samodestruktivno vedenje
Imam težave s samim sabo, ki pa sem jih nekako obvladoval sedaj pa so se začele stopnjevati..star sem 30 let in imam več težav vendar za nekatere se ne zmenim preveć, te ki me ne motijo toliko so:
-držim se zase, ne hodim dosti v družbo, bolj malo se pogovarjam, preveč jem, pa stalno sem malo napet, kar sproščam z raznimi izpadi kot so razno brezvezno vpitje itd
tiste, ki me skrbijo so:
včasih se za banalne stvari sekiram skoraj po več ur skupaj, oziroma preveč se obremenjujem kaj mi kdo reče ali pa se sekiram za brezvezne stvari
še bolj me moti, da mi je vedno manj mar za ljudi okrog sebe oziroma moje najbljižje, gledam nase in na svojo korist, kar pa vem, da ni lepo samo se ne morem spremeniti (recimo tezko mi je komu pomagati, če me kaj prosi oziroma se mi doma ne da kaj dosti pomagat pri delu, včasih se hitro sprem s starši, ker me njihovo “teženje” hitro spravi ob živce, torej naslednja težava je da imam malo potrpljenja, hitro izgubim živce
največja težava pa se je pojavila nekaj let nazaj, ko sem začel iskati bljižnice, kako priti na lahek oziroma prepovedan način do zaslužka z goljufijo, krajo itd. zaradi česar sem imel že težave vendar me ni izučilo in opažam, da se stanje stopnjuje in dostikrat razmišljam, kako bi na prepovedan način prišel do lahkega zaslužka, če vidim neko priložnost se težko uprem skušnjavi, oziroma lahko normalno živim brez tega ampak občasno mi pade na pamet nekaj takega oziroma, če se mi pojavi priložnost se ji težko uprem, pa četudi je korist minimalna ter posledice velike in dejansko tiste koristi sploh ne rabim ampak iz čistega pohlepa oziroma želje po denarju, kar je pa še ena moja težava, ker mi je denar ful pomermben v življenju in čeprav je to butasto se ne morem upreti in zaradi tega delam oslarije
zadnja oslarija, ki sem jo naredil, je bil poiskus goljufije za pridobitev manjšega zneska, ki ga nisem pridobil, ker sem si premislil, že v štartu se nisem zavedal posledic in se mi ni zdela taka reč ampak sem si s tem nakopal za čisto brezveze velike težave, še bolj butasto zato, ker je bilo to 50 eur, ki je bilo daleč od tega, da bi jih potreboval ampak samo zaradi tega mojega pohlepa po denarju……..in že prej sem imel parkrat težave zaradi mojega pohlepa tudi v službi pa me še ni izučilo zato sprašujem, kaj mi je, da to delam in si potem po nepotrebnem nakopljem težave ter težave svojim bližnjim in kolegom itd.. je to zaradi tega, ker sem opazil, da mi je vedno manj mar zase ter za mojo varnost, ukvarjam se z nevarnimi športi, kjer dostikrat tvegam preveč in me še tudi ni izučilo, da je enkrat lahko usodno, včasih se mi zdi, da mi je malo mar za posledice poleg tega se tolažim, da tudi drugi delajo neumnosti ter jih potem še jaz…..zanima me, ali to meji na psihično bolezen, depresijo, sicer nisem duševno moten ampak se mi zdi, da se nimam v oblasti oziroma se ne zavedam, kaj delam pa čeprav sem pri dejanjih priseben? obstaja kaka rešitev, drugače nisem potrt človek ampak se držim bolj zase in rad uživam v svojih hobijih ter dobri hrani, nimam pa želje po druženju z ljudmi, ne zavedam se, da se mi lahko slaba dejanja vrnejo ter sem tudi preveč zamerljiv, pa maščevalen sem, poleg tega sem zaradi teh težav pred kratkim ostal brez službe, najbolj žalostno pa je, da sem izobražen človek, ki bi lahko svoje znanje v boljše namene probal uporabiti, zašel sem?
