S.F., Klara
Ste se v S.F.?
Jaz sem v Sac.
Ej, lep pozdrav! Tudi jaz sem trenutno v blizini S.F. in iscem ostale Slovence, ki zivijo tam okoli. Lepo je slisat, da se je nekdo vendarle oglasil. Kaj pocnes tako dalec od doma? Jaz sem tukaj za zdaj samo kot turistka, ceprav bi rada ostala. Ampak tok enih preprek in omejitev. Pa ti? Si prisel za dalj casa? Oglasi se kaj, da malo poklepetamo na tem forumu. Prav pogresam pogovore z nasimi ljudmi.
Zivim in delam v blizini Sacramenta s H-1B vizo z nizom omejitev in odprtim vprasanjem ali mi bo uspelo ostati trajno:-)
Ojla! Tvoja zgodba je slisati kar obetavna. V kaksnem poslu pa si in kako ti je uspelo priti do sluzbe tukaj? Tudi sama sem se ze malo zanimala, ampak kot kaze mora delodajalec dokazati, da ni dobil nobenega Americana za to delo oz. da noben American ni usposobljen za to delovno mesto. In prav zato se mi zdi, da je za tujce kar tezko priti do kaksne dobre sluzbe. Razen seveda, ce imas zelo visoko izobrazbo ali si kaksen strokovnjak. Jaz imam zaenkrat samo diplomo, tako da… Ne vem, kako mi kaj kaze.
Kaj pa drugace? Ti je vsec okolje, ljudje, nacin zivljenja? Bi za zmeraj ostal, ce bi imel to moznost?
Lep pozdrav v okolico Sacramenta.
Drži, težko se pride do službe, zadnja leta še toliko bolj. Poleg primerne formalne izobrazbe je dobro znati kaj posebno iskanega. Tudi ustreznih delovnih izkušenj in vztrajnosti pri iskanju službe ne sme manjkati. Pa ne pozabit na kanček sreče. Seveda pa se s tem šele začne. Tujec mora v vsakdanjem življenju premagati niz ovir in se prilagoditi na novo okolje. To velja tako za privat življenje, kot službo. Nova kultura, drugačni običaji in družbene norme poskrbijo da stresa ne zmanjka…
Okolje mi je zelo všeč, tudi življenski slog v ZDA mi ustreza. Stereotip, da se tukajšnje življenje vrti le okoli dela, se mi zdi precej zgrešen. Je pa vse relativno… Kar se ljudi tiče, so precej odprti, prijazni in pripravljeni pomagati. Predvsem pa, sproščeni in nezagrenjeni so. Kaj reči, za moj okus je dosti bolje kot v Sloveniji. Seveda pa to še ne pomeni, da je vse super. Samo, kje pa je…
Pa ti, a poznaš kakšen center, skupnost ali kaj podobnega v Bay Area, kjer se najde druge Slovence? Z veseljem bi se kak vikend odpeljal na klepet.
Forum je zaprt za komentiranje.