Najdi forum

Ruptura medialnega meniskusa

Pozdravljeni,

široka ruptura medialnega meniskusa pomeni široko raztrganino notranje polmesečaste vezivno-hrustančne ploščice, stanjšan lateralni meniskus pa stanjšano zunanjo polmesečasto vezivno-hrustančno ploščico. Če vam težave povzroča strgan notranji meniskus, bo zelo verjetno za odpravo težav potrebno artroskopsko operativno zdravljenje.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni,

januarja 2022 sem si poškodovala koleno tako, da sem si pretrgala sprednje križne vezi in pretrgala medialni meniskus.

Jeseni, 2022, sem nogo operirala in začela z okrevanjem, nakar sem točno 6 tednov po operaciji za trenutek omedlela in padla na tla ter ob tem udarila koleno.

MRI kolena je bil narejen 2.1.2023 in v izvidu piše sledeče:

Viden je manjši izliv v sklepu.

Gre za stanje po rekonstrukciji sprednjega križnega ligamenta. Neoligament je zadebeljen, ohranjene kontinuitete. Zadnji križni ligament je primeren.

V lateralnem menisku ni znakov za svežo rupturo.

V posteriornem rogu medialnega meniska je vidna ruptura iz tibialne strani, ki poteka vertikalno dorzalno.

Vidni so znaki blage anteriorne artrofibroze.

Medialni in lateralni kolateralni ligament sta ohranjena.

V poplitealni kotanji je vidna drobna Bakerjeva cista.

Patelofemoralno ni videti posebnosti.

Videti je blago edematozna medialna plika.

Tetiva kvadricepsa in ligament patele sta primerna.

Hvaležna vam bom za interpretacijo izvida. Predvsem me skrbi, da sem znova poškodovala medialni meniskus, tj. da se je znova strgal.

Lp

Pozdravljeni,

v izvidu navajajo od nepravilnosti malo prekomerne tekočine v kolenu ter manjšo zakolensko cisto (oboje znak draženja v kolenu), stanje po nadomestitvi sprednje križne vezi z zadebelitvijo nove vezi, ki je sicer ohranjena, ratrganino zadnjega dela notranjega meniskusa z golenične strani (glede na opis vam zelo verjetno ne (bo) dela(la) težav in operacija zaradi te ne bo potrebna), znake blagega brazgotinjenja v prednjem delu kolena (pričakovano po takšnih operacijah) ter blago otečeno notranjo (najverjetneje obpogačično) gubo sklepne ovojnice.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani,

za interpretacijo izvida, po ”domače”, se vam iskreno zahvaljujem.

Na tem mestu bi vas pa vseeno vprašala; po čem sklepate, da težav najbrž zaradi mesta raztrganine, nimam težav s kolenom? Sprašujem vas predvsem zato, ker me konstantno otekanje in bolečina v kolenu tik pod pogačico na desni strani zelo boli. Če prehodim več kot 2 km lažje poti ali sem cel da bolj na nogah, so te bolečine precej izražene. Enako pekočo bolečino čutim tudi na levi strani, zraven pogačice. Noge ne morem pokrčiti več kot do 80 stopinj, do popolnega iztega mi tudi nekaj stopinj še manjka. Po stopnicah navzdol sploh ne morem normalno hoditi, navzgor pa ob mukah.

Ali je možno, da mi ob vseh naštetih težavah pa le povzroča težave ta raztrganina? Glede na to, da sem dokaj mlada (36) in tudi kar precej aktivna ob mlajših otrocih (smučanje, tek, itd) ali bi operacija vseeno bila smiselna?

Hvala, tudi tokrat, za vaš odziv.

Lp

Spoštovani,

za interpretacijo izvida, po ”domače”, se vam iskreno zahvaljujem.

