saktosalpings
Draga Jožica,
Saktosalpinks je v vrečasto ali klobasasto napihnjeno tvorbo spremenjen jajcevod, ki za to da to nastane mora biti zaprt na obeh koncih. Hidrochromopertubacija pa je “prepihavanje” jajcevodov z vodotopnim barvilom, s katerim včasih dokažemo normalno prehodnost jajcevodov, ne pa njihove funkcije, za kar je potrebna še tuboskopija.
Pozdravljeni,
iz bolnišnice sem dobila HSG izvid: Uterus vklenjenega fundusa, v obliki marcedesove zvezde (septum oz. bicornis), homogeno polnjen s kontrastom, gladkih sten, Tudi obojestransko prikazani, desno minimalen prehod kontrasta v medenično votlino, levostransko saktosalpings.
Prosila bi vas, če mi po domoča razložite za kaj gre.
Za razlago in odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Spoštovani,
opis sam brez slike mi morda ne pove vsega, kar bi me še zanimalo. Vsekakor izvid pravi, da je oblika maternice nepravilna, da notranja oblika votline govori bodisi za pregrajeno ali dvorogo maternico (manjkajoči podatek za ločitev med tema dvema se bo poskusilo pridobiti z UZ ali laparoskopijo). Prehodnost obeh jajcevodov je vprašljiva, skozi enega sicer priteče nekaj kontrasta ampak omejeno, skozi drugega pa ne, ker se kontrast nabira v razširitvi (torej je vsaj na enem koncu zamašen, morda celo na dveh). Situacija torej ni rožnata in bo verjetno potrebna tudi terapevtska laparoskopija. Morda bo mogoče kaj popraviti, odstraniti zarastline in odpreti zaprt jajcevod? Če to ne bo mogoče, bo verjetno edina možnost za zanositev postopek OBMP.