Rupturi obeh meniskusov
Pozdravljeni.
Prosim za mnenje kaj bi bilo najbolje prvo storiti. Star sem 50 let, športno aktiven. Staknil sem poškodbo, kjer se mi je koleno pri zdrsu silovito in do konca pokrčilo. Ker sem bil ogret, sem začutil le manjšo bolečino in sem brez težav prišel nazaj v dolino. Popoldan sem še dve uri kolesaril, prvo malo večjo bolečino pa sem začutil zvečer. Naslednje dni pa je bilo precej hujše, noge nisem mogel kak dan niti pokrčiti, niti iztegniti. Paziti sem moral tudi na vsak zasuk v kolenu. Sumil sem na hujšo poškodbo meniskusa. Začel sem z vajami za poškodbo meniskusa, kar je bolečine in gibljivost začasno zmanjšalo. Po dveh tednih sem uvidel da ni bolje, zato sem pod nujno opravil MR kolena.
Izvid je sledeči,
Brez izliva. Tanka medialna patelarna plika. Horizontalna ruptura lateralnega meniskusa na prehodu korpusa v sprednji rog prekinja zgornjo artikularno ploskev in zunanjo kapsularno ploskev. Horizontalna ruptura sprednjega roga medialnega meniskusa prekinja zunanjo kapsularno ploskev z 0,5x 0,8 cm široko parameniscealno cisto.
Križna ligamenta sta ohranjena.
Kolateralna ligamentarna kompleksa sta v redu.
Tetiva kvadricepsa in ligament patele sta ohranjena.
Znakov za hrustančne lezije ni.
Prikazani skelet ima normalen signal.
Mnenje:
Rupturi obeh meniskusov
Prosil bi za mnenje, kaj bi mi bilo prvo najbolje storiti. In pa seveda ali je omenjeno poškodbo mogoče pozdraviti brez operacije, da ne povečam tveganj za artrozo.
Hvala in pozdrav,
Miha
Spoštovani!
Glede na izvid in težave vam svetujem artroskopijo. Lahko pridete tudi k meni na pregled. Delajte vaje za stegensko muskulaturo, opravite fizioterapijo (UZ, laser, MGT), izogibajte se globokim počepom in rotacijam.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Artroskopijo opravljam večinoma na napotnico, na 4 lokacijah, najhitreje je v Centru Artros ali v Medicinskem Centru Ljubljana, čakalna doba nekje mesec ali dva.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni.
Pred 12. dnevi sem imel operacijo kolena zaradi rupturi obeh meniskusov pri poškodbi.
Mnenje in Terapija:
Naredimo artroskopijo levega kolena v lokalni anesteziji. Pri artroskopiji ugotovimo v medialnem
kompartmentu degenerativno spremenjen sprednji rog medialnega meniska, napravim shaving.
Ob tem začetna hondropatija predvsem tibialno. Prednja križna vez čvrsta, ohranjena. V
lateralnem kompartmentu tudi degenerativno spremenjen sprednji rog lateralnega meniska,
napravim shaving. Hrustanec ohranjen. Patelofemoralno hrustanec b. p
Zdaj pa me zanima ali je normalno, da 12. dan po operaciji še vedno ne morem normalno hoditi, ker mi skoraj pri vsakem koraku v kolenu preskoči in zelo zaboli. Bolečine ni, če hodim z iztegnjeno nogo in je ne prepogibam v kolenu. Omenim še, da vaje delam stalno, celo več kot priporočeno. In pri izvajanju vaj, ne čutim bolečine. Tudi počepi do 90 stopinj so neboleči.
Težave so identične kot takrat, ko sem si poškodoval meniskusa. In te težave so potem po rednih vajah izginile. Po dobrem mesecu sem normalno hodil, in vsakodnevne aktivnosti izvajal brez težav..Le športnih aktivnosti si nisem upal in predvsem hotel izvajati, ker mi je koleno pri večjih obremenitvah delovalo nezanesljivo. In zato sem se vseeno odločil za operacijo.
Naj ponovim kar me najbolj zanima.
Ali je ta bolečina in preskok v kolenu še 12. dan normalna, ali lahko pričakujem izboljšanje in seveda popolno okrevanje v naslednjih dneh? Ali se je tudi pri ostalih pacientih pojavljalo preskakovanje in bolečine, a so sčasoma popolnoma okrevali? Da ali ne?
Vem da eni okrevajo prej, drugi pozneje, odvisno je seveda tudi od obsega posega. Zdravnik mi je sicer zatrdil, da je meniskuse minimalno zgladil, in da naj ne bi vplivalo na večjo možnost prezgodnje obrabe hrustanca.
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani!
To je še vse normalno po operaciji. Pri artroskopiji lahko traja rehabilitacija tudi nekaj mesecev, je zelo odvisno od posameznika in tudi samega kolena. Je za pričakovati, da se bo stanje izboljšalo, preskakovanje prenehalo. Redno delajte vaje še naprej in kontrola pri operaterju kot je naročeno. Kontrolni MR po artroskopiji je smiselen šele po pol leta. Če se ga naredi prej, so velikokrat napačni izvidi. Tudi sam sem opravil ogromno artroskopij in je razpon rehabilitacije bil pri mojih pacientih od en dan do dve leti (samo to so bili že ekstremi). V povprečju je nekje v roku dveh mesecev stanje dobro, tako da sam naročim paciente na kontrolo čez tri mesece.
Lep pozdrav!