Pozdravljeni,
prosim za mnenje. Že od nekdaj, otroštva, ne glede na prehrano, tekočino odvajam izjemno težko in redko (enkrat na teden je že presežek).
Pred približno tremi meseci pa se je stanje s prebavo po mojem mnenju poslabšalo. Nenehno imam krče v črevesju. Ko se dotaknem trebuha, čutim zadebeljene kose (sklepam, da blata), ki jih lahko “z dlanjo” potiskam naprej. Če ne uživam redno Donata (v povprečju slab liter na dan), potem sploh ne odvajam. Z Donatom pa odvajam enkrat na teden, to blato pa je že tri mesece v trdih kosih (približno 3-4 cm velike ločene kroglice, nikoli klobasa), na njih pa rumena sluz, ki se pojavlja tudi na straniščnem papirju. Blato plava, ne potone. Tudi na blatu so pogosto delčki hrane? Po odvajanju ne pride do olajšanja. Ob tem sem zadnje mesece bistveno bolj utrujena in čutim šibkost v nogah, medenici, trebušnih mišicah, občasno vrtoglavico. Ob nobeni hrani (redno jem 3x na dan) ne dobim moči. Rekreiram se, kolikor mi telo dopušča, saj se mi zadnje mesece redno dogaja, da imam občutek, da bom zaradi šibkosti kolapsirala. Stara sem 34 let, visoka 168 cm, tehtam približno 56 kg.
Bi lahko iz opisanih simptomov kaj sklepali, za kaj gre? Če je lahko povezano s stanjem črevesja in bi bilo dobro obiskati zdravnika?
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav.
Spoštovana,
Glede na dolgo trajanje težav sklepam, da gre za kronične težave.
Sicer vaš indeks telesne teže je optimalen. Šibkost nakazuje morda preslabo resorpcijo določenih snovi iz hrane. Verjetno ste se že pogovarjali z vašim zdravnikom. Ne vem ali ste opravili že kakšne teste. Vsekakor bi bilo smiselno narediti nekaj testov, kot je test blata za ugotovitev prebavljenosti, UZ trebuha, osnovne laboratorijske preiskave z določanjem železa, vitaminov, maščob, ipd…
Lp