Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina samoplačniški pregled ščitnice

samoplačniški pregled ščitnice

Spoštovani

Zradi nekaterih težav ki jih imam zadnje leto mi je moja zdravnica dala napotnico za pregled ščitnice. N žalost pa imajo vse bolnice zelo zaseden termin tako da bom morala čakati več kot pol leta na pregled. Ker pa se jaz že nekaj časa počutim prav obupno in povrhu vsega še jem kontracepcijske tablete (drugače nimam menstruacije po več mesecev) in s tem pridobivam na teži, me zanima če je možno dati pregledati ščitnico kot samoplačnik, ali če je možno dati pregledati ščitnico še kje drugje kot v glavnih bolnišnicah.

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem

Maša

Spoštovani!

Če vam je vaš zdravnik dal pregledati kri na ščitnične hormone in so ti normalni, potem se vam nikamor ne mudi na pregled. Eventualno bi bil umesten ultrazvočni pregled, če bi sumili na povečano ščitnico ali na raka ščitnice, ki pa ne povzročata motenj počutja, razpoloženja – tega, kar opisujete vi. Vaše težave so lahko tudi zaradi česa drugega, čeprav so tudi bolezni ščitnice kar pogoste težave mlajših odraslih.

Poleg bolnišnic opravijo pregled ščitnice vsaj še v Diagnostičnem centru na Bledu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljena!

Meni je zdravnica dala napotnico za pregled ščitnice za klinični center (sem iz NM). Ko sem klicala tja, so mi rekli, da lahko pridem kadarkoli (mislim da od ponedeljka do četrtka). Občutek sem dobila, da lahko prvič prideš kadar koli, za naprej pa si tako ali tako naročen na kontrolo (če je potrebna). Tako sem šla tja že naslednji dan po tem, ko sem pri moji zdravnici dobila napotnico. In sem bila tudi kar hitro na vrsti.

Pa srečno!

Spoštovani!

Samo v primeru, da izvid hormonov, narejen pri osebnem zdravniku, ni pokazal normalnih vrednosti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljena!

Scitnica je tista “sestavina” telesa, za katero je nujno da je v ravnovesju, pa ceprav s pomocjo rednega jemanja zdravil, drugace resnicno naredi vec skode kot koristi.

Pred menoj si dobila ze nekaj koristnih napotkov, pa vendar naj omenim se eno moznost samoplacniskega pregleda-ta obstaja tudi v Celju. Tudi sama se odpravljam tja. Telefonske trenutno se ne vem, v kolikor se ne bos pozanimala sama, ti jo lahko sporocim jaz ko pridem v stik z njo.

Imej se lepo in poskrbi zase…

Pozdravljeni!

Mene so pred 4 leti na Polikliniki na podlagi triažnega pregleda naročili na pregled v enem mesecu in pol. Ko se želiš naročiti, je najbolje, da prideš osebno in prineseš s sabo vse izvide. Koristno se je tudi kaj naučiti o boleznih ščitnice, ker sicer obstaja velika verjetnost, da zdravniku sploh ne znaš povedati, kaj je s tabo narobe, še sploh če imaš razne težave že zelo dolgo. Slab spomin, težave s koncentracijo, zmedenost, depresivnost, … Zveni znano?

Kar se tiče rezultatov TSH testa je pa to takole. Moj prvi test je pokazal zelo povišan TSH, medtem ko sta bila T3 in T4 v mejah. Mesec in pol kasneje so mi na polikliniki ponovno izmerili koncentracijo vseh treh hormonov in so bili v mejah. Jaz sem se pa še naprej počutila enako bedno kot prej. Diagnoza: kronični limfocitni tiroiditis. Če mi ščitnice ne bi ultrazvočno pregledali in mi določili koncentracije protiteles, bi me spet lahko proglasili za hipohondra, kot mi je sugeriralo že kar nekaj zdravnikov prej. Moja ščitnica pa je zaradi stalnih vnetij postala že skoraj neaktivna. Že prvi mesec po jemanju Vobenola se mi je stanje precej izboljšalo.

Kar se tiče samoplačniške ambulante v Celju, jo najdete kar v zdravstvenem domu, številka je v telefonskem imeniku. V Ljubljani imajo tirologe v večih diagnostičnih centrih, zdaj s tem nisem več na tekočem, tako da bo treba pogledati v telefonski imenik in malo povprašati. Moja kolegica pa hodi k dr. Porenti. Ne vem, kje ima ordinacijo, če koga zanima pa lahko povprašam.

Srečno.

