Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina samohranilka

samohranilka

   19-01-01 12:26

Lepo pozdravljeni, stara sem 25 let, neporočena in sem v osmem mesecu nosečnosti. Prva nosečnost. Žal bom samohranilka (z očetom otroka se ne razumeva, živiva vsak na svojem domu). Prosim vas za vsak nasvet, kako si naj pravočasno uredim pomoč, pri tem mislim na otroški dodatek. Omenim naj, da sem zaposlena. Ali mi pripada kakšna pomoč iz naslova mlade mamice, samohranilke in od česa je le ta višina odvisna? Živim v stanovanju (družbeno), čigava stanovanjska pravice je od moje mame. Ali lahko pričakujem obisk socialne službe na domu v primeru prejemanja pomoči (otroškega dodatka)? Vsakega odgovora bom vesela. Hvala, Mojca

Spoštovani!

Naslov za reševanje vaših težav je regionalni center za socialno delo. Če ob porodu ne boste izpolnili rubrike o očetu, vas bo Center sam vabil na razgovor, ker bo v interesu otroka poskušal urediti očetovstvo in s tem tudi preživnino. Če boste vztrajali, da je oče neznan, to se pravi, da ne boste želeli urediti očetovstva, vam pripadajo v vsakem primeru otroški dodatki (višina je odvisna od vašega zaslužka), socialna pomoč pa samo v primeru, če so dohodki skupnega gospodinjstva na družinskega člana pod zajamčenim povprečjem. Ne vem zanesljivo, če se v vašem primeru ne štejejo med dohodke družine tudi dohodki vaše matere. Pozanimajte se na Centru. Ker ste redno zaposleni vam torej iz dejstva “samohranilstva” samo po sebi ne pripada nobeno nadomestilo.
Moje osebno mnenje je, da morate kot mati absolutno in vedno zastopati pravice in interes svojega otroka, torej uredite očetovstvo in preživnino.

Predlagam vam še, da s pomočjo Centra za socialno delo čimrej uredite po rojstvu priznanje očetovstva in plačevanje preživnine.

New Report

Close