Najdi forum

Sadike špargljev

Lani sem posadil nekaj (dvoletnih) sadik špargljev. Bili so drobni, nežni, kot puhek. Letos pa so že precej močnejši in višji. Iz nekaterih sadik pa so pognali kakšnih 60 cm visoki poganjki s cvetovi.

Zanima me, ali je treba oz. ali lahko in katere poganjke odrežem, da se bodo začeli čimbolj gostiti in debeliti. Menda naj bi bili primerni za uporabo že čez dve leti. Tile pa zaenkrat bolj spominjajo na okrasne asparaguse kot na prave šparglje, kakršne lahko kupiš ob cesti v Istri ali na Primorskem.

Pozdravljen,

šparglje imam že skoraj dvajset let in ker je nasad v zadnjih letih začel usihati, sem nekaj korenin prestavila na novo mesto. Mislim, da tudi za sejančke velja podobno. Prvo leto jih sploh nisem rezala, da lahko listi koreninam zagotovijo več hrane in se tako korenine okrepijo. Začneš rezati šele naslednje leto. Vsi poganjki se, če jih ne porežeš pravočasno, razvijejo v, kot praviš, okrasni asparagus. Praviloma se jih reže nekje do konca maja, kasnejši pa že nekoliko bolj grenijo in se jih pusti, da pridelajo koreninam dovolj zalog za prihodnje leto.
Tule pa še en link:
http://nakup.merkur.si/nasveti-namig-tisk.asp?ID=vrt51&kateri=vrt
LP, Astra.

astra, hvala. Kar bo, pa bo. Tiste poganjke, ki so šli na široko v cvet, sem porezal, pa bomo videli, kaj bo.

Obilo uspeha!

Po dolgem času se spet oglašam:

nekaj najbolj cvetočih poganjkov sem porezal, ostale bom pa pustil za rast. Upam, da bo uspelo.

New Report

Close