ruptura prednje križne vezi
Spoštovani!
Kot rečeno, vzrok mojih težav je ruptura prednje križne vezi na levem kolenu. Pred dvema letoma so se prvič pojavile težave-med tekom mi je namreč koleno “padlo ven”(to se mi zdi še najbolj nazorna razlaga) in ker sem se veliko ukvarjala s športom se mi je to še mnogokrat ponovilo. Po opravljeni artroskopiji so zgornjo diagnozo potrdili in mi “zakrpali meniskus”. ker sem bila takrat stara 18 let (sedaj sem stara 20 let) so mi priporočali operacijo- rekonstrukcijo prednje križne vezi, na katero še vedno čakam.
Zanima me kakšna škoda je bila (oz. bo še) narejena v teh dveh letih, glede na to, da je bila takrat moja operacija tretirana kot nujna.
Res je, da se pšoskušam izogibati aktivnostim, za katere vem, da so tvegane (t.j. večina športnih aktivnosti), a kljub temu se mi omenjeni “izpahi”, po katerih mi koleno močno oteče in je tudi do 2 tedna negibljivo, še vedno dogajajo.
Ali razen tega, da čakam na operacijo, da se poskušam izogibati tveganim aktivnostim in da krepim mišice okoli kolenskega sklepa sploh lahko še kaj naredim za izboljšanje?
Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav, andreja.
Edino kar lahko še storite je, da se pozanimate ali vam kje drugje omenjeno operacijo lahko opravijo prej. Dve leti je vsekakor čas v katerem bi morala priti do omenjene operacije. Pri fizični aktivnosti s pretrgano sprednjo križno vezjo tvegate, da bo v kolenu prišlo do ireverzibilnih poškodb hrustanca ali do ponovne poškodbe meniskusa.