Ruptura medialnega meniskusa-mnenje
Pozdravljeni!
Vprašal bi vas še za vaše mnenje glede artroskopije kolena zaradi počenega medialnega meniskusa. Star sem 42 let in sem pred dvema letoma dobil udarec od strani v oba kolena (bolj v desnega), stvar pa je še poslabšalo igranje malega nogometa, saj na začetku nisem imel skoraj nič težav, razen bolečine v kolenu.
Imam že datum za artroskopijo, vendar se še vedno ne morem odločiti ali jo naj opravim ali ne. Skrbi me namreč, kaj se bo dogajalo s kolenom po odstranitvi počenega meniskusa in posledičnega pojava artritisa oz. artroze, ki bi onemogočalo normalno gibanje. Rad se ukvarjam s športom, predvsem kolesarim, hodim v hribe in igram badmintom, z nogometom sem prenehal in s športom bi se rad ukvarjal še naprej.
Bil sem na MR in pri ortopedu. Na desnem kolenu je bila ugotovljena horizontalna ruptura medialnega meniskusa na prehodu korpusa v zadnji rog, ki prekinja spodnjo artikularno ploskev, lateralni meniskus ohranjen, znakov hrustančne lezije ni bilo. Hkrati je bilo tudi na levem kolenu ugotovljena verjetno majhna ruptrura medialnega meniskusa in nekoliko hipertrofični patelarni pliki medialno in lateralno.
Status: desno koleno gibljivo 0/130 st., patelofemoralno brez večjih posebnosti, pozitiven McMurray medialno, Lachman negativen, kolateralno koleno stabilno.
Sprva me je bolj bolelo desno koleno, ni bilo nobenega otekanja, slišalo se je pokanje tako v desnem, kot v levem kolenu in znaki preskakovanja v kolenu pri počepih oz. kolesarjenju v strm klanec. Trenutno se mi zdi, da me desno koleno (za katerega je že določena artroskopija) ne boli, sliši se pokanje in čuti preskakovanje, medtem ko me je bolj začelo boleti levo koleno in tudi bolj se čuti preskakovanje v kolenu.
Najbolj me skrbi možnost pojava artritisa in poslabšanje stanja po odstranitvi meniskusa in nadaljne ukvarjanje s športom, zato bi vas prosil še na vaše mnenje.
Hvala za odgovor.
Matej
Pozdravljeni,
Pozdravljeni,
Pred 3 meseci sem imel artroskopijo kolena in sicer delana odstranitev medialnega meniskusa. Še vedno mi dela probleme pogačica oz nevem kaj, ko stojim ravno in grem v po”ep mi mora pogačica preskočit, kot da pogačica ne teče gladko, je kar čuden občutek. Na meytih kejer so bili opravljeni rezi imam še vedno dve izboklini trdivi mogoče zaradi tega?
Hvala za odgovor
Pozdravljeni,
težava je najverjetneje v oslabelosti štiriglave stegenske mišice. Priporočam, da se obrnete na našega sodelavca kineziologa (Nal Dobnikar, mag. kineziologije – [email protected]), ki vam lahko izmeri moč stegenskih mišic in nato z usmerjeno vadbo pomanjkljivosti tudi odpravi.