Rtg hrbtenice
Pozdravljeni-opravila sem funckionalni RTG L/S hrb.zarsdi suma na anterolistezo L3.
Rtg je pokazal anterolistezo L3na L4 7mm in L4 na L5 5mm ter izrazito zožanje i.v.prostorov v tem segmentu.
Zanima me ,kaj to pomeni – predvsem glede prognoze.
Če prav razumem, gre za majhne zdrse, vendar imam poklic, ki mi ne daje dosti maneverskega prostora( težko sem ves čas pozorna na vsak gib, da pravilno obremenjujem hrbet…)
Bolečine imam že dolgo ,vendar so se v zadnjem letu močno poslabšale.
Pozdravljeni,
da, gre za zdrs 3. ledvenega vretenca glede na 4. in 4. glede na 5. naprej. Stanje se običajno počasi slabša. Slabšanje lahko upočasnite z vzdrževanjem dobrih obhrbteničnih mišic in mišic stabilizatorjev trupa ter z zmanjšanjem obremenitev. Zelo verjetno boste prišla do točke, ko bo potrebno operativno zdravljenje.
Hvala za odgovor. Očitno bo ta trenutek prišel kmalu, ker bi kljub dnevnemu izvajanju vaj za krepitev stabilizatorjev ( plank ipd, plus vaje za krepitev muskulature kolka.) takorekoc dnevno potrebovala analgetike. Zaenkrat se jih vzamem le, kadar res ne gre brez.
Žal ob tem trpi kvaliteta mojega življenja, verjetno pa se pozna tudi pri delu, čeprav še ni bilo pripomb.
Prosim.
Odločitev naj bo odvisna predvsem od intenzivnosti vaših težav.
Pozdravljeni,
že par mesecev me pesti bolečina v spodnjem ledvenem delu hrbta, končno sem imel dovolj in odšel k osebnem zdravniku, ki me napotil na RTG slikanje lumbosakralne hrbtenice. Naj omenim da bolečine niso hude so pa zelo moteče (včasih hujše, drugič blažje) sevajo pa v desno ritnico in nogo – predvsem v meča.
Izvid se glasi:
– Zravnana lordoza.
– Višina korpusov je primerna (atipična Schmorlova hernija je vidna na spodnji terminalni plošči korpusa L1) i.v. prostori so primerno široki.
– Višina korpusov je primerna.
– Nakazana ventralna spondiloza je vidna med segmenti L4 – S1.
– Začetna spondilartroza L/S prehoda.
– SIS so RTG b.p.
– Spinalni kanal je normalnega premera.
– Strukturno je slikani skelet v mejah normalnega.
Mnenje: blage statične motnje in nakazane spondilotične spremembe L/S hrbtenice.
Prosim za razlago izvida (če je možno vsake alineje posebaj ker nič ne razumem).
Naj omenim še da imam probleme tudi s sprednjo desno stranjo trebušne votline (rahle bolečine ki so se pojavile že pred bolečinami v hrbtu), šel sem na ultrazvok kjer so ugotovili minimalno herniacijo maščevja v ingvinalni kanal. Vendar bolečina ni strogo tam kjer je herniacija ampak je tudi drugje. Je možno da je to povezano s hrbtenico?
Predlagate še MR?
Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,
AmoB
Pozdravljeni,
– Zravnana lordoza. = zravnana siceršnja ukrvljenost ledvene hrbtenice naprej
– Višina korpusov je primerna (atipična Schmorlova hernija je vidna na spodnji terminalni plošči korpusa L1) i.v. prostori so primerno široki. = primerna višina teles (sprednjih delov) vretenc, na spodnjem delu telesa 1. ledvenega vretenca sprememba, ki bi lahko bila posledica zajedanja medvretenčne ploščice vanj, prostori med posameznimi vretenci so primerno široki
– Višina korpusov je primerna. = višina teles (sprednjih delov) vretenc primerna
– Nakazana ventralna spondiloza je vidna med segmenti L4 – S1. = nakazane okvare medvretenčnih ploščic med 4. ledvenim in 1. križničnim vretencem (spodnjega dela ledvene hrbtenice)
– Začetna spondilartroza L/S prehoda. = začene okvare malih sklepov hrbtenice v predelu prehoda ledvene hrbtenice v križnico (povsem spodnji del ledvene hrbtenice)
– SIS so RTG b.p. = sklepi med križnico in črevnicama so brez posebnosti
– Spinalni kanal je normalnega premera. = hrbtenični kanal (področje hrbtenice, v katerem potekajo živci) je brez posebnosti
– Strukturno je slikani skelet v mejah normalnega. = struktura slikanih kosti je v mejah normalnega
Mnenje: blage statične motnje in nakazane spondilotične spremembe L/S hrbtenice. = blage motnje oblike ledvene hrbtenice in nakazane obrabne spremembe ledveno-križnične hrbtenice
Bolečine, ki jih imate v spodnjem delu trebuha, lahko izvirajo iz spodnjega dela prsne ali iz zgornjega dela ledvene hrbtenice.
Menim, da so pri vas zelo verjetno draženi živci, ki izhajajo iz spodnjega dela prsne in iz ledveno-križnične hrbtenice. Priporočam, da opravite slikanje prsne IN ledveno-kržnične hrbtenice z magnetno resonanco ter da pridete na pregled s posnetki ter izvidoma.