Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina s čim hranite pritlikavega kunca

s čim hranite pritlikavega kunca

Halo halo!

Zanima me, s čim hranite svoje pritlikave kunce (poleg pripravljenih briketov). Svojega cmokeca bi rada imela čim dlje, ne bi mu rada s čim škodovala, zato mi prosim svetujte.

zivjo!
Jaz mu dajem malo solate (najraje ima radic), ceprav mu velike kolicine skodujejo in poleti mu dajem travo ali pa zelen del od korencka. Dobi tudi sveze jabolko, korencek, veliko razlicnih dodatkov, seno, vcasih mu dam tudi kaksno svezo vejo za glodanje… Ne smes pa mu dajati sladkarij, pa tudi mesa ne mara. Poiskusi z zelenjavo ce ima kaj rad.

Moj naprimer solate ne mara, niti korenčka. Mu pa dajem suho travo-mrvo, jo mal ful rad. Trave mokre ne sme jest… Ni dobro. Kakšn prigrizek se mu pa itak lahko kupi poleg običajne hrane… poglej malo v trgovini za živali. Saj boš kmalu pogrunatala kaj mu je všeč in kaj ne. Lahko mu kupiš kakšen kamen (vitaminski) kamen za zobke njegove!

Živjo!

Izkušnje: nikakor NE zelene solate (takoj driska!), zeloooo rad radič, regrat, bolj grenko – bolje očitno :), včasih korenček, jabolko (kakor mu pač paše), trava, seno, mešanica za kunčke (moj ne mara briketov). Nikakor ne sladkarij (da si ne bo pokvaril zob!!!). Sveža voda!

Pozdrav!
Maša

Živjo Ula

Zajčku lahko daš skoraj vso zelenjavo in sadje, samo mora biti oprana in posušena in ne več kot jo lahko poje v 2 – 3 minutah in to največ 2x na dan.
Če boš na travniku nabirala travo ali mu dala domače seno pazi da ni vmes trpotca ali kislice ker je strupena zelo rad pa ima regrat.
Če ima rad koruzo mu lahko daš cel storž, da se malo pomatra pri hranjenju in da se zamoti.
Za zdrave zobe pa mu lahko daš za glodanje suh kruh-ki ga imajo večinoma radi ali pa vejo (od jabolka vem, da ni strupena za druge pa ne bi vedela).Zajček si mora brzsiti zobe, da mu ne zrestejo preveč, ker potem težku je ali pa tudi nič..
Za kremplčke na tačkah pa ko bodo predolgi naj jih oskrbi veterinar, potem ko ga boš videla kje jih odstriže pa jih lahko sama(lahko kar s ščipalko za nohte), samo da jih ne boš preveč, ker ima v krempelčku žilo.

LP
Mojca

Hvala vsem skupaj za odgovore. zdaj imam veliko boljše predstave o tem, kako skrbeti za mojo živalco.

Veliko lepih trenutkov s kosmatinčki!

Ula

Imela sem pritlikavega kunca, ki se je s časom izkazal, da ni ravno pritlikav.. hehe.
Hranila sem ga s svežo zelenjavo, sadjem. Najraje je imel solato, zeleno, jabolka.. dajala sem mu stebelca. Korenja ni maral. Pa vode za pit, ne pozabi.

Moj zajček ima pa neizmerno rad čokolado. Ko jo zavoha, se mu kar sname. Ker pa vem, da ni preveč dobra zanj, sem mu kupila od Vitakrafta priboljške z okusom čokolade :-))

regrat,kotenček,zelje, listi cvetače…vse v majhnih količinah in ne mokro
suh kruh, seme, briketi za glodalce
seno, olupki od jabolk, suho sadje

Kot je že ena od mojih predhodnic napisala, zajček potrebuje les za glodanje. Če mu zobki preveč zrastejo lahko pogine od lakote. Kolegica mi je pripovedovala kako so jo prosili za nasvet o zajčku. “Veste naš zajček pa zadnje čase je samo banane, pa shujšal je!” Ker je takoj posumila na predolge zobke jih je poslala k veterinarju. Tam so stvar uredili! Za glodanje mu priskrbi veje jabolke, vendar ne v času cvetenja. Takrat baje vsebujejo strup. Še najbolj varno pa je, če mu les kupiš v trgovini za živali. Sigurno imajo kakšne igračke (sodček, hišica) za hrčke in to lahko tvoj zajček gloda. lp

Rada bi samo nekaj dodala. Jaz našemu pritlikavemu kuncu, za katerega se je prav tako izkazalo, da je orenk mačo in nič kaj pritlikav, dajem vse zgoraj našteto, ful nor pa je na vitaminske bombončke z okusom po jogurtu, ki se kupijo v zoo trgovinah. Ko se mu zjutraj približam, kar ponori in mi rine v roko po vitaminček (največ 3 na dan!). A ni čudno, v slikanicah vedno vidiš zajce s korenjem, naš ga pa sploh ne mara. Oziroma samo tazeleni del…

Jaz svojega Robija hranim z mešanico, ki vsebuje tudi Timijan. Obožuje jo! Dajem mu tudi kakšne priboljške, ki jih kupujem v trgovinah za male živali in v Semenarnah. Predvsem sem se orientirala na Vitakraft, ker je med te vrste hranami št. 1 po kvaliteti in tudi cenovno je kar sprejemljiv. Včasih sem Vitakraftove stvari kupovala v Avstriji, sedaj pa pri nas, ker se celo bolj splača. Od svežega mu dodajam le travo in regrat ter DOMAČ radič. Kupljene sveže zelenjave mu ne dajem!
Prav tako mu ne dajem nobenih sladkarij. Strogo se držim reda in ga hranim le s hrano, namenjeno pritlikavim kuncem!
LP, Polona

moja kunčica pa je zeleno solato pa nima driske. potem ji jo lahko še naprej daje ali ne?

New Report

Close