Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja samohranilka in izvenzakonska skupnost

samohranilka in izvenzakonska skupnost

Lep pozdrav vsem.
Prijateljica ima problem, pa vas prosim, če mi ga lahko kdo razjasni.
S partnerjem živita v izvenzakonski skupnosti, imata dve punčki. Pustila je službo.
Kako dokažeš, da živita skupaj, če imam en starš še vedno drugo stalno bivališče?
Ali je lahko mati samohranilka in kako?
Rada bi ostala doma in izkoristila ugodnosti države kot mati samohranilka. Kako?
Lp
ivica

NE MOREŠ JIH, KER JE TO GOLJUFIJA, ZARADI KATERE GREŠ LAHKO CELO V ZAPOR. kO PODPISUJEŠ VLOGE (OBRAZCE) SOCIALNE SLUŽBE SE TUDI MATERIALNO IN KAZENSKO ZAVEŽEŠ ZA RESNIČNOST PODATKOV IN TO JE TO. LANSKO LETO MISLIM, DA JE BILA USTANOVLJENA NEKE VRSTE SOC. INŠPEKCIJA, KI POKRIVA TUDI TO PODROČJE.

nE VEM KAJ SE NAJ MISLIM, DA GREŠ PUSTITI SLUŽBO PRI DVEH OTROCIH ZATO, DA BOŠ PRENAŠALA DRŽAVO OKOLI. a SE ZAVEDAŠ, DA S TEM GOLJUFAŠ TUDI VSAKEGA ZAPOSLENEGA, KI PLAČUJE DAVKE. SRAM TE BODI IVICA!!!!

A je s tabo vse vredu, Ivica??????????

Prosiš nas za pomoč pri goljufanju, kar je malce zoprno. Jaz bi ji goljufanje vsekakor odsvetovala.
Če bo hotela biti uradna samohranilka, bosta najprej morala urediti vse formalnosti, se pravi poleg razdelitve premoženja tudi preživnino za otroka, brez česar nima pravice do višjega otr. dodatka kot mati samohranilka. Za enkrat je zelo težko dokazati, da par živi v izvenzakonski skupnosti, celo če imata isti stalni naslov, a so primeri, ko nekdo preprosto obvesti CSD in vrtec in prijavo celo upoštevajo (čeprav mi ni jasno, na kakšni zakonski podlagi).
Po drugi strani se jim pa mogoče vseeno bolj splača biti skupaj kot družina, ker bo tako mož lahko uveljavlal tri člane kot olajšavo pri dohodnini. Če bosta otroka doma, jima itak pripada 20 odstotkov višji otroški dodatek, ker nista v vrtcu. Če mož dobro zasluži (očitno že, če prijateljica ne namerava več v službo), je po mojem davčnih olajšav več, kot bi pridobili na račun otr. dodatka in nižjega plačila vrtca – no, mogoče se pa tudi motim. Poleg tega ne vem, kako je z zdr. zavarovanjem – če se ona zavaruje kot občanka, ali lahko po tem ključu zavaruje tudi otroka? Kaj pa, če jo kdo vpraša, od česa sploh živi, če ni v službi in je samohranilka? In če živi v majhnem kraju, se lahko zgodi, da jih kje sreča kdo s CSD ali vrtca, pa ne bo ravno fletno. Da o slabi karmi sploh ne govorimo…

Kikica
NAJLEPŠA HVALA za tvojo PRIJAZNO razlago. Tvoj odgovor samo potrjuje moje mnenje. Isto kot si mi ti razložila, sem tudi jaz njej.

Sem pa razočarana nad bonanom in Urško, saj sta me kar obsodila za nekaj, kar se mene sploh ne tiče osebno. Smo tudi pošteni, in tudi dobri prijatelji.

Čim več lepih in sončnih dni ti želim Kikica.

