Najdi forum

ŽIVJOOO!!

to temo sem odprla, da se malo spoznamo o samojedih in njihovih lastnostih.
zanima me ali je samojed dober za v pesjak ali za v hišo??/razmišljam o pesjaku)

Razmišljaj o drugi pasmi. Sem imel dva samojeda in ti lahko rečem da so samojedi samo lepi in nič več. Problemi bodo z uhajanjem, drugimi psi ,z dlako(spomladi imaš za cel mesec dela da spraviš zimsko dlako ven(če hočeš da zgleda kot samojed, ne kot kepa dlake)

Tukaj najdeš predstavitev pasme in debato med skrbniki samojedov:

So pa to psi, ki jih je potrebno imeti VEDNO na povodcu in potrebujejo ogromno aktivnosti.

Tudi tukaj najdeš opis in značilnosti pasme:

Tukaj maš veliko:

http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=4828&postdays=0&postorder=asc&start=0

pa preberi še zadnje strani, kjer se lepo vidi, kaj se zgodi, če si nepremišljen…

oh jas pa se ne bi strinjala z vašim šinfanjem.samojedi so prečudoviti psi.vendar le če jih pravilno vzgojiš.jas imam samojedko ,ki jo redno krtačim in ji dlaka skoraj ne izpada.je zelo pametna saj zna trikce:sedi,taco,daj mi 5,prostor,hop,preskoči,išči,lajaj,utihni,sedi in počakaj,prostor in počakaj,taco,prinesi.pozna besede:jej,pij,pohiti,miruj,lujaj,kakaj….in tudi spustim jo lahko.razume vsako mojo besedo.teeeeeyč ti kar imej samojeda vendar mu boš mogla nameniti dosti časa.dobra stran o predstavitvi o samojedih pa je:sammy4ever.poznaM dosti samojedov in skoraj vsi so pridni kot miške saj jih ljudje lepo vzgojijo.in tut brez povodca hodijo.

l.p

Tle si pa v temo brcnila. Dajanje tačk in ostalo ni zame nobena blazna inteligenca. To se da navadit vsakega psa. Inteligenca(po tvoje pamet) je čist nekaj drugega…

no to sem dala samo primer.je pa res,da me uboga na vsako besedo tut na odpoklic.ves dan jo lahko imam spuščeno pa me bo ubogala.drugače pa je vse odvisno od značaja in od starosti.če imaš mladička valjda da bo nagajal.vendar ko se pes zresni ko postane starejši pa z njim ne bo problemov.vendar je vse odvisno od lastnika in od vzgoje.z njim je treba delati vsak dan vsaj po 2 uri.priporočljivo je da grev šolo .čeprav jas z nalo nisem šla v pasjo šolo me vseeno uboga.pa komaj 1 leto je stara pa morem rečt da skoraj na vsako besedo razume.treba je veliko delati na odpoklic.nikakor se ne smeš naveličati delati z njim in se ukvarjati z njim saj bo postal neposlušen.tut lajati ga je obvezno treba odvadit.jas sem mojo samojedko že pri 3 mesecih odvadila.pa fuul vleče(moja samojedka) sani,rolerje.pa morem reči da je zelo pridna.

uhajajo pa zato ker jih ljudje nepravilno vzgajajo ter jim ne namenijo dovolj časa.

Aja teeeyč samojedi niso primerni za v pesjak ,ker so zelo radi skupaj z svojo družino.in se počutijo zelo osamljene če so ves čas zunaj.če pa že moreš imeti pesjak pa poskrbi,da bo dovolj velik,prostoren,primeren,dovolj vlka uta.in večkrat na dan ga vseeno ven pelji in se z njim tudi igraj:)

Oglasi se kaj na foromu teyč pa me kar vprašaj če te kaj zanima:)(te že čakam)

Khm khm

se opravičujem ker se že dolgo nisem oglasila pa vseeno bi postavila še nekaj vprašanj.Pri sosedu imajo psičko mešanko med kraškim ovčarjem in samojedom.Pravijo da ima karakter čisto po samojedu saj je baje trmasta in grize in nevem kaj še. enkrat ko je bila še mladič sem jo peljala na sprehod pa je bila čisto ok. je pa še nekaj. s to psičko se ne ukvarjajo prav zelo veliko, večino časa je v pesjaku. ali je to pri vseh samojedih tako da so trmasti ali samo pri nevzgojenih??

samojed je krasen pes primeren za v hišo.strašno so vdani svojim lastnikom.potrebujejo veliko gibanja….kar se grizenja tiče….naša ni nikoli nič in nikogar ugriznila….po moje je pri tvojih sosedih bolj kriva nezgojenost kot pa trma..kar se inteligence tiče…v novejših opisih pasem se priznava, da so jim delali krivico , ker so jih smatrali za manj inteligentne…..

Z samojedom se je potrebno veliko ukvarjati vsak dan.Psa je potrebno naučiti,da ne sme grist npr. na hlačnico tako,da ga skregaš in mu daš za gristi igračo.Po moje grize iz nevzgojenosti in raradi tega ,ker se z njim ne ukvarjajo dovolj.Vsak dan bi mu morali posvečati čas.In ta psička bo morala spati z ljudmi saj so ti psi resnično navezani na gospodarja in potrebujejo tesen stik z njimi.

Pozdravljeni!

Sama imam samojeda, ki je sedaj star štiri leta. DRRR je zgoraj napisal nekaj, ob čemer mi je kar hudo, ko prebiram. Zakaj? Žalostno je, da si ljudje kupujejo pse o katerih nič ne vedo. O vsaki stvari se je potrebno najprej izobraziti, šele potem pa jo uporabljati, brez navodil ne gre, pes pa je živo bitje, je del nas in če si pravi ljubitelj psa, ga dojemaš več kot “psa”, kot živo bitje, mogoče celo prijatelja ali otroka :). Vsekakor pa je veliko ljudi napisalo najpogostejše zmote o samojedih. Le zadnje dekle je nekoliko približalo stvar resnici. Samojedi so zelo prijazna pasma, sama imam z njimi izjemno dobre izkušnje. So simpatični kužki tako do otrok kot do odraslih, ne marajo le mačke, vendar tudi s temi se spoprijateljijo, če skupaj odraščajo. Kot mladiči so zelo navihani in živahni, tako kot vsi mladi kužki, a takrat je čas, da jih začnemo vzgajati. Vsak človek ima tako kot pri otroku svoj način vzgoje, zato o tem ne bi pisala. Lahko rečem le kako sem jaz vzgajala našega. Vsekakor pa se je potrebno zavedati, da je lastnik tisti, ki je vodilo psa in kateri je odgovoren. Torej, ne obstaja “butast pes”, obstaja zgolj “neumen lastnik”! Naš kuža zna tako dati levo in desno tačko, se usedeti, posluša komandi lezi in hrbet. To so neke osnove, kot je želel reči DRRR, seveda pa se je v skladu s svojim (ne)izražanjem nekoliko primitivno izpovedal. Potlej so sledile neke disciplinske komande kot so čakaj in pridi ter mir, ki pridejo v poštev na sprehodu ali takrat, ko se krtačiva oziroma pereva zobe. Pomembno je, da pes razume komando kot takšno in jo upošteva tudi takrat, ko zanjo ne bo dobil nagrade, temveč, ko se znajde v situaciji, kjer je le-ta nujno potrebna. Poleg tega pa so to izjemno inteligentni psi, ki zelo povezujejo stvari med seboj. Naš tako točno ve kdo prihaja, avte pozna, hojo pozna, zbudi me vsako jutro ob isti uri ipd. Skratka, zelo pameten kuža. Nekateri lastniki se ne ukvarjajo s psom, mu ne posvečajo pozornost, katero psi potrebujejo v enaki meri kot otroci, zato so zanemarjeni. To lahko navežem na komentar glede dlake. En mesec “posla” kot je rekel DRRR ne boš imela, če se boš z njim redno ukvarjala in to je najmanj kar lahko storiš, če imaš psa, sicer si raje kupi paličnjaka. Krtači se enkrat na teden po recimo deset minut, to čisto zadošča. Dlaka je enakomerna, lepa in sijoča. Le redno ga moraš krtačiti, pretiravati pa tudi ni treba :). Skratka, lahko bi pisala še in še o tej pasmi, ker me je navdušila, vedno pa me stisne pri srcu, ko preberem komentarje takšnih ljudi, ob tem se kar zgrozim. Groza! Za konec mogoče le še to – tak pes NI za pesjak, to so zelo družabni, veseli psi, ki obožujejo ljudi in našo družbo, zahtevajo veliko pozornosti, katero pa potem vračajo dvojno nazaj z vso svojo ljubeznijo, spoštovanjem in srečo, katero nam s svojo pojavo povzročajo.

Upam, da sem ti vsaj nekoliko ponazorila življenje s kužkom pasme samojed, če imaš kakršno koli vprašanje, me vsekakor vprašaj.

Lp, Sie.

