RTG CELOTNE HRBTENICE
Pozdravljeni
Star sem 53,5 let.Začele so se mi pojavljati bolečine na hrbtnem delu,včasih pekoče.Bil sem pri svojem splošnem zdravniku.Napotil me je na RTG in dobil sem naslednji izvid.Prosim, če bi mi lahko razložili za kakšno vrsto bolezni gre.K svojem zdravniku moram spet naslednji teden.
RTG CELOTNE HRBTENICE, CILJANO C-1,2 IN L-S:
Cervikalno:
Iravnana cervikalna lo_rdoza od C-4 do C-7.
Začetne spondilartrotične spremembe med C-5 in C-6, z degeneracijo pripadajočega i.v.
diskusa – hondroza.
Torakalno:
Začetne spondilotične spremembe na vseh torakalnih segmentih.
Na stranski projekciji še v korpus segmenta TH-11 projicira 6 mm velika senca, ki na AP
posnetku ni vidna, najverjetneje je superpozicija sprememeb v pljučih.
Lumbalno:
Začetne spondilotične spremembe na vseh lumbalnih segmentih.
I.v. prostori med lumbalnimi segmenti so normalno široki.
Hvala
lep pozdrav
Iztok
Lordoza v vratnem delu hrbtenice kaže na akutnost težav, na segmentu C5-C6 gre verjetno za protruzijo ali hernijo, kar je verjetno glavni vzrok vaših težav.
Prsni in ledveni del hrbtenice kažejo normalno obrabo glede na vašo starost.
Potreben bi bil pregled, klinična slika, zato bi bilo najbolje, če bi se s slikami lahko oglasili v naši ordinaciji[/url] na pregled.
Lep pozdrav,
pozdravljeni,
prosim za mnenje izvida in nasvet.
izvid: CT slikanja
-diskus L2-3 posteriorna kontura je posterolateralno desno izbočena in se nadaljuje v desnem recesu še malo infradiskalno. Opisano najverjetneje predstavlja degenerativno izbočenje-protruzijo ali manjšo diskus hernijo posterolateralno desno, ki zožuje desni lateralni reces v katerem poteka desna korenina.
– L3-4 je diskus znižan, z vakuum fenomenom, kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu, več posterocentralno, kjer so ob njej robni osteofiti. Opisano predstavlja degenerativno izbočenje diskusa-posterocentralno protruzijo, kar zožuje spinalni kanal z lateralnimi recesi-zmerno do težja degenerativna stenoza spinalnega kanala L3-4.
-L4-5 diskus znižan, izbočen na celotnem obodu, več desno paracentalno, ker so ob njem robni osteofiti,Degenerativno izbočenje diskusa malo zožuje spinalni kanal z latealnimi recesi-bolj zožen je desni.
-L5S1 je vidna obojestranska istmična spondiloliza L5 z anterolistezo korpusa L5 za približno 1/3. Diskus je znižan, v njem je vakuum fenomen. Diskus je degenerativno izbočen na celotnem obodu, ob njem so robni osteofiti, subhondralno skleroza.Opisano predstavlja osteohondrozo. Spremembe malo zožujejo spinalni kanal, močneje zožena sta iv foramna.
hvala za odgovor
Slika kaže na starostne spremembe v celotnem delu ledvene hrbtenice, pri čemer najbolj kritično izgleda premik 5. ledvenega vretenca naprej, vendar izgleda, da je situacija stabilna.
Spremebe so že dokaj stare, na kar kaže to, da se je na obrabo hrustanca odzvalo tudi kostno tkivo vključno z izrastki.
V kolikor sliko spremljajo bolečinski simptomi vam svetujem pregled v naši ordinaciji.[/url]
Lep pozdrav,