Lahko je mati samohranilka, samo center za socialno delo ne sme zvedeti da sta s partnerjem še skupaj.
Postopek je tak.
Greš na center za socialno delo in poveš, da s partnerjem nista več skupaj in da si ostala brez sredstev za preživljanje. Vendar poudari, da želiš delati in si prijavljena na zavodu za zaposlovanje, ki ga moraš imeti kot dokazilo. Center za socialno delo bo zahteval, da se oba zglasita pri njih in uredita preživnino. Takrat vaju oba sprašuje za razloge razpada izvenzakonske skupnosti, ter koliko je oče pripravljen dati za preživnino. Čim manj naj reče (10.000 zaradi prevelikih stroškov, kredit, pufi, majhna plača…), ker ti itak drugo krije center. Pa bosta mogla prepričljivo zaigrati. Ona naj ima svoje gospodinjstvo!
Kot brezposelna mati samohranilka ima največji otroški dodatek, pa še vrtec zastojn.
Tudi na vseh drugih obrazcih se mora ujemati. Karkoli bo izpolnjevala njega ne sme šteti zraven.
Kar se tiče katastra najboljše bi bilo, če nima nič. Ne avta in ne kateregakoli stanovanja ali celo hiše.
Po eni strani te podpiram, ker upam, da boš svoj prosti čas bila z svojimi punčkami, ki tako hitro odrastejo. Vzgoji jih ti, ker če bi bila v polni službi pa potem še kuhanje kosila, večerje in navsezadnje pranje in likanje, ki ti vzame toliko časa, saj se nebi imela časa ukvarjati z njima. Potem ti pa nekdo pameten očita, kako si pa vzgojila svoje otroke? Kako jih boš pa vzgojil, če te pa celi dan ni doma.
Samo bodi zelo previdna, ker če se zve, da je to goljufija boš pa vse vračala nazaj, skupaj z obrestmi in kaznijo. Tudi v trgovino ne smeta skupaj. Pa zapomni si vse obraze, ki jih boš videla na socialni, da ga boš vsepovsod spoznala.
Lahko pa pridejo tudi v kontrolo. Ne smeš imeti nobenih moških oblek, te obleke pa morajo biti tam kjer je prijavljen. Nevem kako bosta to uredila, vendar ne pozabita biti vedno na preži.
Privoščim ti da si ob svojih hčerkicah. Za državo me pa mal briga, saj nam bo pobrala vse, tako al tako. Damo ji preveč, saj imamo največje davke.
Odločitev je tvoja!

Sicer za več informacij pa prebrski na internetni strani
Center za socialno delo Radovljica ali pa center za socialno delo Šiška

Mislim Kaja ? A veš, da goljufaš samega sebe. Tisto o davkih pa zelo pretiravaš; zaenkrat še imamo še skoraj zastonj šolstvo, zdravstvo, itd. Ozri se malo preko mej v sosedstvo pa boš videla v kakšni zmoti si, zato ne trdit stvari katere ne poznaš.
Pa mi povej koliko davkov si plačala lansko leto, da si lahko tako prizadeta?
A veš, da je napeljevanje k goljufiji prav tako kaznivo dejanje?

Kaja,
če bi lahko lažno samohranilstvo ovrgli že s tem, da gresta oče in mati otrok skupaj v trgovino, ne bi bilo problema. Sestrična dela na občini ravno v oddelku za vrtce in pravi, da ne bi mogli razpada zveze dokazati niti, če bi bivša zakonca oz. zunajzakonska partnerja še živela skupaj na istem skupnem naslovu, ker je slovenska realnost pač taka, da so mnogi ločenci zaradi stanovanjskega problema prisiljeni živeti skupaj. Družinski izleti pa tudi po ločitvi niso prepovedani ali nekaj izjemnega.

Hvala za podrobno razlago.
Vendar imata po mojem več težav. Službo je pustila prostovoljno, ne kot tehnološki višek, za vrtec in dohodnino sta vložila skupne podatke in še v majhnem kraju živita.

Se pa tudi strinjam z ostalimi, veliko nas je tudi takih, ki živimo v izvenzakonski skupnosti, na različnih stalno prijavljenih naslovih, imamo dva otroka v vrtcu, ki je zelo drag; pošteno prijavljamo dohodke in položaj, in plačujemo davke.

