SAMOJED
Lep polarni pozdrav,
tudi pri nas imamo 4,5 letno samojedko Anayo in 11. mesečnega samčka samojeda Kana.
Moram, reči, da do sedaj nisem imela še nobenih problemov.
Pes mora vedeti kdo je gospodar pri hiši,čeprav pri samojedih je to malce težje. Vendar z motivacijo, vstrajnostjo in šolanjem se vse doseže.
Za vse, ki imate probleme z vzgojo, pa svetujem, da čimprej obiščete kakšno pasjo šolo. Ne bo vam žal, rezultati so kaj kmalu tu.
Tasmanski vrag, hvala za odgovor.
Ja sem razmišljala o kaki šoli ampak iskreno sem imela pomisleke zaradi starosti psa.
Na sprehodih več ali manj kar uboga, razen kdaj začne trmariti, večinoma ko se vračamo s sprehoda.
Mogoče kakšen pameten kontakt za šolo oz. kakšno priporočilo?
Sem pa iz okolice Kranja, pa ti?
Lep dan.
Če ti Ljubljana ni predaleč, potem bi predlagala, da se obrneš na KD Krim, kjer imajo v svojem okviru šolo za azilaše in druge odrasle pse in se posvetuješ z gospo (Katarino Wallas), ki tečaje vodi glede tvojega psa in kaj priporoča (tečaj, individualni posvet itd.).
Kinoloških društev v Kranju in okolici pa žal ne poznam, tako da upam, da ti še kdo drug posreduje kakšen predlog 🙂
http://www.klub-vrpk.si/portal/index.php
Vaje potekajo “na strelišču” v Struževem.
samojed, kot večina drugih psov, ni primeren za pesjak,…je družaben pes, navezan na svojo družino,….jaz opažam pri moji psički, da je najbolj zadovoljna , ko smo vsi doma-od prvega do zadnjega,…naj vas ne premamijo dejstva, da ima gosto dlako, da mu bo v hiši prevroče…ker so larifari…še ležat gre čisto k radiatorju….
Kar se nege tiče, sploh ni tako zahtevna kot mogoče izgleda na prvi pogled….potrebno je redno česanje, ker se v nasprotnem primeru naredijo vozli…in česanje le teh je boleče in neprijetno…..cca enkrat na teden,…v času ko dlaka odpada jaz mojo skrtačim vsak dan….miši se dvakrat letno….
toliko za enkrat….boli me glava in niti misliti ne morem, drugače bi napisala še kaj več….sicer pa je opis pasme in karakter, nega, življenje s samojedom, dobro opisano na raznih pasjih forumih…
lp
p.s….res rabijo veliko družbe, igre , učenja in doslednosti….
SAMOJED izvira iz severnih dežel in je potomec severnoevropskih špicev. njegova plečna višina je do 56cm, teža se giblje med 20-30kg. psice 10% manj.ima močne in mišičaste noge in ploske šape. ima dvojno DLAKO s gosto podlanko ter daljšo krovno dlako, ki ga ščiti pred mrazom. nekoč je veljalo da je lahko kakršne koli barve dlake, danes je zaželjena bela, oz. umazano bela. po ZNAČAJU je miren, pameten, prijazen in zelo vdan pes. le v tropu te lastnosti ne pridejo vedno do izraza. je priljubljen hišni pes, ki ni primeren za pesjak, nikakor pa ne verigo!!! zelo rad se igra z otroki in je vedno izredno čist, tudi če ga ne kopamo. moramo ga vsak dan krtačiti. glede PREHRANE je na splošno zadovoljen z vsem razen s kostmi. njegova edina napaka je preveliko VESELJE DO LAJANJA. LP saša
pes ali psica? zanimivo vprašanje, takole ti bom rekla – psica se dvakrat letno goni in za sabo pušča krvavo sled, takrat se tudi močno spremeni njeno vedenje, sicer pa so psice nekoliko bolj poslušne, ubogljive in navezane na družino, kar se pa tiče psov, so manj čustveni, bolj živahni in igrivi ter seveda bolj primernejši za šolanje. sicer je to stvar posameznikove odločitve, sama imam samca in mi ne dela težav v času gonitve, res da ga imam v stanovanju, ampak to ni tako velik problem kot ga vidiš, takrat le melo bolj pazi, da ti kuža ne bo ušel, ker takrat si lahko vzame resno dovolj časa za njegovo ekskurzijo. lep dan še naprej! saša