Najdi forum

RTG VRATNE HRBTENICE

Pozdravljeni,

Bil sem na RTG vratne hrbtenice.

Izvid je napisan takole:

Deviacija v desno.
Vretenca so strukturno ter morfološko v mejah normale.
Intervertebralni prostori so primerno široki.
Fiziološka lordoza.

Mi lahko prosim natančneje obrazložite izvid in kakšno nadaljnje ukrepanje mi priporočate?
Napotnico za RTG vratne hrbtenice pa sem dobil zaradi pogostih vrtoglavic/omotic.
Ali na podlagi tega izvida lahko potrdim ali izključim, da je to vzrok mojih težav?

Že v naprej najlepša hvala.

Lp, Žiga

Radiolog ni napisal nič posebnega, gre za rahlo ukrivljenost v desno stran, kar je najpogosteje znak razdraženosti živca.
Samo na osnovi tega izvida natančna določitev vzroka seveda ni možna, čeprav gre zelo verjetno za vzrok vratne hrbtenice.
Točno določitev ali izključitev bi lahko naredil le na osnovi pregleda in morebitnih dodatnih preiskav.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Najlepša hvala za vaš odgovor. Kaj pomeni pa fiziološka lordoza?
Se da to ukrivljenost odpraviti oziroma na kak način popraviti, in če da, kako oz. kaj mi priporočate?

Hvala in lp,

Žiga

Fiziološka lordoza pomeni pravilni položaj (ukrivljenost vnaprej) hrbtenice in jo seveda ni potrebno zdraviti.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Hvala za odgovor.

Vendar je RTG vratne hrbtenice vseeno pokazal deviacijo v desno.
Je to potrebno zdraviti oziroma kako vratno hrbtenico spraviti v raven položaj?

Hvala in lp,

Žiga

Deviacija nastopa kot posledica bolečinskega občutka zaradi razdraženosti živca v sektorju C4-C7. To je seveda potrebno in možno zdraviti, najbolje z manualno terapijo.

Lep pozdrav,

New Report

Close