salmonela-nosečnost
Dober dan ,
imam nekaj vprašanj glede okužbe s salmonelo . Sem v 30 tednu nosečnosti in sem se okužila s salmonelo . Ali lahko škoduje otroku ? Ali se to zdravi z antibiotiki in če se ne , zakaj ne?
Kako ravnati če so se okužili še ostali člani družine ( sin ima 20 mesecev )?
Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor .
Pozdrav…………………………..Klara
Draga Klara,
kolikor vem se običajno okuženih s salmonelo, če le niso imunsko prizadeti, ne zdravi, vendar se v porodnišnici v Ljubljani pri odločitvi o tem dogovarjamo z infektologi. Sicer pa vas nekdo v tem pogledu prav gotovo obravnava, če je bila okužba s salmonelo ugotovljena, to prav gotovo ni bilo slučajno. Sama salmonela ostane v prebavilih, zato plodu ne škodi neposredno, lahko pa prako učinkov na vaša prebavila in presnovo na sploh (driska, dehidracija, elektrolitsko neravnovesje…). Zdravljenje z antibiotiki povzroči, da se salmonela “skrije” v predele prebavil, kjer jo antibiotiki ne dosežejo, s tem pa se podaljša klicenoštvo. Salmonele se dovolj učinkovito organizem znebi sam, seveda pa klicenoštvo kontroliramo s koprokulturo in pacijente obravnavamo kot klicenosce dokler tri zaporedne kulture niso negativne.
hm? o tem bi raje vprašal internista-infektologa. Če pacient ni prizadet in se ga da zdraviti doma, ne vem, zakaj bi bil v bolnišnici, kjer se zgolj lahko poveča nevarnost prenosa infekcije še na koga drugega. Nosečnost pri tem po mojem mnenju ne spremeni ničesar.