ruptura ACL
Spoštovani,
v izvidu MR navajajo predvsem okvare sklepnega hrustanca obeh pogačic, boj desno kot levo, s posameznimi pokami sklepnega hrustanca ter okvaro notranjega meniskusa. To odgovarja tudi Vašim težavam.
Priporočam:
1. okrepitev stegenskih mišic (predvsem štiriglave stegenske) z vajami in elektrostimulacijo (priporočam, da se obrnete na sodelavko doc. dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. – 941 753 913 ali [email protected])
2. injekcijo hialuronske kisline v vsako koleno (injekcije imamo stalno na zalogi – tajnica 041 654 330), po vsaj 3 mesečni krepitvi stegenskih mišic.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Odgovor preko zasebnega sporočila
Pozdravljeni,
pred skoraj 5 mesci sem imela operacijo, in sicer rekonstrukcijo sprednje križne vezi ter miniskus je bil sčiščen. Imela sem 2x fizioterapije. Sem bila na pregledih ter so mi povedali, da je vez čvrsta. Jaz pa še vedno ne morem popolnoma stegniti kolena (10° še manjka) in imam pogosto občutek kot, da bi se mi kaj premaknilo v kolenu. Na fizioterapijah sem koleno stegnila, vendar se mi je drugi dan spet vrnilo na isto. Zdravnik mi je povedal naj imam koleno čim več časa stegnjeno in, da se bo že uredilo, ter naj že pričnem z tekom. Pričela sem s tekom vendar me v kolenu boli pod pogačico ter mi zateka.
Zanima me, če je možnost, da se mi je po operaciji poškodoval ta miniskus, ki je bil sčiščen ali je problem mogoče, ker je stegenjska mišica še vedno zelo šibka?
Stara sem pa 18 let in se aktivno ukvarjam z rokometom.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
priporočam, da opravite slikanje operiranega kolena z magnetno resonanco (MR) in pridete nato na pregled v našo ambulatno. Nujno je potrebno odpraviti VZROK za nepopolno iztegnitev kolena!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
odvisno od vrste operacije, običajno pa traja 4 do 6 mesecev do normalne uporabe operirane okončine.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pri igranju rokometa sem si pred tremi tedni poškodoval levo koleno. Izvid MR je naslednji
Majhen izliv
Subtotalna ruptura ACL, PLC je ohranjen.
Horizontalna ruptura korpusa lateralnega meniskusa, vidna na korornih rezih, prekinja zunajo ploskev in se je širi v 5 x 10 mm široko septiarno parameniscealno cisto.
Medialni meniskus je ohranjen.
Blaga distenzija MCL ob femoralnem narastišču, lateralni kolateralni liamentalni kompleks je ohranjen.
Tetiva kvadricepsa ter ligament patele sta v redu.
Na lateralnem tibialnem platoju je 3 mm široka fisiura hrustanca, ki sega skoraj do kosti. Majhna plitva fisiura hrustanca je tudi na sosednjem lateralnem femoralnem kondilu.
Signal edema kostnine lateralnega femoralnega in tibialnega kondil, na femoralni strani je tudi plitva impresija. Ostali sklet ima normalen signal.
Mnenje:
Subtotalna ruptura ACL. Ruptura lateralnega meniskusa. Distenzija MCL. Fisuri hrustanca v lateralnem kompartmentu. Kontuziji kostnine lateralnega femoralnega in tibialnega kondila po mehanizum rupture ACL.
Zanima me za kakšne poškodbe gre in kaj bo potrebno za okrvanje. Ter koliko časa bo po vaše trajalo.
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
v izvidu navajajo delno raztrganje sprednje križne in notranje stranske vezi, raztrganino zunanjega meniskusa, ter hrustančno-kostno poškodbe v zunanjem delu kolena.
