Ruptura medialnega meniskusa
Pozdravljeni!
Že leta in leta imam težave s koleni. Prišlo je do te faze, da ne zmorem več opraljati vsakodnevnih opravil, ker do bolečine v kolenih prehude (kolena mi tudi otekaja). Naj povem, da sem v mladosti 7 let intenzivno trenirala košarko. Stara sem 41 let in fizično zelo obremenjena (delo v kuhinji). Kadar počepnem, največrat ne morem normalno vstati, ker mi vse škrta in poka. “Sliši se kot, da bi hodil po pesku.”
Prosim za razlego izvidov in mnenje.
RTG obeh kolen v dveh projekcijah, stoje in v primerjavo:
Minimalno degenerativno naplasteni lateralni interkondilarni eminenci, začetne robne naplastitve sklepnih površin TF obojestransko in v obeh pogačicah, ter nekoliko ožji sklepni špranji v med. TF kompartmentov tudi na obeh straneh-v sklopu blage do zmerne artroze na obeh kolenih.
Strukturno skelet Rtg primeren.
Izvid MR levega kolena:
PD FS sekvanca v treh ravninah, T1 sekvenca v sagitalni ravnini.
Minimalen izliv. Blaga lateralna inklinacija patele. Tetivno-ligamentarni aparat izgelda ohranjen. Medialni meniskus ima v posteriorni polovici horizontalno rapturo s tibialno koponento. Lateralni meniskus je ohranjen. Hrustanec sklepnih špranj izgleda ohranjen. Signal kostnine je primeren.
Zaključek: Blaga lateralna inklinacija patele. Raptura MM
Najlepša hvala za odgovor in lep dan.
Spoštovani,
v izvidu MR je opisana predvsem poškodba zadnjega dela notranjega meniska, ki pa je lahko že starejšega datuma. Nekaj degenerativnih sprememb je vidnih tudi že na RTG sliki. Potreben bi bil natančen klinični pregled, da se oceni potreba po operaciji (artroskopija, s katero bi odstranili del poškodovanega meniskusa) ali pa bo morda dovolj ze manj invazivno zdravljenje (denimo PRP).
Kaj več lahko rečem samo na podlagi kliničnega pregleda.
Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.