Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Samo THS dovolj?

Samo THS dovolj?

Pozdravljeni,

po dolgem času (dobrem letu) sem se odpravila na samoplačniški pregled stanja hormonov ščitnice. Svetovali so mi, da plačam najprej samo pregled THS in če le ta ne bo OK, potem še nadaljnje preiskave. Naslednji dan so mi po telefonu povedali, da je vrednost normalna.

Kar nekaj let (celotno srednjo šolo) sem jedla Vobenol, ki navkljub povečevanju doze, ni pokazal drugih rezultatov, kot mirovanje stanja. Kar naenkrat se je stanje uravnovesilo in lahko sem prekinila z jemanjem tablet. Je mogoče, da se je delovanje ščitnice normaliziralo za stalno ali bi morala navkljub normalni vrednosti THS še na nadaljnje preiskave?

Hvala in lp!

Kaksna pa je bila tvoja diagnoza, pomembno je namrec, zakaj ti je scitnica premalo delovala in tudi sicer, ce se dobro pocutis brez zdravil, potem verjetno ni panike, morda UZ enkrat na leto, odvisno od zgodovine pac.
lp Pika

Spoštovani!

TSH je vsekakor najboljši parameter za oceno delovanja ščitnice. Če je vrednost normalna nadaljnje preiskave niso potrebne. Sicer je pomembno tudi, zakaj ste prejemali Vobenol. Če je šlo za zdravljenje golše tudi kontrole TSH niso več potrebne, če pa je šlo za hipotirozo je potrebno kontrolirati TSH enkrat na leto.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Naj se najprej lepo zahvalim za hiter odgovor.

Ne spomnim se natančno zaradi česa sem se zdravila – zaradi golše zagotovo, ne vem pa ali tudi zaradi hipotiroze… Do zdravljenja z Vobenolom sem imela tudi težavo s prekomernim potenje, ki se je potem normalizirala. Ob zaključku zdravljenja sem dobila navodilo, da kontrola krvi vsakih 6 mesecev, kar zaradi selitve nisem dosledno upoštevala. Delno tudi zaradi tega, ker sem bila enkrat ponovno poslana na “radiološko” z majhnim preseganjem mejne vrednosti in bila opravljena v dveh minutah z besedami: “….ti periferni laboratoriji radi delajo napake, prekontrolirajte kri čez 3 mesece….”

Ker imam zadnje leto težave s spanjem, zbujam se zatečena, z vrečicami okrog oči, niha razploženje, lasje so zelo slabi, suhi (od kar sem imela težave s ščitnico), koža je problematična ipd. sem pomislila, da je mogoče težava v ravni hormonov ščitnice. Mogoče pa so samo Diane 35.

Hvala in lp

Pozdravljena!

TSH test se je meni tako zameril, da ga pri samoplačniških testih mirno izpustim. Konec koncev gre SAMO za HORMON HIPOFIZE, da kaj pove o delovanju ščitnice, mora biti izpolnjenih nekaj pogojev. Merjenje koncentracij prostih ščitničnih hormonov v krvi (fT3 in fT4) se mi zdi bolj merodajno, vendar tudi normalne vrednosti le-teh ne zagotavljajo, da je vse v redu. Posebno poglavje so avtoimunska obolenja ščitnice. V prisotnosti protiteles krvni testi za preverjanje delovanja ščitnice ne kažejo najbolj realne slike. Morda bi bilo dobro preveriti, če ni tudi pri tebi šlo za avtoimunski proces. In prebrati tisto, kar je napisano o normalnem območju: .

Mnenja endokrinologov po vsem svetu glede načina diagnosticiranja in zdravljenja ščitničnih obolenj (predvsem hipotiroidizma) se še vedno razhajajo. Večina zagovarja sveti TSH test stališče. Vsi pa ne. Jaz verjamem slednjim. Zato, ker je TSH test v mojem primeru odpovedal. Na začetku zdravljenja (Hashimoto) moj TSH ni bil zvišan. Če mi mesec in pol prej ne bi izmerili povišanega, me moja zdravnica ne bi poslala k specialistu. V tem primeru ne bi dobila tiroksina in bi še naprej brez potrebe goltala antirevmatike in antibiotike. Dolgo najbrž tako in tako ne več. Trajalo je, preden sem si opomogla. Potem sem bila pa dovolj optimistična, da sem zdravnici predlagala znižanje doze za četrtino (25 ug), ker je bil moj TSH ves čas pod spodnjo mejo. Sledilo je vedno slabše počutje, zdravnici sem hodila razlagat, da se počutim hipotiroidno, TSH je bil pa “normalen”. Tri mesece po znižanju skoraj 3.7, pol leta kasneje samo še 1.4, jaz sem pa dobesedno strmoglavljala. Po devetih mesecih mi je ostalo ravno še toliko inteligence, da sem se odločila za povečanje doze na prejšnjo, stanje se je popravilo, še vedno pa si nisem popolnoma opomogla. Upam, da se kaj takšnega ne bo “zgodilo” nikomur več.
Vso srečo ti želim.

Alenka

Ali ima THS kakšno vezo z delovanjem možganov?

Spoštovani!

TSH (tirotropin) je hormon, ki ga izloča hipofiza (možganski privesek). TSH vzdraži svoj receptor na membrani ščitničnih celic, kar ima za posledico sintezo in izločanje ščitničnih hormonov tiroksina (T4) in trijodtironina (T3) v kri. T3 pa zavre izločanje TSH v celicah hipofize. Vzpostavljen je t.i. sistem negativne povratne zanke, ki zelo natančno uravnava delovanje ščitnice.
Sodobni laboratoriji uporabljajo teste III. generacije, ki so zelo natančni in lahko z veliko gotovostjo ločijo preveliko delovanje ščitnice od normalnega. Pri premajhnem delovanju (hipotirozi) meja med normalnim delovanjem in premajhnim delovanjem ni tako jasno postavljena – prehodno področje je nekoliko širše. Kadar je vrednost TSH izven meja normalnih vrednosti, mora laboratorij določiti tudi pT4 in pT3, da lahko opredelimo za kakšno motnjo v delovanju žleze gre.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close