Z odločitvijo o vrsti zdravljenja priporočam počakati tri mesece od poškodbe in tedaj opraviti meritve delovanja poškodovane sprednje križne vezi z artrometrom GNRB (izvaja sodelavka doc. dr. Renata Vauhnik, dipl. fth. – [email protected]), nato pa pregled z rezultati meritve. Operativni poseg brez meritve priporočam le v primeru velikih težav, ki Vam bi onemogočale priporočeno čakanje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Gašper, 17 let. Dobil izvid in me zanima kaj to pomeni oz. ali je potreben kakšen poseg. Igram nogomet in sem učitelj smučanja, zato me zanima kako in kaj naj se zadeve lotim ?
Izvid MR levega kolena :
Manjši srtefakti premikanja. Minimalni izliv. Tanka medialna patelarna plika z blagim edemom maščevja ob pateli med pliko in retinakulumom.
Majhna horizontalna periferna fisura korpusa medialnega meniskusa, vidna na koronarnih rezih, najverjetneje predstavlja majhno periferno stabilno rupturo. Ruptura meniskofemoralnega ligamenta medialno.
Večja delna ruptura MCL z edemom kapsule anteromedialno. Lateralni meniskus ter lateralni kolateralni kompleks sta ohranjena. Tetiva kvadricepa ter ligament patele sta v redu. Križna ligamenta sta ohranjena. 4×8 mm širok ganglion posteriorno ob tibialnem narastišču PCL. Znakov za hrustančno lezijo ni. Signal edema kostnine lateralnega fermoralnega kondila lahko predstavlja stanje po kontuziji, glede na odsotnodt spremem na patelarni manj verjetno stanje po luxaciji patele , je glede na lokacijo kontuzije prav tako možno. Ostali skelet ima normalen signal.
Hvala za odgovor in lp,Gašper
Spoštovani,
glede na vse navedeno menim, da ste si strgal notranji vezivni kompleks. Zelo verjetno bo zadostovalo ne-operativno zdravljenje. Zaradi testiranja stabilnosti kolena, ki je za nadaljnje ukvarjanje z navedenim športi zelo pomembna, priporočam po preteku 8 tednov od poškodbe klinični pregled. Če se boste odločil za pregled pri nas, Vas prosim, da s seboj prinesete tudi CD s posnetki MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
dober mesec nazaj sem si na košarkarski tekmi poškodoval levo koleno. Par dni kasneje sem šel na magnetni resonanco, ki je pokazala delno strgano (natrgano) sprednjo in stransko križno vez ter poškodbo kondilov na zunanji strani levega kolena. Začel sem hodit na fizioterapije, saj sma s fizioterapevtom menila, da poškodba ni tako huda da bi bila potrebna operacija, saj tudi testi sprednje križne vezi, ki jih je opravil fizioterapevt niso pokazali velike nestabilnosti. Tudi sam sem čez dva tedna že začel teči, krepit mišice na nogah ter šutirat (skakanje), skratka aktivnosti ki niso zahtevala večjih sprememb gibanj, ob teh pa nisem čutil večje nestabilnosti. Kljub temu sem se naročil na pregled pri ortopedu, ki pa je opravil test sprednje križne vezi, pregledal posnetke iz magnetne resonance in dejal/ugotovil, da je sprednja križna vez celo huje natrgana, ali bolje rečeno, je skorajda več ni. Brez oklevanja je rekel, da takšna poškodba zahteva rekonstrukcijo vezi (operacija), če bom želel še kdaj na polno igrat košarko, ne glede na to, da sem star šele 17 let. Mene predvsem zanima, ali je res pametno že pri 17 letih opraviti rekonstrukcijo sprednje križne vezi, glede na to, da ni popolnoma strgana, sam pa že lahko tečem tudi skačem? Se sprednja križna vez lahko brez operacije pozdravi do te mere, da bom lahko normalno igral košarko na tekmovalnem nivoju, ali obstaja večja verjetnost da mi bo koleno metalo ven ter si bom še huje poškodoval koleno (meniskus, hrustanec…) ter bo le vprašanje časa kdaj se bo vez dokončno raztrgala? Prosil bi za vaše mnenje ali je v mojem primeru boljša opcija operacija ali neoperativno zdravljenje (fizioterapija, počitek, krepenje mišic,…). Že vnaprej hvala za odgovor.
