RTG HRBTENICE
Spoštovani!
Pred pol leta se mi je pojavila bolečina v križu do te mere, da se nisem mogla zjutraj obuti nogavic. Bolećina se je prenesla v stegno leve noge. Tu me je kar peklo od bolečine do te mere, da nisem mogla sedeti niti 5 minut skupaj. Morala sem se vstati in bolečina je malo popustila. Hkrati se je bolečina razšilila iz stegna še v meča leve noge: Pete in prstov na levi nogi pa sem zelo malo čutila. Nisem imela v njih mravljince, pač pa občutek, da imam vse povite. S protibolečinskimi tabletami in 10-dnevno fizioterapijo se mi je stanje izboljšalo do te mere, da sem po skoraj 2 mesecih bolniške lahko pričela z delom. Pri hoji sem malo šepala. Delo imam sedeče, občasno se zaradi narave dela moram vstati, si kaj vzeti za nadaljevanje dela. Ta neobčutek prstov in pete se je sedaj intenzivno ponovil, tako da sem bila na slikanju hrbtenice in EMG-ju spodnjih okončin.
Izvid RTG LS hrbtenice in LS prehod: Rtggram LS hrbtence pokaže izrazito zožitev medvretenčnega prostora LS prehoda z ventro in dorzolateralno naplastitvijo ter spremljajočo spondilartrozo predvsem desno.
Izvida EMG spodnjih okončin še nimam. Zdravnica mi je po končanem pregledu rekla, da bo kaj več pokazala slika hrbtenice, da pa po trenutnih rezultatih meni, da se bodo stvari lahko še uredile in da zaenkrat še ne bo potrebna operacija.
Sedaj nestrpno čakam izvide in grem na pregled k svoji zdravnici.
Prosim vas, da mi na podlagi zgoraj opisanega razloćite za kakšne okvare v mojem primeru gre in kakšno zdravljenje vi predlagate. Naj povem, da občasno hodim in kolesarim.
Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni!
V predelu L5-S1 je zožen medvretenčni prostor, zato je živec razdražen. Spondilolartroza nam pove, da gre za proces, ki je prisoten že več let in ne gre za akutno spremembo.
Verjetno gre za lumboishialgijo s prizadetostjo živčne korenine S1.
Operacija seveda še ni potrebna, gre pa za tipično indikacijo za zdravljeje z manualno terapijo, zato vas vabim na pregled.
Lep pozdrav