S snemljivega na fiksni aparat
Pozdravljeni,
že približno 6 let nosim snemljiv zobni aparat, s katerim pa ne dosegam želenih rezultatov. Ko sem ga dobil, sem ravno stopil v puberteto in ker odstopanja niso bila velika (en dvojka zgoraj je malo ”udrta” navznoter, spodaj (in minimalno zadaj v dveh vrstah) jih je pa treba le malo zravnati), mi je ortodontka ponudila izbiro snemljivega ali fiksnega aparata. Seveda sem izbral snemljivega. Nosil sem ga dokaj po planu, kakšni dve leti manj, večinoma pa le ponoči, ”pozabil” sem ga redko, na potovanja pa ga preventivno nisem vzel. Sedaj sem študent in več potujem, aparata pa s seboj raje ne nosim, ostale dni (razen noči po študentskih žurih 🙂 ) ga nosim še bolj redno, kot sem ga prej – v srednji in osnovni šoli. Rezultati, kot sem že omenil, niso po pričakovanjih in vse bolj se nagibam k fiksnemu aparatu. Zanima me, ali je smiselno preiti na fiksnega in ali bi ga doplačal, glede na to, da zdravljenje še poteka. Zanima me tudi kako je s sulfidnimi ploščicami, ki se ne obarvajo (doplačilo?) in ali je pri nas možno dobiti damon sistem aparata in kakšni so pogoji zanj?
Hvala.
Pozdravljen,
na vprašanja lahko odgovorim le precej na splošno. Vsekakor lahko s fiksnim aparatom natančneje kontroliramo premike zob kot s snemnim. Če ti je ortodontinja ponudila možost izbire aparata, je očitno ocenila, da lahko do zadovoljivega rezultata prideš tudi s snemnim aparatom. Vendar pa zagotovo ne na način, ki ga opisuješ. Tudi snemljiv aparat je treba nositi točno po navodilih ortodonta in ne le “priložnostno”. Glede vseh ostalih vprašanj o spremembi načina zdravljenja in ev. doplačilih pa se moraš pogovoriti s svojo ortodontinjo. V Sloveniji je na voljo tudi Damon sistem. Srečno!