Spoštovani,
Mene predvsem zanima, ali je res pametno že pri 17 letih opraviti rekonstrukcijo sprednje križne vezi, glede na to, da ni popolnoma strgana, sam pa že lahko tečem tudi skačem? Da, če je potrebno.
Se sprednja križna vez lahko brez operacije pozdravi do te mere, da bom lahko normalno igral košarko na tekmovalnem nivoju, ali obstaja večja verjetnost da mi bo koleno metalo ven ter si bom še huje poškodoval koleno (meniskus, hrustanec…) ter bo le vprašanje časa kdaj se bo vez dokončno raztrgala? Odvisno od tega, kakšno funkcijo bo vez imela po zaključenem celjenju. Priporočam opraviti meritev delovanja sprednje križne vezi z robotskim artrometrom GNRB (izvaja sodelavka doc. dr. Renata Vauhnik, dipl. fth. – [email protected]), vendar šele po preteku 3 mesecev od poškodbe, ko je proces celjenja poškodovanih vezi končan. Nato priporočam, da pridete na pregled v našo ambulanto z rezultati GNRB meritev in s posnetki opravljene magnetne resonance, kjer Vam bom lahko odgovoril na vsa zastavljena vprašanja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Dober dan,
pred 4 tedni sem si poškodoval levo koleno. Danes sem dobil MR rezultate in me zanima kaj pomeni sledeče:
Mnenje dr. med. Kulaš Darko:
-Izliv v kolenski sklep
-popoškodbeni edem skeleta
-ruptura medialnega meniskusa
-popolna ruptura sprednjega križnega ligamenta.
Prosim vas če mi lahko razložite kaj to pomeni in kaj mi trenutno svetujete, saj sem pri g. Dobnikarju naročen šele naslednji teden 18. 2.
Hvala in lep pozdrav,
Žiga Ozvaldič
Spoštovani,
v izvidu navajajo pretrganje sprednje križne vezi in notranjega meniskusa, popoškodbeno oteklino kosti in prekomerno količino tekočine v kolenu (najverjetneje krvi). Priporočam operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
kakšno zdravljenje predlagate glede na MR izvid:
Horizontalna degenerativna ruptura zadnjega roka medialnega meniskusa, ki seže do spodnje plošče meniskusa
ganglion cista ob notranjem listu MCL
izliv v kolenu
poplitealna cista
hondromalacija hrustanca notranjega dela medialnega kondila femurja (2. do 3. stopnje)
Lahko hodim naravnost, celo smučam, bolečina na notranji strani kolena se mi pojavi predvsem pri pogosti spremembi smeri hoje (zavijanje v levo). Zaenkrat je predlagana fizioterapija. Ali bo to dovolj oz. kaj bi s fizioterapijo dosegli ali je nujna artroskopija kolena?
Hvala za vaše mnenje
Spoštovani,
glede na tekočino v kolenu, ki je znak draženja in glede na (sicer občasne) bolečine, priporočam bodisi artroskopsko operativno zdravljenje ali pa zmanjšanje in prilagoditev aktivnosti tako, da ne boste občutil bolečin v notranjem delu kolena.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
zanima me razlaga in vaše mnenje glede izvida MR (po zvinu levega kolena pri smučanju pred enim mesecem):
Večji izliv. V zg.delu ACL se ne diferencira, distalno je horizontalno položen – ruptura ACL. Majhna parcialna ruptura MCL v zgornji tretjini. Ostali ligamenti so ohranjeni. Edem kostnine posteriornega lateralnega platoja tibije in notranjega roba medialnega kondila femurja. Majhne strukturne spremembe posteriornega roga MM, brez rupture. LM primeren. Manjša lobularna ganglionska cista poplitealno.
Mnenje:
Ruptura ACL. Majhna parcialna ruptura MCL. Večji izliv.
