RTG lumbalne hrbtenice v 2 projekcijah
Pozdravljeni,
star sem 33 let. Zaradi hudih bolečin v hrbtenici me je osebni zdravnik napotil na RTG in predpisal zdravila Diclo Duo. Po enem tednu jemanja zdravila je bolečina prenehala zato sem tudi prekinil jemanje zdravila, po dveh dnevih prekinitve, se je bolečina ponovila… Trenutno so hude bolečine kljub jemanju zdravila Diclo Duo še vedno prisotne.
Prosim vas za obrazložitev izvida RTG-ja ter za morebitne nasvete glede zdravljenja.
RTG lumbalne hrbtenice v 2 projekcijah: Nekoliko poudarjena lumbalna lordoza, težiščnica lumbalne hrbtenice je položena navspred. Prisotna je spina bifida S1. Obojestransko je prisoten neoartros. V nivoju L/S prehoda je vidna začetna spondilartroza. Na več segmentih so vidne schmorlove hernije. MNENJE: Začetne degenerativne spremembe.
Za obrazložitev in nasvete se vam že vnaprej lepo zahvaljujem!
Lep pozdrav,
B.
Na sliki so vidne določene spremembe kot posledica razvoja (spina bifida, neoartros), ki na simptome ne vplivajo.
Glavni problem je spondilartroza (okvara medvretenčne ploščice) na prehodu z ledvenega v križni del (L5-S1). Schmorlova hernija na simptome nima vpliva.
S slikami se oglasite pri nas, manualna terapija verjetno lahko pomaga, točno bomo videli po pregledu.
Lep pozdrav,
Prosim za razlago izvida in vaše mnenje
Pozdravljeni, sem v 58. letu starosti in imam težave s hrbtenico in bolečine v križu, ki segajo v levo nogo po zadnji strani stegen in goleni ter pekoč občutek v stopalu- prstih, ki so že nekoliko odrveneli. Težave trajajo že kar dve leti in bolečine so vse hujše. Bolečine si lajšam z zdravili proti bolečinami in raznimi terapijami, ki pa nimajo kaj dosti učinka na bolečino. Prosim za vaš nasvet oz.pomoč, ker vsak dan težje delam, bolečina pa ne izgine oz, se ne zmanjšuje. Pred letom sem opravil slikanje na MR, kjer je bilo ugotovljeno naslednje (izvid):
Dehidracija iv. Diskov od L2 navzdol.
Spondiloartroza od L2 navzdol z manjšim izlivom v fasetnih sklepih.
Na nivojih L2/3 ter L3 L4 sta vidni manjši široki dorzalni in bilateran intraforaminalni protruziji iv. diskov ter začetna spondiloza.
Pri tem je duralna vreča normalno široka, spondilofit disk kompelks pa nekoliko utesnjuje spiralni živec L 3 v obeh nevroforamnih.
Manjša akutna Schomorlova hernia zgornje terminalne plošče korpusa L 3.
Na nivoju L 4 L 5 je viden izrazito utesnjen spiralni živec L 4 v nevroforamnu levo, utesnjuje ga predvsem spondiloartroza.
Nekoliko tudi spondilofit disk koleks.
Duralna vreča je še normalno široka, kot tudi nevroforamin desno.
Nakazan edem pod sosednjima terminalnima ploščama korpusov L 4 L 5 levo, relativno sveža degeneracija po Modicu tip 1.
Na nivoju L 5 S 1 ni posebnosti.
Konus medularis ima normalen signal
Mnenje: nekoliko ožja nevoformalna L 3 L4 obojestransko.
Precej izrazita nevroforaminalna stenoza L 4 L 5 levo. Vzrok so manjše široke protruzije diskov, spondiloza in spondiloartroza.
Mnenje ortopeda, v poštev bi prišla operativna terapija in sicer dekompresija L4- L5 ter vstavitev interspinoznega implanta. O slednjem se še onisem odločil. Kaj mi svetujete?
Hvala za odgovor in LP! Marjan.
Klinična slika ne sovpada z mnenjem v izvidu, saj bi vaši klinični sliki odgovarjale določene spremembe v segmentu L5-S1 z draženjem živca S1, zato bi mnenje lahko podal le na osnovi tega, da natančno pregledam slke in jih primerjam z vašimi simptomi.
Iz izvida namreč sledi, da naj bi bile vzrok spremembe v segmentu L4-L5, vendar le te ponavadi povzročajo bolečine po zunanji strani stegna, pod kolenom spredaj in v palec, ki pa pri vas niso navedene.
Lep pozdrav,
Lepo pozdravljeni,
star sem 35 let in sem rekreativni športnik že od rane mladosti (nogomet, tek, kolesarjenje, fitnes). Bolečine v ledvenem delu hrbtenice (na zadnji desni strani, kjer se včasih rahlo izrazijo tudi v desnem kolku) so se začele redno pojavljati nekje na začetku letošnjega leta. Pojavijo se zjutraj pri vstajanju in nekako pretežno izvenijo po petih do desetih minutah (te bolečine še niso izrazito močne, vendat že dovolj, da so moteče) kasneje čez dan se pojavijo v manši meri (razen pri določenih spremebah položaja npr. vstajanju iz avtomobila). Pri čemer je potrebno omeniti, da se bolečine zjutraj okrepijo če izvajam tek (med samim tekom na primer, ko je telo ogreto, težav ni). Trenutno izvajam določene vaje za raztezanje in krepitev ledvenega dela hrbtenice in kolesarim na sobnem kolesu.
Delo čez dan opravljam pretežno v sedečem položaju.
Do sedaj še nisem obiskal ortopeda.
Mnenje RTG LUMBALNE HRBTENICE V 2 PROJ. Z L/S PREHODOM:
“Degenerativne spremembe na L4 in L5 z močno iv. osteohondrozo L4 L5 ter blažjo iv. hondrozo med ostalimi segmenti. Premik L4 navzad v odnosu na L 5 kot izraz funkcionalno statične motenosti. Če je od klin. interes, svetujem MR.”
Lepo bi prosil za vaše mnenje izvida (obseg “škode”, ki je bila povzročena že do sedaj) in kakšni bi bili pravilni naslednji koraki korekcije in/ali preventive.
Do sedaj še v zvezi s temi težavami nisem obiskal nobenega specialsta/terapevta. Lahko manualna terapija pomaga ? V športu namreč zelo uživam, vendar ne bi rad povzročil nadaljnih nepotrebnih deformacij.
Najlepša hvala za trud že vnaprej in LP, Gorazd
Med vretenci L4-L5 je močno zmanjšan medvretenčni prostor, potrebno je tudi videti, za kakšen zamik vretenca gre.
Svetujem vam, da se oglasite v naši ordinaciji, da sliko primerjamo s klinično sliko, z manualno terapijo v vašem primeru lahko pomagamo.
Lep pozdrav,