Rtg in ovulacija
spoštovani,
v sredo dne 28.8. sem bila s hčero na rentgenskem slikanju pljuč. Držala sem jo na kolenu, z bokom obrnjena ob steno. Torej sevanju je bil izpostavljen moj desni bok. Menim da sem v soboto 30.8. imela ovulacijo in možno je da sem zanosila. Vprašanje: Ali obstaja možnost, za kakršenkoli vpliv sevanja na jajčece tik pred ovulacijo? Ali je lahko razvoj zarodka (ob morebitni zanositvi) ogrožen (glede na to, da je bilo rtg slikanje tri dni pred domnevno zanostivijo)?
Za Vaš odgovor se Vam najlepše zahvaljujem!
Takšne doze sevanja nimajo opaznih škodljivih učinkov na spolne celice niti za razvojaoči plod. Kljub temu ženskam v dobi, ko nameravajo zanositi odsvetujemo, da se po nepotrebnem izpostavljajo rtg. žarkom. Prav je, da se vsaka tega zaveda in skrbi za svoje zdravje in zdravje bodočih potomcev tudi tako, da se nepotrebnemu obsevanju aktivno izogiba.
LP
Spoštovani.
Star sem 58. let. Imam pekoče bolečine in mravljičenje od pasu ,pa vse do spodnjih del nog. Na zadnje sem bil na CT sakruma.
Izvidi so takšni.
Izrazito razredčena struktura slikanega skeleta. vendar brez zaneslivih znakov morebitne destrukcije ali ekspanzije .( kost je izrazito razredčena )
Dajte mi obrazložiti kaj je to ( kost je izrazito razredčena, in kakšne so posledice )
najlepša hvala za odgovor.
marjan iz Maribora