Prosila bi za vaše mnenje in navodila, kaj lahko sama pripomorem k čimprejšnjemu izboljšanju, saj bi se še želela ukvarjati s smučanjem, joggingom, jogo,… (stara sem 40 let).
V primeru, da je potrebna operacija, pa morda še priporočilo, kje jo je mogoče opraviti, saj slišim, da so čakalne vrste ponekod zelo dolge.
Za odgovor se vam v naprej najlepše zahvaljujem,
Sandra
Spoštovani,
v izvidu navajajo veliko prekomerne tekočine v kolenu, strganje sprednje križne vezi ter delno strganje notranje stranske vezi.
Priporočam artroskopsko operativno zdravljenje, ki ga izvajamo tudi mi.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
pred enim letom sem si poškodovala koleno, po magnetni resonanci je bilo ugotovljeno, da so pretrgane sprednje križnje vezi (ruptura ACL), ostalo ni poškodovano. Po pregledu so mi svetovali operacijo, predvčerajšnjem sem prejela datum za operacijo – junija 2016, vendar nisem več prepričana da bi šla. V času od poškodbe s kolenom nimam večjih težav, bolečina se pojavi včasih pri hoji po stopnicah, v tem času sem obiskovala tudi fitnes in si krepila mišice, tako da sem sama opazila, da ko to redno počnem je stanje boljše. Tudi pri hoji ne čutim, da bi bilo koleno nestabilno. Predvsem me zanima, če se za operacijo ne odločim ali lahko tečem, če se počutim sigurno, ker so mi do sedaj to odsvetovali in če lahko smučam? Čeprav se mi zdi da smučanje ne bo najboljša izbira, informativno vprašam.
Hvala in lp
Spoštovani,
priporočam, da pred odgovorom opravite meritev delovanja sprednjih križnih vezi z artrometrom GNRB, ki ga izvaja sodelavka doc. dr. Renata Vauhnik, dipl. fth. – [email protected] in mi sporočite rezultate meritev.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
11.11. sem si pri padcu poškodovala levo koleno: zlom na lateralni strani platoja tibije levega kolena. Poškodba je bila zdravljena konzervativno z nehodilnim nadkolenskim mavcem z vključitvijo imobilizcije gležnja za dva meseca. Sedaj sem dobila izvide MRI:
Stanje po zlomu tibianega platoja brez dislokacije. Signal iz skeleta kaže na stanje po kontuziji tibilnega platoja, femoralnih kondilov in pogačice. V sklepu ni videti izliva.
Hrustanec platele, femoralnih kondidiv ter tibialnega platoja je primerne debeline in ima normalne karakteristike signala. Hrustančne površine so gladke.
Medialni menisk ima normalno obliko, gladko in regularno površino. Notranja struktura ima homogen signal nizke intenzitete. Lateralni menisk ima normalno obliko, gladko in regularno površino. Notranja struktura ima homogen signal nizke intenzitete.
Sprednje križne vezi ni videti v proksimalni polovici, kar kaže na stanje po ropturi iste. Posteriorni križni ligament primerno prikazan, normalne debeline in intenzitete signala. Medialni in lateralni kolateralni ligament sta primerna. Tetiva m. kvadricepsa in ligament pogačice sta brez posebnosti.
Mnenje: Stanje po zlomu tibialnega platoja, brez dislokacije. Roptura, verjetno popolna, sprednje križne vezi.
Prosim za razlago nadaljnega zdravljenja.
Najlepša hvala,
p
Spoštovani,
v izvidu navajajo verjetno popolno pretrganje sprednje križne vezi.
Priporočam, da opravite meritev delovanja sprednjih križnih vezi z artrometrom GNRB (izvaja sodelavka doc. dr. Renata Vauhnik, dipl. fth. – [email protected]) in da pridete nato na pregled z rezultati meritev in posnetki opravljene MR. Mogoče je tako neoperativno kot tudi operativno nadaljevanje zdravljenja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih