“runner’s knee”
Pozdravljeni,
stara sem 26 let in se že okoli 9 let rekreativno ukvarjam s tekom, zadnje dve leti malo bolj intenzivno (9-10 km npr.). Nikoli nisem imela nobenih posebnih težav, letos pa so me kaka dva meseca nazaj začela boleti kolena. Zgodilo se je po tem, ko sem po daljši (enomesečni) prekinitvi tekla kake 45 min (prej sem bolj kolesarila). Naslednje 2 dni sem imela precejšnje bolečine (nekje v srednjem delu kolena), zaradi katerih sem tudi teže hodila. Po tem sem kak mesec poizkusila počivati, vendar moje težave niso izgile. Ko tečem, se mi prej ali slej pojavijo bolečine. Na internetu sem Veliko prebrala o svojih simptomih in zdi se mi, da imam ti. “runner’s knee”. Kot sem zasledila, je najpomembnejši počitek in pa predvsem vaje za okrepitev mišic, ki so povezane s kolenom. Kaj lahko še storim, da odpravim težavo?
Najlepša hvala za odgovor,
Lea
Runners knee je pojem, ki označuje bolečine na zunanji strani kolena, na področju, kjer se nekoliko pod klenom pripenja vezivni trak (tractus iliotibialis) , ki prihaja s črevnične kosti na golenico.Sodeč po vašem opisu težko potrdim, da gre za to stanje, saj so pri vsa bolečine bolj v srednjem delu kolena, kar bi mogoče govorilo o preobremenjenosti izegovalnega aparata kolena oz. ligamenta patele. Vsekako vam svetujem, da nas obiščete v Zavodu za medicino športa Ljubljana, Šmartinska 152, Ljubljana, tel. 031 228794, kjer lahko s kliničnim pregledom in po potrebi tudi s testiranji ugovotovimo za kaj točno gre. Obe stanji se zdravita konzervativno z ustreznim vadbenim programom, ki ga oblikujemo glede na rezultate meritev in klinične slike posameznika.
Lep pozdrav.
Forum je zaprt za komentiranje.