Najdi forum

Spoštovani,

v izvidu MR navajajo raztrganje sprednjega in zadnjega dela notranjega meniskusa, skoraj popolno raztrganje sprednje križne vezi in manjši izliv v sklepu.

Glede na občutek nestabilnosti, ki ga navajate, bi (manjkajo mi sicer podatki, ki jih lahko dobim le s pregledom) zelo verjetno priporočil artroskopsko operativno zdravljenje – nadomestitev (rekonstrukcijo) ali okrepitev (augmentacijo) sprednje križne vezi in popravilo ali odstranitev strganih delov meniskusa.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni,
prosil bi vas za razlago izvida MR desnega kolenskega sklepa.
Večji izliv.Suspekten sinovitis.
Izrazita medialna parapatelarna in suprapatelarna sinovialna plika. Edem patelarnega hrustanca, v območju medialne fasete in centralno so vidni manjši defekti in fisure, ki segajo do polovice njegove debeline- hondropatija patele. Začetna artroza v lateralnem delu kolenskega sklepa. Medialni meniskus je normalen. Stanje po “bucket-handle” rupturi lateralnega meniskusa, velik fragment notranjega dela meniskusa je dislociran anteriorno in leži nad njegovim sprednjim rogom. Sprednji križni ligament je stanjšan, enlogiran, zvišane intenzitete signala, neravnih kontur, še ohranjene intigritete- stanje po delni rupturi. Preostali ligamenti so ohranjene intigritete.

Lani so mi že odstranili 25% LM. Sedaj pri hoji čutim močne bolečine, koleno mi večkrat “klecne”. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Spoštovani,

v izvidu MR navajajo veliko tekočine v sklepu (izliv), okvare sklepnega hrustanca pogačice (do polovice debeline), raztrganino zunanjega meniskusa, katerega velik del je premaknjen v sprednji del kolena (premikanje strganega dela meniskusa vam zelo verjetno povzroča “klecanje”) in stanjšano sprednjo križno vez (mogoča delna poškodba – pomembno testiranje stabilnosti kolena!).

Glede na navedeno bo potrebno operativno zdravljenje – popravilo (če bo le mogoče) ali pa delna odstranitev zunanjega meniskusa, morebitna okrepitev ali nadomestitev (augmentacija ali rekonstrukcija) spredje križne vezi in oskrba poškodovanega sklepnega hrustanca – najverjetneje zgladitev.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani,prosil bi vas za razlago izvida MR levega kolena:
Preiskavo opravimo v strandardih ravninah in sekvencah.
Izliv v kolenski sklep.
Primerna kolenska sklepna špranja.
Hiperintenziven signal kostnine v predelu laneralnega kondila femurja,najverjetneje popoškodbeni edem.
Lateralni menisk je primeren.
Vidna je večja ruptura zadnjega roga medialnega meniska.
Zadnji križni ligament je primeren.
Popolna ruptura sprednjega križnega ligamenta.
Koleteralna ligamenta sta primerna.
Ligament pastele ne kaže bistvenih posebnosti.

Mnenje: izliv v kolenski sklep in popoškodbene spremembe skeleta.
Obsežna ruptura medialnega meniska.
Popolna puptura sprednjega križnega ligamenta.

Spoštovani,

v izvidu MR navajajo tekočino v kolenu, oteklino zunanjega končnega dela stegnenice, raztrganino zadnjega dela notranjega meniskusa in popolno raztrganino sprednje križne vezi.

Priporočam operativno zdravljenje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani dr. Iztok Pilih.

MRI mi je pokazal napredovalno patelofemoralno artrozo – hondromalacijo IV. in večji izliv v sklepu z večjo Bakerjevo cisto.
Stara pa sem 57 let.

Koleno me tudi precej boli.

Že v naprej se vam najlepše zahvaljujem za vaše strokovno mnenje.

Lepo vas pozdravljam,
Vesna Smaka Kincl

Spoštovana,

četrta stopnja okvare sklepnega hrustanca pomeni, da le-tega ni več. Po tem bi sklepal, da sklepnega hrustanca v pogačično-stegneničnem delu kolena praktično nimate. Če je to res, bo zelo verjetno potrebno namestiti nove drsne površine (proteza pogačično-stegneničnega dela kolena). Če to ne drži (moral bi videti vsaj posnetke magnetne resonance!), so mogoče tudi drugačne rešitve (operativne in neoperativne).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!
Pred tremi meseci sem si pri odbojki na mivki poškodovala koleno (koleno mi je vrglo ven in takoj nazaj).
Pred 15 leti sem že imela poškodovano stransko vez in operiran meniskus.

Bila na MR in izvid je sledeč:
Majhen izliv – lahko še v fizioloških mejah.
Horizontalna ruptura posteriornega dela telesa in posteriornega roga lateralnega meniskusa.
Ruptura sprednjega križnega ligamenta proksimalno.
Majhna fisura hrustanca medialnega femoralnega kondila na obremenilni površini.
Insula comapacta medialnega femoralnega kondila in medialnega tibialnega platoja.
Ostale prikazane strukture so v mejah normalnega.

Mnenje:
Ruptura ACL
Ruptura LM
Fisura hrustanca medialnega femoralnega kondila

Prosim za razlago MR!
Najlepša hvala.

Spoštovana,

v izvidu navajajo raztrganje sprednje križne vezi in zunanjega meniskusa ter poko sklepnega hrustanca na notranjem končnem delu stegnenice.

Priporočam operativno zdravljenje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani,

Sem rekreativen športnik (tekač, tajski boks, smučanje, …) in sem pred časom pričel opažati nelagodje v levem kolenu. Ne spomnim se da bi kdaj utrpel resno poškodbo, kljub temu pa je obisk MR podal naslednje ugotovitve. Star sem 37 let.

[hr]

Nap.dg.: instabilitas gen. sin.
M R LEVEGA KOLENA V STANDARDNIH RAVNINAH IN SEKVENCAH:

lzliv v sklepu.
PCL je ohranjen.
Stanje po poškodbi ACL — ligament je v srednjem in v zgornjem delu stanjšan za
približno polovico normalne širine — stanje po obseinejši parcialni rupturi.
Kolateralna ligamenta sta ohranjena.
Meniskusa sta primerne oblike, brez jasnih znakov za rupturo.
Patelofemoralni sklep izgleda primerno. Signal kostnine je primeren.
Tetiva kvadricepsa in ligament patele sta ohranjeni.
Ob Iigamentu patele v področju distalnega narastišča je viden manjši kostni fragment,
ki meri 10 x 3 mm, v tem delu minimalno zadebeljen ligament patele.

Mnenje : obsežnejša parcialna ruptura ACL.

[hr]

Vljudno vas prosim za interpretacijo. Zanima me tudi ali je možno nadaljevati z rekreacijo in s katero. Ali je nujno operativno zdravljenje ali obstajajo enako učinkovite alternative.

Že vnaprej hvala za odgovor

G.

Spoštovani,

glede na navedbe v izvidu MR priporočam predvsem oceniti FUNKCIJO poškodovane sprednje križne vezi. Priporočam, da se obrnete na sodelavko dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. (041 753 913 ali [email protected]), se dogovorite za izvedbo meritve stabilnosti obeh kolen z robotskim artrometrom in pridete nato na pregled s rezultati meritev ter s posnetki opravljene MR. Le na ta način vam lahko dam verodostojen odgovor na vaša vprašanja.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

tu sem po še čisto sveži artroskopski operaciji levega kolena. Ruptura lateralnega meniskusa je bila stara, ostanek je bil odstranjen. Poleg izrastkov, ki so nastali po zastaranih poškodbah sklepa in so bili odstranjeni, sem imela tudi raztrgan medialni meniskus tipa ročaj vedra. Poškodovani del meniskusa je bil odstranjen, razen enega dela, ki ga je zdravnik pustil zaradi prehude bolečine ob posegu. Imam razrahljano sprednjo križno vez, hrustanec je v solidnem stanju.

Ko sem brskala po internetu, sem zasledila, da se priporoča popravilo meniskusa. Ugibam, da to v mojem primeru ni bilo mogoče; morda se zdravnik za to ni odločil zaradi hudih bolečin in bi bila potrebna splošna anastezija in ne lokalna, da bi se poseg (popravilo, ne odstranitev) lahko izvedel do konca. Ali to pomeni, da ostajam brez meniskusa, ali pa se zadevo še da popraviti, če se odločim za ponovno operacijo? Kako resno moram računati na zgodnji pojav artritisa, če stvar ostane, kakor je?

Zgoraj sem videla nekaj Vaših odgovorov, kar zadeva okrevanje, s tem da je šlo večinoma za vezi. Kaj lahko pričakujem jaz? Zanima me, kdaj oziroma če sploh bi se lahko ponovno lotila treninga borilne veščine (ni brcanja, pač pa padci, prevali, nizko težišče, hoja po kolenih – slednje verjetno nikakor ne pride več v poštev). Sem tik pred štiridesetim.

Najlepša hvala za odgovore.
Lep pozdrav.

Spoštovana,

Ali to pomeni, da ostajam brez meniskusa, ali pa se zadevo še da popraviti, če se odločim za ponovno operacijo? Da, lahko se Vam vgradi umetni meniskus ali pa meniskus umrle osebe. O tem je smiselno razmišljati le, če boste v notranjem delu kolena še imela močne bolečine.
Kako resno moram računati na zgodnji pojav artritisa, če stvar ostane, kakor je? Predvsem odvisno od obremenitev kolena – večje in bolj sunkovite (predvsem tek, skoki, hoja navzdol, prenašanje bremen) bodo, hitreje se bo pojavila obraba.
Zgoraj sem videla nekaj Vaših odgovorov, kar zadeva okrevanje, s tem da je šlo večinoma za vezi. Kaj lahko pričakujem jaz? Zelo verjetno okrevanje v okviru 3 do 12 tednov od operacije.
Zanima me, kdaj oziroma če sploh bi se lahko ponovno lotila treninga borilne veščine (ni brcanja, pač pa padci, prevali, nizko težišče, hoja po kolenih – slednje verjetno nikakor ne pride več v poštev). Sem tik pred štiridesetim. Pri borilnih veščinah zelo verjetno ne boste imela težav.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Najlepša hvala!

