Rušenje nosilne stene
Pozdravljeni,
živimo v dvonadstropni hiši – pritličje, 2 nadstropja + podrstrejše – dvokapnica. Vsa stanovanja (razen podsrešja) imajo enak razpored nosilnih sten.
Ker začenjamo z adaptacijo pritličja, bi rušili eno od nosilnih sten, da pridobimo na prostoru. Nosilna stena je dolga 9 metrov. A se da to komplet zrušit in nadosmestit z jeklenimi nosilci? Seveda bom naročila statika ampak me vsaj okvirno sedaj zanima kako in kaj. Če je nekdo že imel konkreten opravek s tem. In me zanima tudi konkretna cena statika – torej sama cena izračuna – a je to drago? Nismo glih pri denarju in zato je to sedaj vse odvisno od cene posega.
lp
Res bi prosila za kake konkretne info.
Dopuščam možnost, da je poseg možen, se mi pa zdi manj smiseln in predvsem zeloooo zahteven. Bolje bi bilo znotraj osnovnega nosilnega sistema, z manjšimi predelavami, organizirati prostor. Vsekakor pa za poseg potrebujete reees dobrega statika. Poleg tega potrebujete soglasja večine ostalih stanovalcev in gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo. Vrednost statika je cca 600 eur + ddv; vrednost dokumentacije za rekonstrukcijo pa cca 4.000 eur + ddv. Predlagam vam, da najdete dobrega arhitekta in skupaj z njim najdete racionalno rešitev. Uspešno!!!