Ženskica zelo lepo si napisala, se strinjam s teboj. Naša Nala točno ve, kdaj jaz pridem iz šole pa čeprav nimamo vedno enako razporejenih urc. Veliko ljudi, gre mimo naših vrat(živimo v stolpnici) za nobenega se ne zmeni, kadar pa jaz pridem pa že, ko vztopim, me pričaka z mahajočim repkom. Ti psi so res prekrasni. Najbolj fajn mi je trikec ” preval”, in tudi Nala ga z veseljem dela. Vedno pred trikci se segrejeva z igro, kajti potem, raje počne trikce. Ali pa naprimer, kadar grem ven z njo, včasih postane zelo nemirna, kajti točno ve, če bo prišel moj dedek. Ko pa že na daleč zagleda avto od dedka že leti skače:) Res, da se je z Samojedi potrebno veliko ukvarjati, vendar če se z njim ukvarjaš se ta kuža, lahko razvije v pravega zvestega in tudi najboljšega prijatelja. Vez med mano in med Nalo se je, takoj spletla. Kako me je vesela, kadar pridem domov:) Celo brani me, če se kaki pes zažene v mene, pa tudi če le v igri napade, Nala vedno plani pred mene in pred psa, ter ga ne pusti k meni. Moji sorodniki imajo dojenčka, omna pa mešanca in, ko so sorodniki pripeljali dojenčka k omi, ga je tisti mešanec poskušal vgrizniti, nato ga je rešila Nala, ter mu to preprečila. Ta pes je pa tako zaščitniški, nimaš kaj. Jaz Nali popolnoma zaupam. Kadar imam s seboj ven priboljše in jo spustim z povodca bi 2 uri ali še več. hodila poleg, samo za en bogi priboljek. Aja pa tudi, na morju, sem se naredila, da se vtapljam in je Nala takoj skočil v vodo(pa si nikdar ni upala), preplavala kakšnih 50-60m, ter me odvlekla do obale. Ne moreš verjeti no, pa nikdar si ni upala. Ta pasma je res zakon! Nimam druge besede:) Presrečna sem, da jo imam.

Zdravo vsi ljubitelji kužkov.
Jaz sem lastnica samojeda starega 5 let. Vsak dan gre na razmeroma dolg sprehod, brez povodca, ko začuti da se vračamo domov velikokrat uide in ga je NEMOGOČE prepričati na se vrne. Prav izziva, teka okrog mene in laja laja in še enkrat laja. To mi res požre veeeeliko živcev. Mišljeno je bilo, da bi bil zunaj spuščen,pa je to žal nemogoče, ker nabira kroge in laja po sosedovih vrtovih in ga je nemogoče priklicati…Čeprav bi si vsi želeli da nas čaka pred vrati spuščen in ne zaprt ampak enostavno ne gre. Vprašanje:ga je pri 5 letih mogoče še kaj vzgojiti? Dali smo ga tudi kastrirati, pa ni nič pomagalo, ker neizmerno uživa, ko nagaja in se sprehaja sam.:)
Pa še eno vprašanje, ta kuža je tako zelo prijazen…da se niti branit ne zna. Parkrat se je zgodilo da je bil napaden od drugega psa, pa je mogla lastnica (jaz) obračunat s psom.:) Kaj mislite bi se vseeno branil če
bi bil življensko ogrožen?

A v 5-ih letih za povodec še niste slišali?

Glede sprehodov: če pes ne uboga, mora biti nujno na povodcu. Tako ali tako bi moral biti na povodcu na vseh javnih površinah. S pobegi pa ogroža sebe in druge.

sneguljcica123, če prav razumem, bi vi želeli imeti psa spuščenega pred hišo, brez ograje, kjer bi se pes zadrževal tudi brez nadzora?

Tudi s 5 let starim psom se da napredovati, utrditi odnos z njim in s tem povečati poslušnost, vendar je nesmiselno pričakovati kakšne čudeže v smislu, da bo pes posedal pred vašo hišo brez ograje, ki bi ga tam zadržala, in se sam dolgočasil. Če ga želite imeti spuščenega pred hišo, potem potrebujete ograjo, v vsakem primeru pa računajte na to da jo zna preskočiti ali spodkopati, če bo na vrtu sam, osamljen ali se bo dolgočasil.

Kje pa ga imate nastanjenega? Kolikokrat na dan greste z njim na sprehod in koliko se aktivno ukvarjate z njim?

Yo + Hvala za tako retorično vprašanje
😀
Tasmanski vrag,se zahvaljujem za izčrpni odgovor.
Recimo vak dan po 2 uri.
Saj če gremo z njim v hribe, ali na javna mesta je seveda na povodcu, ko pa grem tu na polje pri nas pa je spuščen, ker ga je užitek gledat kako uživa…

In kako naj pričnem z vzgajanjem pri 5 letih?

sneguljcica123, ste bili s psom kdaj v pasji šoli? Če še niste – ste kaj razmišljali, da bi šli? Dober inštruktor ti bo med tem, ko boš delala s psom, najlažje pokazal, kako izboljšati neke zadeve ali kako jih celo na novo uvesti in psa naučiti. Od kod pa si, ti morda zna kdo kaj pametnega priporočiti 🙂

Okoli hiše lahko postavite ograjo ali pa naj bo pes z vami v hiši, zunaj pa samo, ko ste zraven (prav vam zna priti dolg povodec in klin za privez, če npr. posedate zunaj, pes pa zraven počiva v senci).

Za na polje, da se pes naigra in steka, pa zna biti dobra odločitev t.i. sledni povodec, na katerem ima pes ogromno prostora za gibanje (dolžina je 10 m), tudi če se igra z drugim psom ali vami, vi pa ga imate še vedno pod nadzorom, da ne pobegne in odbezlja kam.

New Report

Close