Pozdravljeni
Zanima me, po kakšnih lastnostih se ločita sadje in zelenjava- kakšne so klasifikacije za uvrstitev v eno, kakšne za drugo vrsto? Obstaja stvar (npr. način rastja, vsebnosti, ..), ki “zelenjavo dela zelenjavo in sadje dela sadje”? 🙂
Malo nenavadno vprašanje, a zadnje čase veliko razmišljam o tem..
Hvala,
Notta
Pozdravljeni,
Tudi jaz sem razmišljala o tem kar nekaj časa in tudi vprašala drugega strokovnjaka – agronoma.
Žal vam odgovora ne morem podati.
Je pa vprašanje tako zanimivo, da bom še naprej skušala najti odgovor nanj.
Vabljeni pa tudi drugi obiskovalci foruma, če morda imajo odgovor.
Hvala za odgovor, četudi brez podanega odgovora.. 😉
Sama že dolgo razmišljam o tem in vedno sem našla neko izjemo, ki potrjuje pravilo, a ravno danes razmišljam o tem, da bi sadje lahko spadalo pod trajnice, zelenjava pa v enoletnice.
Bi to po vašem mnenju lahko držalo?
Sadje sadimo za svoje otroke, vnuke (tudi oni ga bodo lahko uživali), zelenjavo je potrebno “obnavljat”..
Kako mnenje? 🙂
Vaše razmišljanje je zanimivo in “blizu resnice”; toda kot rečeno vedno se najde kakšna izjema. Zakaj so potem buče zelenjava in lubenice sadje, ko pa je vse enoletna rastlina in še iz iste družine :-). Potem bi v tem primeru obveljalo rzamišljanje Dorry pa tudi pri tem so izjeme, saj nekateri paradižnik uvrščajo med sadje in drugi med zelenjavo. Pa tudi topinambur ali alsdki krompir ima veliko sladkorja.
Tema je zanimiva in očitno še neraziskana.
Sicer sem ti odgovorila že na forumu EKO, pa bom vseeno svoj odgovor zapisala še tu.
Botanično rastlin ne delimo na sadje in zelenjavo, delitev je kulinarična.
Res je sicer, da je večina sadja plodov, zelenjave pa listi, stebla, gomolji in seveda tudi plodovi.
To, da je paradižnik sadje, prihaja iz angleščine, kjer imajo isto besedo za sadje in plodove (fruit). Pa še ene dobrih sto let nazaj je njihovo vrhovno sodišče uvrstilo paradižnik med sadje, neki v zvezi z davki.
Zato ne iščite pravila, ker ga ni.