Pozdravljeni Jaka,
Opisujete vaša dejanja, ki pa jih kljub temu, da so vaša, vidite kot negativno in bi jih želeli spremeniti. To vidim kot pozitivno in je lahko dobro gonilo za nov začetek?
Sprašujete se kaj vas žene v vsa ta dejanja, ki jih opravite pri zavesti pa vendar se jim težko uprete. Kot največjo težavo opisujete iskanje bližnjic kako priti na lahek oziroma prepovedan način do zaslužka z goljufijo, krajo itd. Vzrokov za to je verjetno lahko več. Ali ste na lahek način prišli do materialnih stvari že v otroštvu? Kaj se zgodi, ko imate težave zaradi teh dejanj? Kako to vpliva na vaše kolege in bližnje? Bi lahko našli v tem našli nekaj, kar vam daje dober občutek? Pozornost?
Ste pomislili, da bi samoraziskovanje nadaljevali v psihoterapiji? Mogoče bi lahko s psihoterapevtom/psihoterapevtko našli in predelali vzroke za vaša dejanja ter tako začeli delovati drugače?
Če imate še kakšno vprašanje ali komentar, ste dobrodošli, da ga zapišete.
Želim vam veliko uspeha.
Lep pozdrav,
hvala za info
s tem
ja nekaj sem še pozabil napisati, že v otroštvu sem imel težave z krajo ter sem imel že takrat take nagibe samo ne vem od kje so se pojavili, ker sem imel ljubečo družino, kjer so vsi zelo dobri ljudje od očeta, mame, brata in nihče od njih ni nikoli delal kaj takega kot jaz in jim niso take stvari na pamet hodile in tudi vzgajali so me, da se to ne počne, ker sem se s tem srečal že pri ene 7ih letih, ko se spomnim, da sem sosedu vzel iz njegove sobe verižico, ki sem jo potem izgubil, pa enkrat sem mu denarnico vzel in jo potem nosil okoli v rjavi papirnati vrečki, enkrat sem mu uro vzel in jo nalimal na svoj avtomobilček namesto števca, enkrat se spomnim, da sem mami naskrivaj pobiral 100 ali 200 tolarjev iz denarnice, enkrat sem z avtomobilov stran lepil nalepke, zato, da sem jih na svoj motor nalimal, enkrat sem vrstniku vzel zbirko starih jugoslovanskih denarjev (takrat je bil se v veljavi),
vse to kar sem nastel in mislim, da je bilo to vse se je dogajalo v otrostvu pri ene 7ih letih potem sem imel dobro obdobje, ko sem hodil v solo in vse dokler sem bil med vrstniki do konca gimnazije nisem imel tezav s tem, potem sem pa začel delati in nekje po parih letih dela sem vedno bolj začel gledati na materialno korist in na denar, vse manj pa nase ter na druženje z ljudmi, veselje itd….mislil sem, da mi bodo materialne dobrine prinesle srečo in sem se začel odmikati od vrednot kot so poštenje in se šel zatekati k materialnim dobrinam medtem, ko mi je vse ostalo postalo nepomembno kot npr. prijatelji, punca, družina, odnosi v službi, druženje z ljudmi tako, da v bistvu nisem srečen kako živim, po drugi strani sem še vedno optimist, da se lahko popravi na bolje
zanima me torej kaj bi lahko bil vzrok teh nagnjen, je lahko že z otroštvom kaj povezano to kar se mi sedaj dogaja, pa drugače nisem tako slab človek ampak vsake toliko časa me prime nekaj takega in potem imam probleme takšne in drugačne
Pozdravljeni Jaka,
sprašujete me kaj bi lahko bil vzrok teh nagnenj in ali je vzrok lahko tudi v otroštvu.
Očitno je povezano tudi z otroštvom, saj opisujete, da se vam je to dogajalo že pri sedmih letih.
Kaj je bil (in tudi je) vzrok za ta dejanja in kako ta nagnjenja odpraviti pa boste lahko našli s raziskovanjem svoje duševnosti.
Lep pozdrav,