Na tem mestu bi vas pa vseeno vprašala; po čem sklepate, da težav najbrž zaradi mesta raztrganine, nimam težav s kolenom? Sprašujem vas predvsem zato, ker me konstantno otekanje in bolečina v kolenu tik pod pogačico na desni strani zelo boli. Če prehodim več kot 2 km lažje poti ali sem cel da bolj na nogah, so te bolečine precej izražene. Enako pekočo bolečino čutim tudi na levi strani, zraven pogačice. Noge ne morem pokrčiti več kot do 80 stopinj, do popolnega iztega mi tudi nekaj stopinj še manjka. Po stopnicah navzdol sploh ne morem normalno hoditi, navzgor pa ob mukah.

Ali je možno, da mi ob vseh naštetih težavah pa le povzroča težave ta raztrganina? Glede na to, da sem dokaj mlada (36) in tudi kar precej aktivna ob mlajših otrocih (smučanje, tek, itd) ali bi operacija vseeno bila smiselna?

Hvala, tudi tokrat, za vaš odziv.

Lp

Spoštovani,

prosim.

Raztrgan meniskus bi vam, če bi bil vzrok, povzročal bolečine v zadnjem notranjem delu kolena in ne spredaj. Težava je očitno v sprednjem delu kolena in je najverjetneje povezana s slabostjo štiriglave stegenske mišice, manj verjetno z brazgotino.

Edini način, da se ugotovi, kaj vam res povzroča težave, je klinični pregled, najboljše ob hkratnem pregledu posnetkov magnetne resonance.

Spoštovani,

pred 3,5 meseca sem si pri telovadbi poškodovala notranji meniskus: ob obremenitvi sem čutila ostro bolečino tam, čez nekaj dni se je bolečina zelo okrepila.

V izvidu MR piše: horizontalna ruptura. Poleg meniskusa navaja tudi nekaj obrabe hrustanca pod pogačico.

Pod pogačico me je ob obremenitvah sicer bolelo že 2-3 mesece prej.

V zadnjem mesecu pa se je bolečina pod pogačico povsem umirila. Pred kratkim sem šla na fizioterapijo. Ob vajah za zadnjo ložo (in hkratni elektrostimulaciji) pri fizioterapevtu) me je prejšnji teden spet začelo boleti – na notranji strani kolena, kjer naj bi bil poškodovani meniskus. Od takrat naprej (to je 1 teden) težko hodim po ravnem (kot da se nekaj zatika ali je notri oteklina).  Tek se mi zdi misija nemogoče. Po stopnicah navzgor ali navzdol nimam nobenih težav, prav tako ne na kolesu (krajše vožnje po 10 km). Ko med spanjem rotiram nogo, me zaskeli na notranji strani kolena.

Ali menite, da strgani meniskus dela težave in bi se bilo morda smiselno odločiti za operacijo?

Imam 44 let in pogrešam smučanje.

Hvala za vaš čas in lep pozdrav.

Spoštovani,

zelo verjetno je res vzrok za vaše težave raztrganina notranjega meniskusa, kar pa je potrebno potrditi še s kliničnim pregledom. Če bo pregled to potrdil, priporočam artroskopsko operativno zdravljenje.

Spoštovani,

prosim vas za razlago izvida MR slikanja levega kolena in mnenje:

V večjem delu posteriornega roga medialnega kondila je horizontalna fisura, ki sega do spodnje artikularne površine in do prehoda v korpus. V posterolateralnem delu medialnega kondila golenice se nakazuje tudi majhna subhondralna fisura, ne vidim pa prekinitve osteohondralne plošče.

Manjše površinske poškodbe sklepnega hrustanca v medialni faseti pogačice in posteriornem delu lateralnega kondila golenice.

