ruptura ACL
Pozdravljeni.
Partner si je pri igri nogometa poškodoval koleno že pred več kot enim letom. Takrat so mu rekli, da je z kolenom vse v redu, čeprav se mu je koleno večkrat “izpahnilo” in samo vrnilo v prvotno stanje. Po letu in pol je prišlo do hujšega izpaha.
Mnenje MR preiskave je:
– Raptura ACL.
– Rapturi obeh meniskusov.
– Fisura hrustanca medialnega femoralnega kondila.
Prosila bi Vas, če mi lahko poveste kaj vse to pomeni. Kar se tiče meniskusov predvidevam, da sta oba pretrgana.
Najlepša hvala.
Spoštovana,
navedli so raztrganje sprednej križne vezi in obeh meniskusov ter poko sklepnega hrustanca na notranjem končnem delu stegnenice. Priporočam artroskopsko operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lep pozdrav!
Star sem 15 let in se redno ukvarjam iz športom (nogometom) in zgodilo se mi je naslednje:
3 mesece nazaj, mi je med nogometno tekmo izpahnilo in zavrtelo levo koleno.
Bolečina je bila zelo huda ampak je po nekaj minutah izginila. Dober teden nazaj sem pričel za rahlim tekom in vajami za stabilizacijo kolena, pri čemer se pojavi pekoča bolečina v predelu kolena.
Po opravljenem MR kolena sem dobil izvide za katere bi prosil če mi jih obrazložite in poveste kakšno zdravljenje bi bilo najprimernejše.
Preiskavo opravimo v standardnih ravninah in sekvencah.
Manjši izliv v kolenski sklep.
Primerna kolenska sklepna špranja.
Nekaj več hiperintezivnega signala kostnine medialnega kondila femurja in tibije, lahko stanje po poškodbi.
Meniska imata primerno intenziteto signala, brez zanesljivih znakov za poškodbo,
Zadnji križni ligament je primeren,
Sprednji križni ligament je stanjšan, hiperintenziven, vidijo se posamezne vitre, gre vsaj za večjo delno rupturo.
Kolateralna ligamenta sta primerna.
Ligament patele ne kaže posebnosti.
Nekaj hiperintezivnega signala v predelu tuberositas tibije, lahko stanje po Osgood Schlatter.
Spoštovani,
kot kaže ste si strgal sprednjo križno vez. Priporočam opraviti meritev stabilnosti kolen z artrometrom GNRB (izvaja dr. Renata Vauhnik, dipl. fth. – 041 753 913 ali [email protected]) in nato pregled s posnetki opravljene MR in meritev GNRB. Zelo verjetno bo potrebna artroskopska operacija.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni, poškodba kolena, zdrs na ledu in padec;
MR:Edem podkožja, horizontalna ruptura lat.meniskusa prekinja spodnjo površino korpusa, delna avulzija sprednjega roga z narastišča.Večja ruptura centralnega dela LCL ob femuralnem narastišču.Kronična entezopatija tetive kvadricepsa in lig.patele.
Prosim za razlago izvida MR, prognoza zdravljenja in predviden čas bolniškega staleža.
Zahvaljujem se za odgovor.
Pozdravljeni, poškodba kolena, zdrs na ledu in padec;
MR:Edem podkožja, horizontalna ruptura lat.meniskusa prekinja spodnjo površino korpusa, delna avulzija sprednjega roga z narastišča.Večja ruptura centralnega dela LCL ob femuralnem narastišču.Kronična entezopatija tetive kvadricepsa in lig.patele.
Prosim za razlago izvida MR, prognoza zdravljenja in predviden čas bolniškega staleža.
Zahvaljujem se za odgovor.
Spoštovani,
v izvidu MR navajajo raztrganino zunanjega meniskusa ter njegovo delno iztrganje iz sprednjega narastišča na golenico, večjo raztrganino zunanje stranske vezi v zgornjem delu ter okvari kite štiriglave stegenske mišice in pogačične vezi.
Za odgovor bi moral tudi pregledati Vaše koleno. Klinični pregled je namreč bistven za oodločitev o načinu zdravljenja. Zelo verjetno bo potrebna artroskopska operacija.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
ne vidim izvida MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lep pozdrav vsem skupaj…
Spoštovani
04.11.2014 sem si pri delu in sicer pri vstopanju na nadpovprečno visokega viličarja (celodnevno rutinsko hitro vstopanje ter izstopanje na ter iz viličarja), poškodoval levo koleno in sicer pri hitri in sunkoviti rotaciji mi je le to klecnilo, kajti bilo je obremenjeno z večjim delom celotne telesne teže…
Sem v 30-tem letu starosti visok 180cm ter tehtam 110kg…
14.05.2015 sem imel MRI levega kolena v treh ravninah in običajnih sekvencah… zapis izvida sledeči…
Majhen izliv.
Fisure v medialnem delu laterarne fasete retropatelarnega hrustanca ter ena kratka, globoka vertikalna v medialni faseti.
Ruptura sprednjega križnega ligamenta.
Stanje po distenziji medialnega kolateralnega ligamenta.
Majhna Bakerjeva cista.
Ostale prikazane strukture izgledajo v mejah normalnega.
Mnenje:
Srednje velik izliv.
Retropatelarna hondropatija.
Ruptura ACL.
Stanje po distenziji MCL.
Majhna Bakerjeva cista.
Pregled pri ortopedu imam 08.06.2015 z MRI izvidom.
Torej za nadaljnje boljše razumevanje ter lažjo diskusijo z ortopedom Vas naprošam za bolj podrobno obrazložitev celotne, zgoraj navedene situacije, samega MRI izvida, nadaljnjo sanacijo poškodb ter samega okrevanja po sanaciji…
Že vnaprej se Vam iskreno zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
v izvidu MR navajajo prekomerno tekočino v kolenu, okvare sklepnega hrustanca pogačice, pretrganje sprednje križne vezi, nategnitev notranje stranske vezi in majhno s tekočino napolnjeno izbočenje sklepne ovojnice v zadnjem delu (zakolenska ali Bakerjeva cista).
Za nasvet o zdravljenju, bi moral Vaše koleno klinično pregledati. Zelo verjetno bi priporočil operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani, ker že dva meseca ne morem normalno hoditi zaradi levega kolena, so mi naredili MR na Hrvaškem.
Prosim, da mi razložite izvid in poveste, kaj bi bilo najbolje narediti, saj zaradi šepanja trpijo kolki in hrbtenica, tudi bolečina je ves čas prisotna.
Citiram diagnozo:
“Zaključak: MR nalaz lijevog kolena upućuje na vertikalnu rupturu medijalnog meniska te hrskavična oštečenja ( 2. do 3. stopnja ICRS klasifikacije)te manji izljiev u kolenu.
Se opravičujem, ker nisem prevajala.
Prosim za vaše mnenje, kaj storiti.
Hvala vam, Jacika
Spoštovani,
navedli so navpično raztrganino notranjega meniskusa in poškodbe sklepnega hrustanca do in čez polovico debeline le-tega. Priporočam artroskopsko operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
pred dobrim mesecem (22.4.) sem padla in si poškodovala koleno. Prve 3 tedne sem hodila z berglami, sedaj pa že brez ampak noge še ne morem popolnoma skrčiti in stegniti. Dr me je po pregledu poslal na magnetno resonanco, saj je rekel da noga ni stabilna. V izvidu piše : lahman in sprednji predalčni test 1-2 +, na palpacijo boleče tudi stranske vezi, predvsem femoralno narastišče MCL. Sicer testiranje ni zanesljivo, ker koleno zaostaja v ekstenzijo 30 stop. Fleksija možna do 100 stop.
Prejela sem izvid magnetne resonance in ker imam pregled šele naslednji teden, me zanima kaj pomeni: ruptura ACL, hemoragični izliv.
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
ruptura ACL = petrganje sprednje križne vezi, hemoralgični izliv = kri v kolenu.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
v izvidu MR navajajo popolno raztrganje sprednje križne vezi ter veliko raztrganje notranjega meniskusa. Priporočam artroskopsko operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
pred skoraj 5 mesci sem imela operacijo, in sicer rekonstrukcijo sprednje križne vezi ter miniskus je bil sčiščen. Imela sem 2x fizioterapije. Sem bila na pregledih ter so mi povedali, da je vez čvrsta. Jaz pa še vedno ne morem popolnoma stegniti kolena (10° še manjka) in imam pogosto občutek kot, da bi se mi kaj premaknilo v kolenu. Na fizioterapijah sem koleno stegnila, vendar se mi je drugi dan spet vrnilo na isto. Zdravnik mi je povedal naj imam koleno čim več časa stegnjeno in, da se bo že uredilo, ter naj že pričnem z tekom. Pričela sem s tekom vendar me v kolenu boli pod pogačico ter mi zateka.
Zanima me, če je možnost, da se mi je po operaciji poškodoval ta miniskus, ki je bil sčiščen ali je problem mogoče, ker je stegenjska mišica še vedno zelo šibka?
Stara sem pa 18 let in se aktivno ukvarjam z rokometom.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani ,
V kolenu mi že pol leta škriplje ob hoji po stopnicah navzgor in kadar popolnoma iztegnem nogo. Bila sem na MR in bi prosila za pojasnitev izvida.
Križni vezi desnega kolena sta ohranjeni, prav tako kolateralne vezi ter ligament patele. Lateralni meniskus je primeren.
V področju zadnjega roga medialnega meniska je videti znake začetne degeneracije s centralno povišanim signalom. Hondromalacija pateralnega hrustanca je desno bolj napredovala kot levo, v srednjem delu tudi z vidnima dvema rupturama hrustanca.
Prosim vas za a odgovor se vam najlepše zahvaljujem.