Najdi forum

sakroiliitis

Spoštovani,

Mami (stara 60 let) je bila zaradi bolečin v ledvenem predelu pred nekaj dnevi pri ortopedu in prejela naslednji izvid:
RTG LS: Degeneracija vseh diskusov ledvene hrbtenice.
RTG medenice s kolki: Blaga kong. displazija kolkov, vendar je sklepna špranja še primerno široka, na SI sklepih ni posebnosti.
Dg: Sakroiliitis obojestransko, levo več kot desno

Intenzivnejše bolečine in pridružene težave (mravljinci v predelu noge) ima nekaj mesecev. Poleg izvida ni dobila nobenega konkretnejša nasveta, kako upočasniti napredovanje bolezni, kakšne vaje je smiselno izvajati za ublažitev bolečine in povečanje gibljivosti sklepov. NSAID težko prenaša, paracetamol pa verjetno tudi ni najbolj učinkovita rešitev. Skratka, kaj narediti, da se stanje izboljša? Do sedaj ni imela posebnih zdravstvenih težav, tudi podobnih obolenj ni v družini. Ali je smiselno uživati kakšno prehransko dopolnilo ali mogoče obiskati revmatologa?
Hvala za vse nasvete, Tjaša

Spoštovani!
Glede na izvide RTG ima obrabo ledvenega dela hrbtenice, na RTG kolkov pa ni videti obrabe, ima le nekoliko slabšo pokritost ponvice (displazija), kar je lahko predispozicija za hitrejšo obrabo kolkov. Ni pa videti na RTG znakov za vnetje sakroiliakalnih sklepov (sakroiliitis), tako da mi ni čisto jasno od kje ta diagnoza. Lahko, da je ortoped ocenil to klinično. Če je sum na sakroiliitis, svetujem pregled pri revmatologu, vsekakor pa naj gre na fizioterapijo v ZD (pošlje osebni zdravnik). Dela naj pa vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK. Tukaj je link za nekaj osnovnih vaj za križ:
https://www.youtube.com/watch?v=PI9Kvk_HMO8
Glede prehranskih dopolnih lahko poskusi z glukozaminom (nekje polovici pacientom pomaga).
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close