Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja s kakšnimi žlicami je vaš otrok

s kakšnimi žlicami je vaš otrok

Danes sem od moje fizioterapetke izvedela, da mora otrok jesti hrano z navadno, kovinsko žličko in ne s plastično, kot mi je bilo rečeno, ko sem pred 1 mesecem začela z gosto hrano. Pravi, da hrana izgubi oz. spremeni okus s plastično žlico, poleg tega pa je kovinska žlica težja in ko jo položiš otroku na jezik, lažje “potegne” hrano z nje in pogoltne. Pravi, da še veliko ljudi (medicinsko osebje, npr. pratronažne sestre) narobe razlagajo, da je boljša plastična. Kakšne žlice pa uporabljate vi? lp

Mi uporabljamo navadno kovinsko žličko že od začetka! Sem pa začela uvajati bolj zares pri 6 mesecih, saj je prej zavračala vse. Sedaj je vse in tudi 2-3x na dan se še dojiva! Stara je pa skoraj 8 mesecev.

Ah, po moje se pa res ni treba še s tem obremenjevat. Važno, da z žlice kaj poje, pa naj bo plastična ali pa kovinska.
Jaz sem začela s plastičnimi, ker so bile pač manjše od male čajne kovinske in so se mi zdele bolj primerne za majhna ustka. Ko je bil star malo več kot eno leto pa sem prešla na običajno malo kovinsko žličko. Mali še opazil ni.

Midve sva začeli jest prejšnji teden. Punčka je stara pol leta in jeva s kovinsko žličko, ki jo tudi midva z možem uporabljava. Tudi prej, ko sem ji dajala samo kaplice D3, sem že uporabljala to žličko. Plastika se mi nič ne dopade.
Kakšne pa uporabljate strgalnike. Nekje sem prebrala, da moraš plastičnega ali steklenega. Jaz tudi tega uporabljam kovinskega. Pa ve?

Na začetku kakorkdaj, zdaj kovinsko. Ne vem če je prav kako bisto v tem. Glede strgalnika pa je meni rekla patronažna, da je kovinski manj primeren, ker naj bi se z njim bolj uničevali vitamini. Vendar ravno pretiravat tudi ni treba.

Jaz sem uporabljala silikonsko žličko in se mi je zdela super, potem pa kovinsko, pa občasno tudi plastično.
Strgalnik za male bebice je najboljši steklen, jaz sem kmalu le tlačila z vilico.
Lp, Mateja

Mislim, da ni potrebno komplicirat…
Smo pa mi zaceli s silikonsko.. ker je mehka, pa ga nisem po pomoti zokala v dlesni… Kasneje smo tudi imeli vec plasticnih, kot kovinskih… a se to zaradi tega, ker so bile lazje za prijemat.. za otrokovo rocico… Zdaj pa mesano… Moj obcutek: ko dobi otrok prve zobke, je lazje s plasticno… kovina v zobke…brrr…
Tisto, da otrok lazje “potegne” iz tezje kovinske zlicke… hja, se nisem slisala… Bom poskusila pri naslednjem otroku…hehehe… S.

Kovinsko žličko, plastični in kovinski strgalnik in palični mešalnik, ki pa ima tudi kovinsko rezilo.

Meni gre prav na smeh, ker so nekateri (pa ne mislim na vas) strokovnjaki sposobni iz žličke ali strgalnika narediti celo doktorsko dizertacijo.

Sprva kovinska žlička, ki pa smo jo ukinili, ker je ati enkrat tamalemu ranil dlesni (je bil mulček malo preveč zagnan). Nekaj mesecev nato samo ena od Canapol firme (se mi zdi).

Zdaj pa je vseeno, večinoma kovinska, pri babici pa tudi kdaj plastična.

Ne kompliciramo več.

Mi se ne ukvarjamo s tem prevec, ker se mi ne zdi pomembno: kar je pac pri roki. Je pa res, da smo od zacetka bili bolj na silikonski od Tommee Tippee (ali kakor se ze pise), ki se je obarvala, ce je bila hrana prevroca (total overkill), ampak pomembneje, ker je mehkejsa, nima ostrih robov in ne mores otroka raniti.

LP,
Meli

– najprej silikonska
– ko je začel sam jesti smo mu dali plastično ukrivljeno – da je lažje jedel in da se ni ranil (pa nič ne spremeni okusa, kje je pa to pobrala?, pa še hladna ni, oziroma je na dlesni bolj prijetna)
– okoli 1 leta pa je prešaltal na kovinsko, ko je jedel že čisto sam

Jaz ravno uvajam gosto hrano in to s silikonsko žličko, ki je mehka in se oblikuje po otrokovih ustih, jezičku,…

Potem bom, dokler še ne bo znal pravilno jesti, uporabljala plastično, saj se s kovinsko (po moje) lahko poškoduje nežne dlesni.

Sicer pa: ali se tebi zdi hrana po okusu drugačna na plastični ali kovinski žlički? Morda na kakšni stari kovinski žlici res da okus po železu (ha, ha)!!!

Delaj po občutku, pa bo vse OK.

Mi uporabljamo plastično žličko od Tuppervara, za ribanje jabolk in korenja pa steklen strgalnik, ker naj bi se tako ohranilo več vitaminov kot če strgaš na kovinskem.. Če je to res..??
Lp, Sara:)

Zivjo,

mi uporabljamo kovinsko zlicko ze od vsega zacetka, ko sem mu zacela dajati AD3, pa ni panike, da bi mu kaj ranila. Je pa res, da je ta nasa kovinska zlicka zelo miniaturna, za pol tiste normalne male zlicke.
Ce je treba jemo tudi z plasticno, skratka nic ne opazi samo da je.
Bo pa zdaj kamlu sedem mesecev star in priblizno 1 mesec ze uvajam gosto hrano. Skratka je prevec rad z eno ali pa z drugo 🙂

Nam je pa prav tako v razvojni svetovala kovinsko, razlog pa, da se plasticna lahko zlomi in da je bilo ze kar nekaj taksnih nesrec.

L.p.
Drejka

drejka, mi smo imeli plastične, ki so prav namenjene za hranjenje otrok in so iz debele mase, ki se zlepa ne zlomi – jo ima zdaj za kopanje po peskovniku, pa je še cela 🙂 tako da če le ne hraniš otroka s tistimi žičkami za enkratno uporabo (ali takimi, podobnimi tistim za zdravila), ki so dejansko iz čisto tenke plastike, mislim, da je ta strah odveč

imam včasih občutek, da so patronažne malce v zaostanku v spremljanju dogajanja na trgu z otroško opremo, pa ne bi smele biti.
zadnjič sem slišala denimo, da je znanki, ki so ji prijateljice podarile tummy tub ob rojstvu otroka, naredila patronažna cel halo, ko ga je hotela mamica skopati v njem in je morala iti k sosedi si sposoditi navadno otroško banjco, češ, da v vedru otroka že ne bo kopala … skratka …

Plastični naj bi se zato uporabljali, ker se ne nabirajo bakterije v luknjicah, saj ga je lažje očistiti kot kovinskega (razlaga v materinski šoli).
Jaz sicer nisem kaj dosti ribala – banano sem retlačila, jabolko zmehčala nad paro,…

Tudi mi dajemo otročku jesti s kovinsko, sem tudi slišala, da plastična ni zdrava. Strgalnik pa sicer uporabljamo steklen, pa se recimo jabolko zelo težko nariba, oziroma, je že čist črn, preden ga zribam, zato rezmišljam, da bom začela uporabljati kovinskega. lp

New Report

Close