sadno-zelenjavni sokovi
Sadni in zelenjavni sokovi se pijejo nerazredčeni. Pravzaprav jih ne pijemo, ampak jemo: vsak požirek nekaj sekund podržimo v ustih in ga šele nato pogoltnemo. Prav tako ne smemo spiti preveč sokov na enkrat, še posebej sadnih. Največja doza je 3 dl.
Ne pretiravajte s količinami, eno jabolko bo dovolj za 5 dl zelenjavnega sokova.
LP
Sveži sokovi vsebujejo vitalne snovi, ki so organskega izvora in iz celega živila. Pijemo jih sveže pripravljene, zato so dosti bolj kakovostni, kot vitaminski pripravki umetnega izvora. Ti vsebujejo ponavadi vitamine in minerale, ki so v anorganski obliki in jih lahko telo zelo zelo malo absorbira. Nekatere študije so celo pokazale, da je jemanje umetnih izoliranih vitaminov lahko celo nevarno.
Če nimamo dovolj časa ali pa kakovostnih surovin (na primer pozimi), pa lahko jemljemo koncentrirane sadno-zelenjavne pripravke.
LP