salonitke
Zložene morajo biti na paleti, potem pa jih lepo in večkrat ovijte s plastično folijo za zavijanje. V Mariboru jih odvaža Snaga, cena je 35000 sit/m3, to je približno 80 plošč. Ljudje so premalo poučeni o azbestu, zato se do tega tudi tako neodgovorno obnašajo.
Ker se sam pri svojem delu azbestu ne morem izogniti in sem o njem prečital kar nekaj literature, vam predlagam, da se potrudite in jih res dobro zaščitite in jih ne vozite stran sami. Azbestna vlakna se namreč kot vsak prah primejo na oblačila, ker so mikroskopsko majhna ( rang 0,5 do 1,5 mikrona), jih mi ne vidimo. Mi vidimo navadne prašne delce, ki so večji. Na oblekah ta vlakna prinesemo v stanovanje , kjer jih vdihavajo tudi otroci. Azbestna vlakna namreč ne razpadejo in v pljučih ostanejo za vedno, prevsem tista , ki pridejo globlje v pljuča, kjer lahko povzročajo konstantna vnetja , ki lahko z leti, oziroma desetletji, privedejo do bolezni.
Nekje sem prečital, da teoretično že eno samo vlakno lahko povzroči resnejšo obolenje, vendar upam, da je to le teorija, ker če ne, smo vsi pečeni.