Samopomoč
Pozdravljeni,
imam težave, za katere smatram, da so posledica porušenega delovanja hormonov.
Imam zelo stresno delo in sem praktično cel dan v službi. Hude probleme imam tudi s potenjem. Za primer; majčke lahko nosim največ eno sezono, ker mi v tem času nastanejo rumeni madeži, oblačilo kljub pranju smrdi in ni za nikamor kot za v smeti. Zaradi hudih stranskih učinkov ob jemanju kontracepcijskih tabletk, sem morala prenehati z jemanjem le-teh.
Problem, ki ga imam je naslednji: eden od stranskih učinkov k. tablet je bil tudi, da sem se v enem mesecu zredila za 9 kg (ob nespremenjeni prehrani), ki pa jih po sedaj letu dni ne uspem “izgubiti”. Začela sem pisati dnevnik prehrane, da ugotovim napake v prehranjevanju ter se začela ukvarjati z aerobiko. Kljub zmanjšanju vnosa hrane in gibanju nisem izgubila niti 0,5 kg. Sedaj se “testiram”:pojem sirovo štručko ali dve na dan, enkrat tedensko grem na kosilo, po 17-h pa ne jem-to počnem sedaj 1 mesec; pri tej prehrani nisem nič shujšala, kar se mi ne zdi logično. Take prehrane ne mislim prakticirati, ker je trapasta (ponavljam, samo testirala sem telo), vendar pa ne najdem razumne razlage, zakaj ne morem shujšati (kvečjemu se redim) kot to, da imam težave s ščitnico. Šla sem tudi na pregled, ki je pokazal sicer povišano delovanje ščitnice, vendar še vedno v mejah normale, pa čeprav na zgornjih mejah, brez skrbi, je vredu…tako mi je povedala osebna zdravnica.
Tako me zanima, kako si lahko sama pomagam? Žal tega področja ne poznam…
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Andreja
Spoštovani!
Glede na to, da kljub omejitvi vnosa hrane in dodatni aerobiki ne morete shujšati, je možno, da gre za premajhno delovanje ščitnice (hipotirozo). Priporočam določiti TSH pri izbranem zdravniku družinske medicine. V primeru mejnih vrednosti je potrebno določiti tudi prosta T4 (tiroksin) in T3 (trijodtironin). Če bodo vrednosti izven normalnih vrednosti priporočam pregled pri tirologu.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
najprej se Vam zahvaljujem za odgovor.
V zvezi s tem imam dodatno vprašanje, in sicer; če te osebni zdravnik odpravi z besedami, da je vse v mejah normale, čeprav v zgornji meji… sam pri sebi pa veš glede na počutje, da ni vse vredu, kaj lahko sam storiš. Se lahko posameznik sam naroči za pregled pri tirologu?
Lep pozdrav.