Ruptura maternice
Pozdravljeni….
Lani decembra sem rodila že drugič z cr…..porod se je sicer začel naravno,ampak se nisem odpirala zato so naredili cr,po cr rezu je ginekolog rekel,da mam ozko medenično kost in da nebi mogla rodit naravno.Morem pa rečt,da je bil že v porodni sobi ginekolog zelo nesramen in si je delal iz mene prav norca…želela sem cr pa ga ni hotel naredit…no pol je pa vpr.mojga moža,če se strinja z cr,tk da pol so ga pa le naredili.Po cr je možu reko na grd način otrok več nebo….in da če mi nabi naredili v eni uri cr bi mi matrnico raztrgalo,da je tk tanka kot list papirja…..vse to bi lahk povedali lepše.Ko sem šla po 6 tednih na poporodni pregled k svojemu ginekologu sem ga vprašala za mnenje in razlago.Mi si enega otroka še zelo želimo,zato bi rada več mnenj….rekel mi je,da naj počakam leto dni,da pa načeloma ni problema,da pozna primere,ki so meli 4 cr,da se pač pacientko bolj spremlja in,da se že v 37 tednu naredi cr.Stara sem že 36 let in velik časa več nimam.Rada bi še vaše mnenje.In zakaj sploh pride do rupture matrnice in,če lahk do tega pride že v sami nosečnosti.
Spoštovani,
v komentiranje dogodkov ob samem drugem porodu se ne bi spuščal. Pogoji, ki so vodili do mnenja, da bi se poskusilo roditi po naravni poti in kasnejši pogoji, ki so narekovali ponovni CR so neprimerljivi in zato situacije ni mogoče metati v isti koš. Tudi izjave ginekologa po že opravljenem drugem CR so le osnova za nadaljnje razmišljanje, ne pomenijo pa absolutne zaveze, ne za ne proti še eni nosečnosti. Dokler stena maternice ni povsem popustila in je še bilo na voljo nekaj viter mišičja, pa čeravno se je “videlo skozi”, je bila situacija še pod nadzorom. Poleg tega ste očitno nekaj časa poskušali rojevati, mar ne? Če je ginekolog po CR menil, da še ena nosečnost ni priporočljiva in to misli tudi iskreno, bi bilo zelo koristno, če to misel tudi jasno zapiše v vaše odpustne dokumente. Ponovna nosečnost bo potem vaša lastna izbira in z njo povezano bo tudi tveganje, da se vam ali/in otroku kaj zgodi zaradi predčasnega popuščanja maternične stene. Seveda to ne pomeni, da se bo zanesljivo kaj zgodilo, le tveganje za to je tako visoko (recimo >10%), da se tega normalen, razsoden človek ne bi izpostavljal, saj ste nenazadnje odgovorni ne le za sebe ampak med drugim tudi za že rojena otroka, ki bi v primeru tragedije potem lahko ostali brez mame. Nihče na svetu pa vam ne more napovedati, kaj se bo res zgodilo in kdaj, v primeru, da bi se. Običajno maternica popusti, ko se začnejo resni porodni popadki, pri katerem zaporednem popadku, pa prav tako nihče ne more vedeti. lahko je to pri prvih 5 popadkih, lahko pa šele po50 ali po 100 popadkih… ali celo sploh ne. Ne glede na to koliko imate za 3. otroka še časa, pa bivam toplo priporočil, da ne zanosite najmanj 1 leto. Imejte se vendar vsaj toliko radi, da upoštevate to, ne preveč zapleteno, zahtevo.
Hvala za vaš odgovor….v izvidu piše samo,da odsvetuje ponovno nosečnost.Ja res je v bolnico sem prišla z popadki na 5 minut in rojevala 2 uri in pol,ampak se nisem odpirala….A med nosečnostjo tudi lahko pride do rupture maternice,ali samo z popadki,ena izmed ginekologinj mi je dejala,da se da steno maternice zmerit z ultrazvokom ali je to res… Sprašujem za mnenja,ker z glavo skozi zid nebi rinla potem raje ostanem pri teh dveh sončkih…
do rupture maternice praktično nikoli ne pride kar tako, spontano, brez popadkov. Debelino stene maternice pa se sicer res da tudi meriti, ampak probleme s tem poznamo predvsem tisti, ki s(m)o to že kdaj počeli. Pri merjenju stene nas namreč ne zanima debelina drugje kot tam, kjer stene skoraj ni, “odsotnost” stene pa je tisti problem, ki ga je težko ločiti od “odsotnosti slike kot takšne”. Dokler povsod vidiš steno in jo lahko izmeriš, je vse v redu. Problem se pojavi, ko kje stene enostavno ne uspeš prikazati, pa ne veš ali je res ni ali pa gre za artefakt, torej navidezen pojav, ki je posledica senc, katere se tvorijo za različnimi ovirami na poti ultrazvoka. Je pa bistvena razlika, če nosečnici rečeš: Zdaj moramo pa takoj ukrepati, ker je v maternici luknja ali pa: Hm?! Ne vem, kaj vidim in ne vem ali je tu luknja ali pa se mi to samo zdi! 🙁 No in diagnoza “luknje v steni” maternice niti slučajno ni jasna in lahka. Zato se na merjenje debeline stene maternice nikakor ne gre v naprej zanašati kot na kaj zelo zanesljivega in varnega.