Tale debata postaja vedno bolj zanimiva.
Bonano, glede goljufije se povsem strinjam z vami, glede davkov pa ne ravno. Nekatere stvari imamo res bolje urejene kot sosedje, za nekatere pa nam samo oblast govori, da jih imamo bolje urejene. čeprav to ni res. Pri davkih pa smo kar med višjimi v Evropi, čeprav imajo nekateri res še višje.

Žal je tako, da zakonodaja dejansko omogoča takšno ravnanje. Govori se celo o primerih, ko so se starši ločili samo zato, da so bile položnice za vrtec manjše. Poznam pa primere prijav na različnih naslovih, iz česar izhaja, da uradno izvenzakonska skupnost ne obstaja. V zvezi s tem je bil verjetno tudi mišljen izraz “uradna samohranilka”. Tako se da v primeru, da ima eden od staršev npr. 500.000 bruto, drugi pa minimalca(ali vsaj mnogo nižji dohodek) pri samo dveh otrocih v vrtcu privarčevati za dobro opremljen avto srednjega razreda.
Tudi anketni listi o premoženjskem stanju, ki smo jih letos izpolnjevali ob uveljavljanju znižanja plačila vrtca, so več ali manj blef, saj CSD in občine zagotovo nimajo možnosti preverjanja dejanskega stanja.
Sicer naj vsak živi po svoje, ampak zakaj se enkrat ne bi zavedali, da je v občinskem proračunu za vrtce namenjena neka fiksna vsota? Nato se šele po zbranih vlogah za uveljavitev znižanja vrtca določi višina subvencije za posamezne razrede, ali po domače: Če nekateri plačujejo manj (nizek dohodek na družinskega člana), potem moramo ostali seveda plačevati ustrezno višji znesek.
Rešitev tega problema morda ni uravnilovka na tem področju, čeprav bi bile razlike med posameznimi izplačilnimi razredi lahko nekoliko manjše. Sicer pa ta zadeva spada pod problem vseh tistih mladih družin z le nekoliko prevelikimi dohodki, da bi bile deležne kakršnih koli olajšav na področju sociale, ampak s pomočjo sistema (solidarnost sicer mora biti) pomagamo tistim socialno bolj ogroženim. Žal gre to lahko tako daleč, da v primeru, če seštejem vse odhodke (najemnina + stroški 2S stanovanja v okolici Lj, 2x vrtec), na koncu za preživetje ostane manj kot enako veliki družini, ki živi v subvencioniranem stanovanju, ker je zaradi nizkih dohodkov socialno ogrožena.
Lepo, da skrbimo za vse, ampak sistem je tako nestimulativen, da ti v bistvu škoduje, če doštudiraš, dobiš solidno službo in se poročiš. Vsaj enega od teh korakov je dobro izpustiti.
Ob vsem tem pa država pri davčni zakonodaji še vedno daje odpustke pri kapitalskih dobičkih in raje s 50% davka obremeni bruto plačo v višini poprečne plače v EU.
Finančno razbremenitev staršev bi lahko dosegli tudi tako, da bi določen del sredstev, ki se zbirajo v SPIZ, prelili tudi v (so)financiranje vrtcev in šol ali pa namenili za zdravstveno in socialno varstvo otrok itd. To bi bilo pravilno tudi v smislu socialne pravičnosti, saj bodo prav ti otroci tisti, ke bodo čez 20 do 30 let začeli polniti proračun in pokojninske sklade. Ne pa da ima tisti, ki se je upokojil pred sedmimi leti, večjo pokojnino kot njegov sodelavec, ki še vedno dela na istem delovnem mestu (npr v trgovinah in proizvodnih podjetjih).
Sicer pa vsem, poročenim in neporočenim, pravim in navideznim samohranilcem želim čimveč otrok, sicer bomo do 90. leta starosti hodili v službo.