Alenka

Tudi sama imam težave s ščitnico in jemljem dnevno po tri tabletke Eltroxina (150 g). Hodila sem na preglede na Polikliniko, kjer sem vedno čakala po dve leti na pregled. Enkrat sem se opravila na Diagnostični center Bled (kot samoplačnik in sem bila hitro na vrsti), ko sem pa leta 2000 zanosila sem se prijavila v Diagnostičnem centru Murgle (Ljubjana) in sem čakala dober teden. Takrat je bil pregled (z ultrazvokom) 8.000,00 SIT. Zanimivo pa je, da isti zdravnik, ki pregleduje na Polikliniki, pregleduje tudi v Murglah. Če imaš možnost naj ti osebni zdravnik napiše napotnico za pregled krvi, tako, da imaš izvide že na samem pregledu, da ti ni treba tam plačevati še to.

TanjaB

Tanja!

Pravis, da si zanosila…sama se sprasujem, kaksne posledice ima lahko moje moteneno delovanje scitnice na otroka(jem pol vobenola vsak dan)-kako je bilo pri tebi in kako je potekala nosecnost-je bilo potrebno posebno nadzorstvo hormonov?
Si imela tezave z zanositvijo?

Lepo pozdravljena!

Pozdravljena Petra!

Jaz sem na tabletah že približno 14 let (sedaj sem pa stara 26 let). Že v mladosti so me strašili ( s strani sorodnikov, da ne bo pomote), da ne bom mogla imeti otrok, … povrhu tega pa še kadiš. Nisem se kaj preveč sekirala, pa tudi s strani zdravnika nisem dobila nobenega takega podatka, da pa ne bom mogla zanositi. Res je, da sem pa imela vedno redno M (slišala sem že, da nekatere ženske nimajo po par mesecev). Glede otroka pa tako: midva nisva načrtovala nosečnost. Jemala sem tudi tablete proti zanositvi, kar nazadnje izvem, da sem noseča. Vprašala sem gin. kako je to mogoče in sem dobila odgovor, da lahko ene tablete izpodrivajo druge (na kar sem to prebrala tudi v časopisu kak teden kasneje). Seveda sem vprašla tudi, kako lahko to vpliva na otroka in mi je rekla, da ni nobene nevarnosti, ampak naj se prijavim tudi za pregled ščitnice. Ob pregledu sem imela povečani desni reženj ščitnice, vendar mi je zdravnik prilagodil temu zdravila. Presenečena pa sem bila, ko sem ga vprašala, če bom imela kaj bolj poredko preglede, pa mi je dejal da ne, ampak je pomembno, da pridem na pregled tri mesece po porodu. Na pregledu sem pa bila, ko sem bila noseča en mesec. Po ponovnem pregledu ni bilo nobenih sprememb, mislim povečanje, ipd.
Nosečnost je potekala brez problemov (če ne štejem utrujenost, živčnost – kar se mi je dogajalo tudi pred nosečnostjo). Rodila sem zdravega fantka s 4300 g in 54 cm velikega (čisto eneke mere kot njegov oče ob rojstvu).

Lep pozdrav!

TanjaB

Če pri samoplačniškem pregledu ugotovijo, da ščitnica deluje nepravilno, mi lahko potem zdravila predpiše moj osebni zdravnik ali jih moram potem tako kot pregled sama plačati. Sem namreč študent in ne vem točno kaj mi krije moje zavarovanje.

Spoštovani!

Hvala, da ste se oglasili. Zlasti pri nosečnicah je pomembno, da dobijo tudi pozitivne informacije, saj jih kdor le utegne zasipa predvsem s posebnimi primeri in izjemnimi dogodki, ki navadno niso tako spodbudni, kot je vaša izkušnja (in številnih drugih, a zamolčanih). Hvala.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Uradno po pravilih Zavoda za zdravstveno zvarovanje vam v samoplčaniški ambulanti lahko predpišejo zdravila le kot samoplačnici in vam jih vaš osebni zdrvnik ne sme napisati v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja (zeleni recept). Ker pa gre za kronično zdravljenje, vam jih bo zagotovo predpisoval vaš osebni zdravnik, ko vam zmanjka tistih, ki ste jih dobili pri tirologu. Kdaj je to, pa se ne da ugotoviti, zato se boste verjetno kamlu oglasili pri vašem osebnem zdravniku po ta zdravila.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Za pregled ščitnice na Bledu v diagnostičnem centru se čaka 1 leto.

Spoštovani!

Če greste na pregled brez UZ sprememb ščitnice in brez odstopanj v delovanju hormonov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close