živjo.
upam, da vprašanje ne bo izzvenelo preneumno: zanima me, če sadje res redi. sam sem nekoliko prebiral ta forum in uporabil tudi iskalnik, na koncu pa sem se izgubil v razhajanju mnenj. sadja pojem zelo veliko (z izjemo banan, ki jih ne maram). jem ga tudi pozno zvečer. rad bi torej vedel, koliko različno sadje redi, otežuje metabolizem (če ga), itd. ga lahko ješ kadarkoli? naj omenim še, da nisem močno predebel – “falita” mi kaka 2 kg.
hvala za odgovore, matej
Sadje ima visok glikemični index, kar vpliva na hormon insulin. Insulin pa je hormon, ki shranjuje OH v maščobo… torej, če si na dieti sadje skoraj izloči, oziroma ga zamenjaj z zelenjavo.
Kar se pa prehranjevanja tiče, je pa tisto, da če ponoči ješ in greš spat – da redi, stara šola. Bolj je pomembno, da si razporediš obroke čez cel dan (6-8 obrokov), da ješ čimmanj maščob in enostavnih sladkorjev (visok GI), ter da če hočeš hujšat na presegaš dnevne porabe kalorij.
Glede na vsebnost sladkorjev sadje niti nima tako visokega GI. Vsebuje dosti fruktoza, ki ima nizek GI.Fora ni v GI ampak predvsem v fruktozi, ki dokazano pozitivno vpliva na raven telesne maščobe, znižuje senzitivnost na inzulin v mišičnih celicah in dviguje trigliceride v krvi. Krivec je njen metabolizem.
Kemije najdeš na portalu bolj malo.
Če misliš na dodatke k prehrani pa vsekakor.
In v tem ni nič slabega razen tega da so ljudje prepričani, da škodujejo.
Kar seveda ni res. Če že za kakšnega (pri nas ne ker so zakoni prestrogi) obstaja sum, da škoduje (seveda je to le možnost in nič potrjenega) ta še vedno manj škoduje, kot prehrana običajnega človeka (pa tudi če ven izločiš kavo in alkohol).
Ne gre le za škodljivost prekomerne teže amapk škodljive snovi ki jih dobiš s prehrano. Poleg tega v sodobni predelani prehrani manjka esencialnih elementov, kar se dolgoročno pokaže v zdravju.
Poglej olje ki ga kupiš v trgovini ima ogromno trans maščobnih kislin in drugih toksičnih substanc zakatere je jasno dokazano (obstaja na tone študij), da so krivec večine bolezni sodobne družbe.
MArgarina je 100% strup.Same trans maščobne kisline.
Da ne govorimo o pesticidih, barvilih, nitratih…
Seveda te noben na portal ne sili. Vendar ravno tam boš izvedela veliko o tem.
Mislim, da si zaslužim link nanj (glede na čas ki si ga jemljem za odgovore tu) .
Seveda veliko ljudi raje živi v sanjah in čudežih ter noče slišati resnico. Za take delam tukaj gor le reklamo in od njih dobivam podobne poste kot je tale.
Zakaj vstrajam? Verejtno zato, ker mi je število meilov, ki se je močno povečalo dalo vedeti, da nekateri znajo razmišljati in sprejeti nekaj novega še posebaj če ima za seboj študije in strokovno razlago.Ne pa neko larifari komercijalno nategovanje. (npr. dieta z ločevanjem živil.Bedarija!)