Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil sadje in zelenjava – za ali proti?

sadje in zelenjava – za ali proti?

pozdravljeni, zanima me, kakšno je vaše mnenje glede uživanja konvencionalno pridelanega sadja in zelenjave? Pri nas doma pojemo veliko obojega, vendar smo omejeni na trgovinsko ponudbo (do tržnice imamo predaleč, med tednom niti ne pride v poštev), svoje zemlje nimamo, da bi sami pridelali hrano, denarja pa tudi ne toliko, da bi se šli “eko”. Že večkrat sem slišala, da je menda bolje opustiti uživanje sadja in zelenjave, če imaš na voljo le trgovinsko izbiro, saj naj bi zaradi škropiv z uživanjem vnesli več strupov kot pa koristnih stvari. Ker me postaja tega vedno bolj strah, vas prosim za vaš pogled na to.
Hvala in lep pozdrav!

Konvencionalno pridelana zelenjava in sadje zagotovo vsebuje določene kemijske zaščitne snovi, ki ne sodijo v zdravo pehrano. Res pa je, da ta hrana nosi v sebi tudi koristne snovi kot so vitamini in minerali.
Da poenostavim, skoraj nobena konvencionalno pridelana hrana ni brez različnih kemijskih snovi, ki vanjo zaidejo bodisi iz prehrane živali, zaščitih sredstev uporaljenih pri vzgoji, gnojenja, zraka…..veliko je virov. Toda sadje in zelenjava po svoji osnovni sestavi nosi seboj pomembne zaščitne snovi. Torej, če se sprašujete ali konvencionalno pridelano sadje in zelenjava ali razni prigrizki in mesni izdelki….. potem je zagotovo odgovor sadje in zelenjava.
Predlagam pa, da zelenjavo in sadje temeljito operete pred uporabo, s čimer ne odstranite teh snovi v celoti, jih pa vsaj nekaj zmanjšate.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close