Mnenje:

-Ruptura medialnega meniskusa

-Kontuzija medialnega kondila golenice z drobno subhondralno frakturo

-Fokalna hondromalacija pogačice in lanternega kondila golenice gradus 2

Prosim vas za mnenje.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Lep pozdrav,

Jadry

Spoštovani,

v izvidu navajajo vodoravno raztrganino notranjega meniskusa, droben zlom podhrustančne kosti notranjega začetnega dela golenice z oteklino kosti, omejene okvare sklepnega hrustanca pogačici in začetnega zunanjega dela golenice, ki segajo do polovice debeline.

S kliničnim pregledom je potrebno ugotoviti, ali raztrganina meniskusa povzroča mehanski motnjo v kolenu, ali ne. Če jo, priporočam artroskopsko operativno zdravljenje, če jo ne, pa regenerativno zdravljenje (prejetje injekcij(e) plazme bogate s trombociti in/ali matičnih celic) ter zaščitno zdravljenje (prejetje injekcij(e) hialuronske kisline in jemanje glukozamina).

Spoštovani,

prosim vas za razlago MR desnega kolena:

Horizontalna ruptura medialnega meniskusa. patele ob tanki pliki. nji rog prekinja zunanjo kapsularno ploskev. Lateralni meniskus ima normalen signal.

MR desnega kolena:

Minimalni izliv.

Tanka medialna patelarna plika, ob njej fisura hrustanca medialne fasete patele, ki sega skozi 2/3 debeline.

V ostalih delih je hrustanec ohranjen.

Primerni višina in lega patele. Primerna globina trohlee. Primerni razmerji faset patele in trohlee. Horizontalna ruptura medialnega meniskusa na prehodu korpusa v zadnji rog prekinja zunanjo kapsularno ploskev. Lateralni meniskus ima normalen signal.

Križna ligamenta sta ohranjena.

Kolateralna ligamentarna kompleksa sta v redu.

Tetiva kvadricepsa ter ligament patele sta ohranjena.

Prikazani skelet ima normalen signal.

Mnenje:

Fisura hrustanca stopnje 3 medialne fasete patele ob tanki pliki. Horizontalna ruptura medialnega meniskusa.

Prosim vas za mnenje.

Za odgovor se Vam vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav,

Anze

Spoštovani,

v izvidu navajajo od nepravilnosti minimalno čezmerne tekočine v kolenu (znak blagega draženja), poko sklepnega hrustanca notranje sklepne površine pogačice, ki sega čez polovico debeline in vodoravno raztrganino notranje vezivno-hrustančne ploščice.

Odločitev o vrsti zdravljenja je odvisna predvsem od težav, ki vam jih povzroča strgani meniskus. Če ta povzroča mehansko draženje (to je mogoče ugotoviti s kliničnim pregledom in je glede na vrsto raztrganine malo verjetno), priporočam artroskopsko operativno zdravljenje, če ga ne, priporočam zdravljenje z injekcijami plazme bogate s trombociti in hialuronsko kislino.

Pozdravljeni ,

prosila bi za razlago izvida in sicer :Zvisan signal na notranji strani oz.po notranjem obodu radisa i deloma posteriornega roga medialnega meniskusa -manjsa ruptura ( najveretneje radiarna  )

Mnenje: Radiarna ruptura na notranjem obodu radiksa oz.dorzalnega roga medialnega meniskusa brez diskolacij.

Najlepsa hvala za vas odgovor

Pozdravljeni,

v izvidu navajajo prečno raztrganino v povsem zadnjem delu notranjega meniskusa (polmesečaste vezivno-hrustančne ploščice). Če vam raztrganina povzroča težave (mogoče ugotoviti s kliničnim pregledom), priporočam artroskopsko operativno zdravljenje.

Pozdravljeni,

Izvid MR pravi:

Večja radialna ruptura radialnega  meniskusa z prostim poklopca. ob posteriornem narastišču pa je suspekten še 5 mm velik fragment meniskusa.

Fokalna hondromalacija na obremenilnem delu medialnega femorobiatalnega kompartmenta gradus 2.

Fokalna hondromalacija pogačice s fisuro gradus 3.

