Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil S cim lahko se nadomestim meso?

S cim lahko se nadomestim meso?

Pozdravljeni,

Ne vem ce sem prav uporabila ime ‘vegeterijanka’ glede na to,da jem mlecne izdelke, razen jajc v obliki (kot je peceno, kuhano jajce).
Uporabljam sojo, tofu, rizevo mleko inp.
Zanima me ce je se kaksna prehrana s katero lahko nadomestim meso?

Hvala vnaprej

Oseba, ki ne uživa popolnoma ničesar živalskega izvor (torej poleg mesa tudi ne mleka, jajc….) se imenuje veganec, to pa, kot navajate niste in ste izraz povsem pravilno uporabili.

Naj vas najprej pomirim z dejstvom, da odrasle osebe potrebujemo približno 0,6 g beljakovin/kg telesne teže dnevno. Torej da pride do pomanjkanja beljakovin pri pestri prehrani kot jo našetevate, ne glede na to, da ne uživate mesa ni bojazni.
Tudi žita vsebujejo beljakovine, stročnice (fižol, leča, čičerika, bob, soja….) so z beljakovinami zelo bogate, pa tudi semenke, oreščki…..
Izogibajte se samo rafiniranim živilom in uživajet čim bolj nepredelana živila, to pomeni polnovredna. Pestra prehrana zagotavlja tudi vse potrebne aminokisline ali gre za živalski ali rastlinski izvor pa ni pomembno.
Preveč beljakovin telo celo obremenjuje.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Vredno branja: Ali vegetarijanci zaužijejo dovolj beljakovin
http://www.mikavna.si/2010/05/zivalske-ali-rastlinske-beljakovine/

in: Vegetarijanstvo in beljakovine
http://www.utrinek.si/vegetarijanstvo-in-beljakovine

Kot ste rekli: Tofu, sejtan, gensko nespremenjena soja in druge stročnice, semena in oreščki odličen vir proteinov je cvetni prah, klorela, spirulina in avokado. več o veganstvu, skupaj z recepti, lahko najdete tudi na: http://zivljenjejelepo.wordpress.com/

http://www.zivljenjejelepo.wordpress.com

Samo ne s sojo! Danes več ni mogoče najti soje, ki ne bi bila gensko spremenjena!

Vsa gensko spremenjena živila morajo biti dosledno označena, da gre za takšno živilo, zato je potrebno pred kakršnokoli trditvijo to preveriti na deklaraciji. Lahko pa kupite tudi biološko pridelano sojo, ki ni gensko spremenjena.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Ni res, da moramo nadomeščati meso. Meso oz. živalski izdelki nimajo popolmoma NIČ kar nebi imeli v rastlinskih živilih. Še nikoli v življenju nisem srečala človeka, ki bi mu primanjkovalo beljakovin. Zakaj tako poveličevanje beljakovin? čl…ovek rabi med 40g-60g beljakovin dnevno. Že samo v konopljinih oluščenih semenih(1 skodelici), dobimo 54g beljakovin, v skodelici oreščkov pa 31g. Popolnoma vsa živila imajo aminokisline, ki so tvorniki beljakovin, zato ne rabimo “skrbno načrtovati” brezmesno prehrano. Meso ni pomemben vir beljakovin, saj se med kuhanjem beljakovinske molekule spremenijo, zato na koncu ostane skorajda le maščoba. Po zadnjih klasifikacijah meso sploh ne spada več pod beljakovinska živila, ampak pod maščobna. Logično. Veliko ljudi, kateri jedo meso, trdijo, da veganski prehrani primanjkuje bakterije/vitamina B12. Čeprav je to res, ga primanjkuje tudi ljudem, ki jedo meso in mlečne izdelke. Obstaja minimalna raven B-12, ki jo potrebujete za preživetje in mejna vrednost, ki je optimalna za dolgoročno zdravje. Ko pogledaš na optimalno uživanje B-12, (400 enot v krvi), ugotoviš, da je pomanjkanje tudi pri ljudeh, ki jedo meso. Se pravi, da je 90% »mesojedcev« in veganov pravtako pomanjkljivih na optimalni ravni. Najboljša stvar za vsakogar, je, da občasno vzame B-12 dodatek.
Nekateri ljudje resnično potrebujejo več beljakovin, vendar ne iz mesa, potrebujejo jih iz najvišje kakovosti rastlinskih beljakovin, kot so na voljo v algi Spirulina in Chlorella. Tukaj najdemo 60-70% beljakovin z 40% absorbcijo. Meso, ribe in piščanec, imajo samo 14-16% absorbcijo. Za ljudi, ki potrebujejo več beljakovin, je precej enostavno, da gredo na vegansko prehrano. Hkrati pa je alga Chlorella najvišji poznani vir železa.
Kalcij: Kazein je glavna beljakovina(87%) v kravjem mleku, kategega ne moremo prebavit, zato se začne nalagat na stene žil. S tem telo postane zakisano, zato se začne nevtralizirat, tako da vleče folat iz kosti, folat pa je vezan na kalcij. Telo porabi folat za nevtraliziranje, kalcij pa polulamo. Zato pride do zlomov, osteoporoze, itd. Več o kazeinu in vpluvu zivalskih izdelkov pa si lahko preberete v knjigi Kitajska Študija – dr. Colin Campbell(najobsežnejša študija na področju prehrane in vpliva na človeški organizem). Danes, tukaj in zdaj, je za človeka najboljša prehrana veganska prehrana, s čim večjim deležem ekološkega sadja in zelenjave, meso in mesni izdelki pa so dokazano kancerogeni.
Znanstveno dokazano je to, kar trdim sama in kar trdijo največje svetovne prehrambene organizacije (ADA, DC, DGE, BDA itd), katere predstavljajo preko 75.000 dietetičnih strokovnjakov. In oni trdijo, da je vegetarijanska in veganska prehrana primerna za vsa življenska obdobja (vključujoč dojenčke, malčke, mladostnike, starejše, nosečnice, doječe matere, športnike) … njihovo stališče pa je plod dolgoletnih raziskav. In to stališče je postavljeno po tem, ko so pregledali VSE raziskave; tako tiste, ki govorijo v prid veganski prehrani, kot tiste, ki trdijo, da le ta ni primerna za človeka. Po pregledu VSEH teh raziskav, so postavili zgoraj zapisano stališče.