SLOVENIJA JE NA TRETJEM MESTU V SVETU PO VIŠINI DAVKOV, IMAMO 54% DAVEK…
POVEJTE, ČE JE TO NORMALNO???MNOGE BOGATEJŠE DRŽAVE IMAJO VIŠJE PLAČE, MANJŠE DAVKE, CENEJŠO HRANO IN OBLAČILA…NAŠA DRŽAVA TAKO RADA JEMLJE, A S TAKO TEGOBO KAJ DA…ZAKAJ NEBI LJUDJE GOLJUFALI, ČE SE SAMI POČUTIJO OGOLJUFANE S STRANI SOCIALNE DRŽAVE…KAKO SI LAHKO MLADA DRUŽINA, KJER JE MATI ŠE VEDNO ŠTUDENTKA, BREZ ZAPOSLITVE, OČE PA DELAVEC Z MAJHNO PLAČO, ZAGOTOVI VARSTVO OTROK, ŠE BOLJ PA STANOVANJE V LJUBLJANI, KI ZNAŠA RAVNO TOLIKO KOT OČETOVA PLAČA!!!??? NAJ BODO OTROCI ZATO LAČNI IN PRIKRAJŠANI ALI SE NAJ PARTNERJA ZNAJDETA IN UKRENETA NEKAJ PO SVOJE???
DRŽAVA BI LAHKO GRADILA NEPROFITNA STANOVANJA, S TEM ŠIRILA INFRASTRUKTURO MEST, TAKO ZAGOTOVILA POKOJNINE, KAJTI ČE BO VELIKO OTROK, KI BODO V PRIHODNOSTI DELALI, BO NANESLO DOVOLJ DENARJA ZA PENZIJE…NAMESTO, DA BI KUPOVALI NEPOTREBNA LETALA IN ZMETALI DENAR DOBESEDNO STRAN…BI LAHKO POSKRBELI ZA MLADE, KAJTI NA MLADIH SVET STOJI…!!!
MNOGO JE OBUPANIH MLADIH, KI SI ŽELIJO DELAT PA JIH DELODAJALCI NOČEJO ZAPOSLIT, KER NPR. NIMAJO IZKUŠENJ…KAKO PA NAJ ČLOVEK PRIDOBI IZKUŠNJE, ČE GA NIHČE NOČE ZAPOSLIT???
LJUDJE, KI IMAJO DENAR, LAHKO GOVORIJO O GOLJUFIJI…A OZRITE SE NA REVEŽE, KI SO BREZ STANOVANJ IN DELAJO ZA NAJEMNINO, OD KATERE LASTNIK SPLOH NE PLAČUJE DAVKA, KER SO PONAVADI NA ČRNO NOT…TO NI GOLJUFIJA???
A NI GOLJUFIJA SRAMOTNO DEJSTVO NAŠE SOCIALNE DRŽAVE, DA NE MORE POSKRBETI ZA STREHO NAD GLAVO, MLADIH DRUŽIN, KI SO V OBUPNEM POLOŽAJU????
PROSIM VAS, NE BODITE TIPIČNI SLOVENCI, KI TEŽIJO SAMO K TEMU, DA BI ŽIVELI BOLJE KOT SOSED…ČE POZNATE LUKNJE V ZAKONU JIH IZKORISTITE, SAJ SMO TAKO ALI TAKO VES ČAS IZKORIŠČEVANI MI, REVEŽI…
BOGATIM, STANOVANJSKO PRESKRBLJENIM SE ITAK JEBE ZA USE OSTALE IN ZNAJO SAMO OBSOJAT, POMAGAL PA NE BI NOBEDEN!!!!

Taka razsipna država, birokracije 80 % viška, povsod same pisarne, agencije, ministerstva, inštitucije……. oh in ah, podeljevanje miljonskih nagrad, eni sedijo na nešteto stolčkih in molzejo to državo…………… falirajo cele tovarne, pa se jim fučka za narod !!!!! LJUDJE ZNAJDITE SE, DA BOSTE LAHKO PREŽIVELI SVOJE OTROKE IN SEBE. – PA ŠE TO.: KOLIKO NAS STANE TO UDEJSTVOVANJE NAŠE DELEGACIJE NA SESTANKU V ŠVICI TE DNI ? Verjetno več, kot celoletni otroški dodatki za vse otroke v Sloveniji!

New Report

Close