Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja RSV virus in bronhiolitis

RSV virus in bronhiolitis

Pred tednom dni je naš malček (2,5 let) doživel dihalno stisko. Pristala sva na pediatrični kliniki, kjer je bil 2 dni na kisiku in prvi dan na inhalacijah (na tri ure, od tega zadnja 1x vento(u)lin).
Naredili so mu teste za alergijo – negativni. Inhalacije v bistvu niti niso preveč pomagale, vročino je imel samo prvo noč – 39,5.
Čez dva dni so ga odpustili brez prave diagnoze, v bistvu so mi rekli, da je najverjetneje bronhiolitis. Malo so me od začetka strašili, da je astma.
Ko sva šla na kontrolo k svojemu pediatru, je ta rekel, da je najverjetneje povzročitelj bronhiolitisa bil RSV virus (virus, ki pri starejših otrocih in odraslih povzroči zgolj “nedolžen” prehlad z bolečim grlom in smrkanjem!).

Zanima me, kako ste mame z izkušnjami s to boleznijo lajšale svojim malčkom zdravljenje bronhiolitisa, izkašljevanje, kakšni posebni ukrepi, kreme za mazat? Kdaj se kašelj in piskanje v pljučih umirita?
Zdaj imamo povsod po stanovanju vodo na radiatorjih.

No, mi smo imeli RSV pri korigiranih 2eh mesecih(bil je nedonošenček), takrat je bila res kriza, saj je moral hrano dobivati po sondi direktno v želodček in je bil kar nekaj dni na kisiku. Posledica virusa je bil bronhiolitis in diagnoza, da je velika verjetnost, da bno posledica astma. