SAMOJED
pozdravljeni!
Na zalost moramo oddati psicko samojeda,staro 8mesecev,je lepa,zna dati tacko,pozna ukaze kot so sedi ter prostor.Radi bi ga oddali dobrim ljudem,kateri bi imeli cas za se ukvarjati z njo ter bi imela primeren prostor,zazeljeno je v hisi z lastniki.
Kontakt 040-726-145
040-726-147
Lp,Vesna
Živjo Teeeeyččč!
Še sama malo razložim kako je s samojedi – na podlagi izkušenj z našim samojedom. Če bi se še enkrat odločali, ga verjetno ne bi kupili, pa ne zato ker nas bi v kakršnemkoli smislu razočaral, ampak zato, ker res potrebuje zeelo veliko lastnikove pozornosti, le tako je lahko priden, ubogljiv itd… Torej, za katerokoli pasmo se odločaš, moraš vedeti da rabi pes nego in pozornost. Naš kuža ima nekaj slabih lastnosti – ne moremo ga imeti spuščenega, da bi se prosto sprehajal okoli hiše, ampak takoj uide, ob vsaki nevihti ali hrupu (naprimer novoletne petarde) se čisto vznemiri in glasno laja, praska…ima tudi zelo cvileč glas zato to ni ravno prijetno, če pride mimo pes ali človek ga takoj začne obletavati – se hoče igrati- to pa ni ravno v redu, saj se marsikdo takih psov boji. Še to – če je notri vse polula in potem smrdi, je pa tudi dokaj trmast in neubogljiv, saj imaš včasih občutek da ko je na sprehodu in ga kličeš, kar ignorira in včasih uide (npr. za srno ali kaj podobnega). Zahteva tudi veliko nege – najbolje je da ga vsak dan češeš kakšne 15 min, sploh če rad plava v kakšni bližnji mlaki. Česati pa se tudi noče ravno, tako da ga moraš kar malo prisiliti. Ampak, če bi se z njim več ukvarjali, že ko je bil mlad, bi bil bolj priden in ubogljiv. Je pa zelo prijazen do kogarkoli – otroci, mačke, psi – z večino bi se igral in skakal okoli (to tudi zna biti nadležno) – ima zelo veliko energije -lahko bi cel dan letal po travnikih. Moraš vedeti, če se ne misliš veliko ukvarjati z njim in mu negovati dlako, se mu lahko po koži naredijo rane – ker ga srbi in si potem liže dlako, tako pa si naredi rano in imaš potem probleme. Najbolje je tudi, da ga že od malega naučiš vsake toliko časa skopati – naš se sploh ne pusti. Glede hrane ni zelo zahteven – ne poje veliko, je pa velik sladkosned. Če se boš odločila za samojeda, ga začni vzgajati takoj, poskusi z njim ravnati čimbolj mirno, ker bo že sam po sebi imel veliko energije, torej ne skači okoli in ga preveč vznemirjati, ker bo potem tudi sam postal nemiren, preveč igriv ipd. V pesjaku je pomoje lahko, vendar mu tam zagotovi čimveč prostora in udobja. Pa potem ga večkat na dan pelji ven. Bo pa verjetno sam, ko se bo navadil na uro sprehoda, začel lajati in lajal dokler ne bosta šla ven. No, sicer je prijeten kuža in zelo lep, mehek, oh in sploh, vendar so nujni sprehodi (vsakodnevni) in česanje! Če hočeš kakšnega bolj ubogljivega psa pa bo bolje če kupiš labradorca ali kakšno bolj ubogljivo pasmo. Lp
zanimivo,-…..moji sta komot spuščeni-ne pobegneta nikamor.Živita z nami v hiši in sta čisti-ne lulata in ne kakata notri, seveda pa jo je potrebno voziti na sprehode.kar se česanja tiče, prva psička-imamo jo od malega, je na to navajena in nimamo nikakršnih problemov-ponavadi zraven kar zaspi.Druga psička-posvojili smo jo pri starosti enega leta ima s česanjem večje probleme, a tudi to smo v tem letu kar je z nami uspešno omilili.Ubogljivi…??’…noben pes ni ,,ubogljiv,, če ga že od malega ne vzgajaš…ne labradorec. ne čivava..itd…
Pod karakter psa spada tudi ubogljivost oz. učljivost. Torej ni isto če vzgajaš katerokoli pasmo. Zakaj misliš da se potem reče pasma? Zaradi tega ker se v različnih lastnostih razlikujejo. Pa to verjetno ni samo izgled. Seveda pa je logično, da je potrebno kateregakoli psa vzgajati, kot sem že omenila v prvotni objavi.
lep pozdrav
pozna kdo kaksno leglo ki bo v kratkem oddajalo samojede….. hvala
moj mail [email protected]
Če imate radi pasmo Samojed, ne boste kar zagrabili in “hop” po mladička, temveč boste počakali in vzeli rodovniškega mladička. Več o rodovniku si preberite tukaj:
Psarne Samojedov:
ANATINA ( Najboljša psarna)
ICEBERG QUEEN
Oona´s heart
Blanja Polar
jas imam samojedko z imenom neri je pridna ubogljiva razume sedi leži taco prostor in tam počaka dokler je ne pokliče zna dati glas skoči v zrak na besedo hop ….. imam jo v pesjaku in jo 5 dnevno vozim na sprehod jo krtačim po sprehodo in edino kar noče ubogati je da grize lesene predmete igrače klopce !!!
Jaz sicer nimam čisokrvnega samojeda, toda ima vse njegove značilnosti. Nebi se strinjala s tem, da niso zelo vbogljivi. Moj je star že osem let, toda jaz ga imam eno leto in sem ga kupila od lastnika, ki ni nič skbel za njega in ta ga je dobil iz zavetišča. Na pse in mačke je sicer napadalen toda nikoli ne pobegne, uboga na besedo in je zelo priden pes.
Moja Ota je tudi samojedka. Je šolana, ampak zna določene stvari obrnit sebi v prid, kot se za samojede “spodobi”. O ja ja, so pametni psi, ampak zelooo čustveni in ljubki do ljudi, še posebej do otrok. Odkar jo imamo, sem rodila 2krat in obožuje obe malčici. Nasplošno ko vidi kakega otroka, se kr umiri in leže na tla, pa čaka, če jo bo prišel čohat 🙂 Je ne zamenjam za nič!!! Je pa tudi res, da če uide, rada goni srne, zajce ipd. ko pa se znori, pride domov. Za to sva z možem sama kriva, saj ko je bila majhna, sva ji v gozdu govorila:”Kje je srna? išči jo.” Tako sva ji spodbudila duh psa-lovca. Ti psi rabijo ogromno gibanja in veliko pozornosti. Samojedi so Cukri!!! Z vsakim psom se je treba ukvarjat od malega, pa je vse OK.
DRR gospod si pa po mojem mnenju ne zasluži nobenega psa, ker v vsakem išče samo negativo. Očitno se mu je blo težko s psi igrat in niti sam s sabo ni zadovoljen, pa blati pse.
jaz mislim da si DRRR tukaj čisto sfalila. mi imamo doma samojeda. znim se nismo veliko ukvarjali saj smo vsi zelo zaposleni. mislim da so samojedi zelo ubogljivi le vstrajen moraš biti in se ga da naučiiti marsi kaj. glede drugih psov nima problemov (seveda pa pes nemore normalno reagirati na psa, če vidi enega na 3 mesece). tudi uhaja nam ne, na dvorišču je celo popvde sam (hiša je ob dokaj prometni cesti) in nikamor ne ugre tudi ko se goni. prinas je čez noč v pesjaku, čez dan pa je na dvorišču ali pa se crklja pri nas v stanovanju…
zato Teyč.. če si velikokrat slabe volje ali potrebuješ nekoga za razvedrilo ti priporočam da si kupiš samojeda saj ti vsakič ko ga pogledaš polepša dan.
seveda pa ne pravim da samojedi nimajo slabih lasnosti. če mu želiš ohraniti lepo dlako ga moraš res vsaj 1 na mesec počesati (poleti 2x) dobra lasnost njegove dlake pa je ta, da je ni treba umivati tudi če je do trebuha vs od dlake. vsa umazanija se posuši in od njega odpade že v 3 urah. njegova slaba lasnost je tudi trma.
želim ti pravo odločitev