, ki ga imam zelo rada in v katerem sem precej uspešna, problem je le v projektni naravi tovrstnega dela (zelo intenzivno delo, brez ustaljenega urnika, ogromno pritiskov, itd) in – seveda, v zelo skromnem in nerednem zaslužku … Prvi panični napad sem doživela pred letom in pol, pred izjemno pomembnim kariernim dogodkom; takrat se je prvič pojavila tudi akutna nespečnost (sicer že od nekdaj potrebujem dlje časa, da zaspim) – sicer so težave potem hitro izginile in se z njimi nisem preveč obremenjevala.
Problemi so se ponovno pojavili septembra, ko sem bila praktično cele dneve vpletena v več vzporednih projektov. (Poleg tega sem takrat po 15 letih prenehala kaditi). Nespečnost, utrujenost, razdražljivost, padec imunskega sistema (ker si ne morem privoščiti, da zbolim, jemljem vitamiske dodatke), itd … Vse to se je stopnjevalo do nočnih napadov panike, zdaj pa imam že par dni grozljivo tesnoben občutek tudi čez dan. Strah me je noči, strah me je tega, da se ne bom mogla sprostiti.
Svoje strahove in tesnobo (predvsem pa nespečnost) sem si zadnji mesec skušala olajšati tudi z blagim jointom (torej trava, za nepoučene) pred spanjem, pred parimi dnevi pa sem si kupila še Baldrijanove kapljice.
Vedno bolj me je strah, da izgubljam nadzor nad svojo glavo in da tega procesa ne bom zmogla zaustaviti.Nikoli prej nisem imela problemov z depresijami ali kakšnimi podobnimi stanji in med svojimi prijatelji veljam za zelo pozitivno in nasmejano osebo.
Skratka: upam, da sem zapisala vse bistvene stvari …
Zanima me, kako si lahko pomagam sama (brez tablet) in v kolikšnem času lahko pričakujem izboljšave (oz. po kolikšnem času teh tesnob in napadov panike naj vseeno obiščem zdravnika).
Že vnaprej hvala za pomoč in odgovore.
Pozdravljeni,
hvala za vaše sporočilo. Omenjate, da vaše težave ne izhajajo iz družine, saj izhajate iz urejeno in ljubeče družine. Tudi s partnerjem sta v relativno srečni partnerski vezi. Sklepate, da od tu vaše težave ne izhajajo. Težko je oceniti od kod vaše težave izhajajo, vendar dejstvo je, da nekaj sebe prinesemo na svet (genetska predispozicija), nekaj pa pridobimo v življenju (vključno s primarnimi odnosi s starši). Splet vsega tega pa je tudi način kako se odzivamo v trenutnih situacijah.
Kolikor sem vas razumel, je bil sprožilni dogodek za panični napad in nespečnost pred pomembnim kariernim dogodkom. Kasneje so težave izginile. Ponovno so se problemi pojavili septembra, ko ste cele dneve vpleteni v več zaporednih projektov. Sprožilec je bil v obeh primerih podoben, razlika je v tem, da so zdaj simptomi močnejši.
Panični napadi, tesnoba in anksioznost, ki se vam pojavljajo so opozorilo. Na nek način so ti simptomi vaš prijatelj, ki vam sporočajo, da nekaj v vaši zavesti, v nezavednem in vašem funkcioniranju ne poteka v redu. Ne preslišite teh klicev, saj se lahko stopnjujejo. Ti simptomi so način za sproščanje energije. Uporaba jointa, Baldrijanovih kapljic in podobnih simptomatskih zdravil (tudi psihiatričnih zdravil) vam težave ne bodo odpravili, ampak bodo zgolj zmanjšali simptome. Naj poudarim, da so psihiatrična zdravila včasih nujno potrebna, ampak prihaja pa tudi do zlorab.
Sprašujete, kako si lahko pomagate sami. Konkretnih navodil vam ne morem dati, ker bi bilo to zopet simptomatsko zdravljenje, lahko pa vam svetujem, da začnete s samoraziskovanjem vašega notranjega dogajanja. Npr. Kako doživljate obremenitev na delovnem mestu? Kakšna čustva pri tem doživljate? Na kaj vas takšna situacija spominja? Ste imeli kdaj že podobno izkušnjo? ipd. Glede na to, da imamo ljudje veliko svojih slepih peg, obrambnih mehanizmov ipd. je na takšno pot težko iti sam in nemalokrat se začnemo vrteti v krogu misli, intelektualnih razlag ipd. Najboljši način za na takšno odpravo je s strokovnjakom – psihoterapevtom. Psihoterapija dokazano deluje, naj pa omenim, da gre pri takšnem zdravljenju za daljši proces – ne pričakujte, da bo do korenitih sprememb prišlo v kratkem času.
Če imate kakšen komentar ali vprašanje, bom vesel če se boste odzvali, v nasprotnem primeru pa vam želim, da boste našli pravo pot.
Lep pozdrav,