Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Psihoterapija “Samo na področju teže imam kontrolo”

“Samo na področju teže imam kontrolo”

Pišem vam, saj me zelo skrbi za mlajšo sestro. Od nekdaj je bila marljiva, vestna, pridna ženska, zelo perfektcionistična, stroga do sebe, ima odlično izobrazbo, udejstvuje se različnih prostovoljnih aktivnosti…Ima pa, kot mnogo mladih, težave na področju zaposlovanja. Vedno naleti na razne ovire. Zaposlena je bila kot volonterska pripravnica, nato pa vedno za določen čas. Vedno, ko je zaposlitev izgubila, se je njeno razpoloženje spremenilo precej na slabše, mislim pa, da je tudi partner na tem področju ne podpira, precej pritiska nanjo in ji govori, češ naj se za zaposlitev bolj podrudi. V zadnjem času sem opazila, da je izgubila kar nekaj kilogramov. Ko sem jo o tem povprašala, je jezno odvrnila z povsem nepričakovano izjavo, da ima poln kufer vsega truda, dela, zastonjkarstva, neuspešnih razgovorov za službo in da je postava edino, na kar ima v tem svetu kontrolo. Da nima kontrole nič ničemer drugim in da ji tega nihče ne bo vzel. Nato pa mi je odvrnila, da apetita tako ali tako nima, saj je ves čas nervozna v iskanju službe in se ji hrana upira.

Zelo me skrbi zanjo, saj je kljub slabim razpoloženjem vedno imela neko trdnost in upanje. Zelo se bojim, da bi pri prehranjevalnih motnjah šla predaleč, saj je že zdaj vitka. Ne vem, kako ji naj pomagam.

Lepo pozdravljena!

Razumem vas. Vaša sestra je vzela pod kontrolo svoje telo, saj ima občutek, da le na njem lahko izvaja le to. Vendar omenjeno početje vodi v anoreksijo. Na tej poti, človek izgubi razsodnost za meje in celo ogrozi svoje življenje. Domači takrat najtežje pomagajo, saj se oboleli brani na vse možne načine in postane vzkipljiv, celo nesramen do okolice.

Prav je, da ji seveda poveste, da jo imaste radi in če se sploh zaveda kam brede…Vaša sestra potrebuje strokovno pomoč. Dejstvo pa je, da jo mora sama sprejeti. Prejšnji teden sem ravno zaključila pet in pol mesečni psihoterapevtski proces takšnega primera. Punca je ozdravila. Bistvo je bilo, da sva predelali vzrok, ki jo je privedel do roba smrti. Ozavestila je kaj njeno ravnanje pomeni in zakaj je tako ravnala…potem si je želela zdravja in ga z močno motivacijo in vodenjem tudi dosegla.

Lahko ji posredujete tudi moj odgovor…

Vse dobro vam želim,

Barbara Sarić, psihoterapevtka
[email protected]
041 535 555

New Report

Close