Lepo prosim za razlago izvida in priporočila za ukrepe naprej.

Ali lahko zmerno obremenjujem koleno še naprej? Koleno me je po poškodbi močno bolelo, po treh dneh strogega počitka pa me je prenehalo boleti in zaboli samo še občasno ob nekontroliranem gibu. Koleno me namreč pri kontroliranem gibanju ne boli, samo bolj lahko (švoh) je. Vmes sem tudi že (zelo previdno) smučal brez bolečin. Ali smem to delati še naprej?

Pozdravljeni,

v izvidu navajajo od nepravilnosti večjo prečno raztrganino meniskusa (ni navedeno katerega, notranjega (medialnega) ali zunanjega (lateralnega)?) s premaknjenima deloma, omejene okvare sklepnega hrustanca v notranjem delu kolena, ki segajo do polovice debeline ter omejene okvare sklepnega hrustanca pogačice, s poko, ki sega čez polovico debeline.

Priporočam artroskoskopsko operativno zdravljenje. Do nadaljnjega odsvetujem vse velike, sunkovite in predvsem boleče obremenitve kolena.

Hvala za razlago. Popeavek, se opravičujem. V izvidu MR piše Večja radialna ruptura medialnega  meniskusa z prostim poklopca. Napaka pri tipkanju. 

Prosim. Torej gre za notranji meniskus (notranjo vezivno-hrustančno ploščico).

Pozdravljeni

Prosil bi za eno informacijo.

Na kratko samo diagnoze:

2019.  Ruptura ligamenti cruciati anterioris genus dex ;  fracturae chondrales patelle dex gr. 2-3a (1/2 cm2), gr.1 (5 cm2), trochlae femorix dex. gr. 3a-3b (1 cm2) et condyli lateralis tibiae dex gr. 1 (7 cm2)……..narejeno sem imel nadomestitev sprednje križne vezi, mikrofrakturiranje trohlee stegnenice in zgladitev sklepnega hrustanca na pogačici

2021 artroskopsko čiščenje kolena

2023 artroskopija kolena s sinovektomijo in debriment hrustanca, rekonstrukcija anterolateralnega ligamenta, lemaire ekstraartikularna tenodeza z iliotibialnim traktusom….

prisotno imam večjo delaminacijo  hrustanca obeh obremenilnih površin femuralnih kondilov ( premer 2,5 cm ) ter še večjo delaminacijo celotne centralne trohleje ( premer 3-3,5 cm ).

Moral bi imeti zdravljenje z matičnimi celicami, vendar zaradi difuzne okvare in agresivnega sinovitisa rekonstruktivno zdravljenje hrustanca ni bilo indicirano. Sedaj mi pri večjih obremenitvah koleno še vedno oteka, ter boli ( verjetno mi bo skoz ). Operater je rekel da je zdravljenje zaključeno in da dodatno operativno zdravljenje ni indicirano.

Vprašanje imam sledeče:  sem športnik, star 41 let, ali bi bila še smiselna operacija kolena v smislu transplantacije v laboratoriju vzgojenih hrustančnih celic ali pa mozaikoplastika? Bi bil primeren kandidat? Ali se to izvaja pri nas in ali se izvaja na napotnico ali samoplačniško?

Hvala

Lp, Tomaž

Pozdravljeni,

priporočam, da opravite novo slikanje kolena z MR in da pridete na pregled z novimi in predhodnim posnetki. Mogoče je, da bi bil kandidat za kritje defektov z biološkim nosilcem, prepojenim z matičnim celicami ali z vzgojenimi hrustančnimi celicami. Za kritje defektov z mozaikoplastiko so defekti preveliki.

Izvajamo le privatne operacije – denarno pokrite s strani privatnih zdravstvenih zavarovanj ali pa s strani bolnikov. Tovrstno operacijo bi lahko, po mojem vedenju, na napotnico opravili le na Ortopedski kliniki UKC Ljubljana.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close