samomor na piedestalu
Ponavljam temo tudi tu:
Prijateljica je pred časom naredila samomor. Za njo je ostal mož in dva otroka. Nekako jim je do sedaj zneslo. Finančna stiska je tako kot v večini družin v takih tenutkih.
Mož je priden, vendar se ne znajde najbolje. To njegovo naivnost nekateri močno izkoriščajo za svojo promocijo.
Našla se je neka “dobrodelna” organizacija, ki bo organizirala dobrodelni koncert(na njem bo nastopal en bend in nekaj otrok iz GŠ) in zbrala nekaj denarja za njih. Vse lepo in prav. Problem pa vidimo v tem, da so javno obelodanili podatke, ki jim jih je zaupal mož pokojne takrat, ko so ga klicali po telefonu.Brez da bi slutil, da bodo njegove podatke razkrili vesoljni Sloveniji. Kar sedemkrat so ga klicali. Menim, da že zaradi otrok, ki sta oba osnovnošolca, si tega ne bi smeli dovoliti.
Zakaj tako menim ?
Zato, ker če hočeš darovati za družino, ki je v stiski zato, ker jim je umrla mamica, daruješ. Ni pomembno, zakaj je umrla. Imam prav ?
Menim tudi, da ni potrebe, da otroke stigmatizirajo z načinom mamine smrti. Otrokom je način smrti trenutno nepomemben. Pomemben jim je rezultat, ki je tukaj žal smrt.
Velikokrat se zbira denar za različne “reveže”. Tudi invalide, ki so utrpeli poškodbe v prometni nesreči, ki so jo:
1. Sami zakrivili
2. Bili pod vplivom akohola
3.Imeli srečo, da niso še koga ubili,….
Pa NIKOLI še nisem slišala, da bi napisali, da zbirajo denar za XXXX XXXX, ki je postal invalid v prometni nesreči, ki jo je sam zakrivil, pod vplivom alkohola, brez izpita,…..
To je brezpredmetno. Človek potrebuje pomoč in če daruješ daj, drugače ne.
Zakaj je treba tu toliko govoriti o samomoru !!!???? In o drugih temah, ki se tičejo samo družine ?
Kakšne so pravice otrok v tem primeru ? Po mojem mnenju so kršene.
Kršene so tudi pravice do varstva zasebnosti.
Kam se lahko obrnemo po pomoč, saj dotični delijo letake celo v nabiralnike privat hiš. Z vso neprimerno vsebino spredaj in zadaj letaka.
Mogoče smo vsi prizadeti preveč občutljivi, ampak kakorkoli pogledam, se mi ne zdi prav.
Prosim za resne odgovore, ki mi bodo v pomooč.
Hvala.
Pozdravljeni!
Žal mi je za družino, ki je izgubila mamo. Samomor je še posebej težko sprejeti in dejanje pusti pogosto veliko (čustvenih) posledic na vseh širših in ožjih članih rodbine.
Kolikor mi je znano zakonodaja ščiti družino pred javno izpostavljenostjo. Če se torej oče otrok, ki jih omenjate, pisno ali ustno ni strinjal z javno objavo podatkov, ne bi smeli javno objaviti niti priimka, kaj šele načina smrti.
Zame ključno vprašanje torej je, ali se je skrbnik otrok strinjal z objavo ali se ni. Človek v obupu stori marsikaj brez da bi dobro pomislil na posledice. Lahko pa si predstavljam, da zna nekdo v lovu za senzacionalnimi novicami (in promocijo) iti preko vseh možnih mej človečnosti.
Kopiram:
Kot otrok starša, ki je umrl v mojem otroštvu, lahko rečem le to, da meni način, kako je moj starš umrl, ni bil nikoli nepomemben.
Mogoče sem se slabo izrazila. Ne mislim, da je otrokom povsem nepomemben način smrti. Ampak trenutno sta premajhna, da bi ga povsem razumela in hvalabogu, mislim, da gledata na samomor brez predsodkov, ki jih imamo odrasli.
Glede tega, da pa bodo drugi bolj sočutni, pa se je izkazalo, da ne drži čisto, saj je že pred pokom bilo slišati mnogo žaljivka na mamin način smrti. Žal, nekateri nimajo sposobnosti, da bi videli in razmišljali dalj od nosa.
Hvala za odgovore. Saj vem, da imate prav po svoje in čez čas bom verjetno vašega mnenja.
Žal je to res. Dobro pa je, da smo ljudje različni in da je veliko ljudi tudi takšnih, ki razumejo oz. vsaj skušajo razumeti in sočustvovati.
Predlagam vam, da vsi vpleteni skušate poiskati psihosocialno podporo (morda celo skupino za samopomoč). Nekateri programi so tudi 100% subvencionirani. Malo poiščite na internetu.
Bodite dobro.