Prosim.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,
še eno vprašanje.

Operacijo sem imela v četrtek in do vključno ponedeljka dopoldne nisem imela bolečin, če sem, kot mi je rekel kirurg, vzela tri nalgesine dnevno, ki so menda v redu tudi za preprečitev vnetja. V nedeljo sem začela čutiti pritisk nad kolenom, a ni bolelo, od ponedeljka popoldan dalje pa se je to spremenilo v bolečino. Ta ni enakomerna čez cel dan, temveč narašča v intervalih, posebej hudo je ponoči. Tablete ne primejo več, vsaj za ta del nad kolenom ne, medtem ko znotraj samega kolena bolečin večinoma ne občutim.

Koleno je oteklo, prav tako področje tik nad njim, minimalno tudi podkolensko področje. Ker sem imela poleg raztrganih meniskusov tudi veliko izrastlin, so mi rekli, da se mi bo najbrž nabrala voda in da bo prišlo do vnetja.

Sodeč po velikosti otekline, ki je izrazita, toda ne alarmantna, človek ne bi rekel, da je vode toliko, da bi ga bilo treba punktirati, toda bolečina postaja precej nevzdržna. Pod kolenom je koža rahlo modrikasta. Koleno hladim večkrat dnevno, vendar nikoli direktno na kožo. Hodim minimalno, zadnja dva dneva samo doma. Osnovne razgibalne vaje naredim s težavo, koleno je zelo nefleksibilno. Na fizioterapijo še ne hodim.

Jutri (četrtek) bi načeloma že bil čas za odstranitev šivov, toda mene je ta bolečina začela skrbeti. Rekli so mi sicer, da bo po operaciji nekaj časa huje, kot je bilo prej. Ker je bilo prve dni v redu, me je to zdaj presenetilo, zato me zanima, ali je vse v mejah normale, ali pa je dejansko prišlo do vnetja in moram k travmatologu.

Spoštovana,

najverjetneje se Vam je v kolenu nabrala kri.

Priporočam čimprejšen obisk ustanove, kjer ste bila operirana ali pa najbližje urgentne kirurške/travmatološke ambulante.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Hvala lepa za hitri odgovor.
Lep pozdrav.

Prosim.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!
Star sem 20 let, in imam težave s kolenom že 2 leti. Vse se je začelo pri nogometu, in tudi naslednje poškodbe kolena so se naredile pri igranju nogometa. Opravil sem MRI, kjer so napisali naslednje:
Srednje velik izliv, plika medio in suprapatelaris.
Stanje po rupturi sprednjega križnega ligamenta.
Horizontalna ruptura posteriornega roga lateralnega meniskusa. Izrazit edem kostnine posterolateralnega tibialnega platoja – postkontuzicijski?
Izrazit edem kostnine medialnega femoralnega kondila subhondralno na mestu prehoda telesa v posteriorni rog meniskusa – postkontuzijski?

Ostale prikazane strukture izgledajo v mejah normalega.

MNENJE:
Srednje velik izliv, plika supra in mediopatelaris.
Ruptura ACL.
Ruptura LM.
Postkontuzijski? Edem kostnine.

Diagnoza pri kirurgu je naslednja:
Distorzio genus dex.
Ruptura LCA genus dex.

Sam ze obiskujem fizioterapije kamor me je napotil kirurg, pozanimal sem se, da bo potrebno operirati miniskus in pa križna vez da je strgana..
Velika težava se je pa pojavila pri tem, da je stegenska mišica močno uplahnela in je oslabljena.. Same noge nemorem dvigniti od podlage ker ko to želim storiti dobim zelo močne krče in mi nogo enostavno začne tresti.. tudi ko napnem stegensko mišico se mi noga začne tresti in nato neznam/nemorem spustiti mišice pa čeprav to želim storiti.. sepravi nekaj je močno narobe pri mojih starosti 20let. Danes sem obiskal nevrologa, kjer me je testiral.. sicer izvida še nisem dobil, ga dobim po pošti. Neke sume ima kaj bi lahko bilo, vendar neve točno in me je poslal da opravim MRI glave ter vratu.. In da dodam še to, to se mi dogaja zadnje 2-3 tedne, s tem da občasno čutim mravljince v nogi, in nek občutek zelo čuden dobim, potipam nogo in je občutno mrzla proti drugi.. Lepo prosim za pomoč, nevem več na koga naj se obrnem.
Hvala LP

New Report

Close