RTV naročnina oz prispevek – obvezna ali ne?
Pozdravljeni!
Ima mogoče kdo informacijo o tem, ali je plačevanje RTV prispevka/naročnine obvezno ali ne? Sam namreč v stanovanju nimam TV in se mi zdi logično, da zatorej tudi naročnine ne plačujem. Ampak nekje sem slišal, da je baje po zakonu obvezno plačevanje, pa imaš TV ali ne…
Ve kdo kaj več o tem – pa predvsem ali se da to naročnino enostavno ignorirati in je ne plačevati, če TVja nimaš?
Hvala!
napišeš izjavo, da TV nimaš, pa je. Ker če tega nimaš, mislm izjave, ti oni lepo pošiljajo račune in če jih ne plačaš-po zakonu obvezno!- se ti usedejo na plačo! Al pa ti rubjo kej druzga. Če ne veš, zdej je na veliko ena “akcija” RTV-ja, ko terjajo dolžnike za nazaj, ker niso plačevali računov in ti zneski z obrestmi vred niso ravno majhni!
Nekaj je res v povezavi z elektro priključki, vendar (kolikor je meni znano), razlaga ni takšna, da kdor ima elektro priključek, ima tudi TV, ampak je bila osnova za izdelavo baze naročnikov za TV baza elektro priključkov.
Plačilo prispevka je menda res obvezno, ampak iskreno, jaz ga ne plačujem. Nihče se še ni oglasil v zvezi s tem in upam, da se tudi ne bo.
Če pa televizorja res nimaš, daš izjavo, da posledično ne potrebuješ priključka in mislim, da ti ga potem zapečatijo (ali nekaj takega).
Ja, če imaš električni priključek imaš avtomatsko TV. Tako je bilo pri nama. ko sem jim pisala, da TV-eja še nimava in, da ko ga bova dobila jim sporočim so dali nekaj časa mir. Čez nekaj časa sva ga res nabavila-TV namreč in mož je to prijavil in začel plačevati račune. Ampak hec se je šele začel. Računi za nazaj so še vedno prihajali name, ker je tudi elektrika name, ampak na dekliški priimek, ker sem tudi elektriko priklopila na dekliški priimek. Po vseh dopisovanjih, da sva cimra in, da živiva v istem stanovanju sem na koncu morala odnehat jaz in jim poslati poročni list-kopijo, ki ni veljala ker sva poročena “več kot pol leta” in ni “ziher”, da sva še v Svetem zakonu, izpisek stanja o družinskih članih iz Upravne enote – mimogrede tega ne dobiš zastonj ampak ga moraš plačat in šele potem so nekako umaknili terjatev do mene in priznali moževo naročnino.
Skratka štala, kot je štala tudi TV program.
Povsem soglasam z tvojim zakjuckom. Ma kaj STALA, pravo gnojisce parazitov!
Meni pa je pred leti sodisce na predlog pooblascene odvetnice RTV kar odredilo rubez v stanovanjski hisi, brez kakrsnih koli predhodnih povprasevanj. Po njihovi evidenci namrec nisem placal treh poloznic in to dve leti nazaj..Stroski so bili zaradi napihnjenih zamudnih obresti in sodnega postopka kar znatni. Ker sem potrjene odrezke od placanih poloznic imel se povsem slucajno shranjene, je sodisce sklep o odrejenem rubezu moralo umakniti, nato je RTV odstopila od odskodninskega zahtevka. V tretjem odlocanju je sodisce odlocalo o mojih povratnih zahtevah in jih v glavnem zavrnilo. Stroski sestave pritozbe, overitve fotokopij, izgubljen cas in ne vem kaj se vse, mi po njihovem sklepu niso pripadali, ker nisem odvetnik.. Nekaj sem le dobil, vendar je sodisce pri tem salamonsko ugotovilo, da tisto, kar sem zahteval, da RTV nakaze beguncem, mora nakazati meni, z modro obrazlozitvijo, da lahko potem sam poklonim beguncem.. No, iz te sole sem se naucil, da je v pravnih poslih z RTV vedno potrebno najeti cim drazjega odvetnika..
Moji šefici so ravno včeraj prišli rubit (!!!) v hišo, ker ni plačala enega računa (ne za rtv) iz l. 1997. Vmes se je seveda nabralo tudi nekaj obresti… Prvič pridejo in pozvonijo, če ne odpreš, ti pustijo obvestilo, do kdaj moraš poravnati dolgove, sicer ti pustijo tudi datum in uro, kdaj bodo naslednjič vstopili sami. Nasilno, seveda. POtem ti še pripišejo, da bodo to storili na tvoje stroške, ker bo prišla zraven še odvetnica in policija…
Ker se kaj takega lahko zgodi tudi z rtv neplačanimi položnicami, je mogoče bolje, če napišeš izjavo, da tv-ja sploh nimaš. Bo verjetno manj riskantno. Namreč, tudi moji šefici ni nihče pošiljal opominov… Samo izterjevalce.