Pa še glede soje: http://www.mikavna.si/2012/06/je-soja-meso-prihodnosti/ (preden jo popljuvate, dejte se mal pozanimat)

Tule pa najdete še kakšen dober predlog: http://www.mikavna.si/2010/08/zitarice-ki-ne-bi-smele-zgresiti-vasega-kroznika/ in http://www.mikavna.si/2011/02/vegeterijanska-prehrana-vpliva-na-dusevno-zdravje/

LP

Strinjam se, da je veganska in vegetarijanska prehrana popolnoma ustrezna, seveda če je pestra in sestavljena iz polnovrednih živil, toda enako velja za mešano mesno prehrano, da ni polnovredna če niso polnovredna živila. Torej pomembno je predvsem, da uživamo čim manj predelana živila in pridelana po čim bolj naravni poti (ekološko ali naravno kmetijstvo kot je včasih bilo, ko je solata rastla še na zemlji ne ne na substratih in hidroponiki).
Glede na prehransko stanje razvitega sveta ni več težava da pojemo premalo ampak preveč, seveda biloško revne hrane, tako lahko ljudem kljub preveliki telesni teži primanjkuje pomembnih hranilnih snovi.
Pomembna je kakovost, bolj kot količina.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

S sadjem.

Vse potrebne beljakovine ki jih potrebuješ, se skrivajo v sadju in peščici oreščkov dnevno.

lp

Pozdravljeni!

Kar srce me zaboli, ko berem in vidim, kako imajo nekateri “sprane možgane”. Petra in Yakuza, zakaj ne začneta razmišljat s svojo glavo in uporabita čisto kmečko logiko. Ne poznam fizičnega delavca, kmeta in ostale garače, da ne bi jedli mesa. Tudi športniki so jim zelo blizu. Se strinjam z vama, da če sediš za računalnikom in cel dan ne delaš skoraj nič fizičnega, potem ne rabiš velikih količin hranil za svoje nerazvito telo. Zakaj so živali v naravi? Zakaj obstajajo živali, ki se hranijo z ostalimi živalmi? Vidva bi ali pa jih, še svoje domače ljubljenčke hranila samo vegansko ali kako? Sam sem bil dve leti vegetarijanec, med tem pa sem treniral anaerobno aerobne športe tudi po 3 do 4 ure na dan in se mi je začelo dogajati, kljub zadostni količi zavžitih proteinov, da so me konstantno bolele mišice, treningi so postajali manj efektivni ipd. Zakaj? Mi bosta vidva s svojo strokovnostjo razložila? Ne. Razložil mi je kmet, s svojimi nespranimi možgani in sicer, da moram začeti jesti meso, ker je to tako, kot če ne bi obnavljal avta, katerega s svojo vožnjo uničujem. Bolj kot ga uporabljam, bolj ga bom moral obnavljat, bo pa s tem dlje zdržal. Tako je s človeškim telesom, bolj kot fizično delaš, bolj kot športaš, več obnovljivh snovi potrebuješ. V mesu so najbolj skoncentrirane beljakovine in jih lažje zavžijem večjo količino, kot pa v zelenjavi. Skodelica konopljinih semen pa ne vsebuje 54g beljakovin, ker jih imam doma, pa tudi izmerili so vsebnost beljakovin in jih ima 32-36g na 100g, razen,če imate zelo velike skodelice.

Yakuza, tudi preveč sadja ni zdravo. Vidim pa, da ti je že nekdo spral možgane in te bo težko prepričat v kaj drugega. Ali ni smiselno, da na določenem območju živijo določene rastlinske in živalske vrste? Raznih zelenih alg, ki jih našteva Petra še nisem videl rasti v naših gozdovih, pa tudi v morju in v jezerih ne (mogoče blejsko, ki je že tako umazano). Zakaj jih ni? Ker jih ne potrebujemo za svoje preživetje. So pa v naravi regrat, borovnice, šipek, žefran, maline, srnjad, jelenjad, divji prasec itd.

Mislim, da če se držimo naravnih zakonov in jemo naravno hrano, ne bomo imeli problemov z zdravjem!

Razmišljajmo s svojo glavo in ne bodimo ovčice ter nasedamo vsem kar piše.

Lep pozdrav!

New Report

Close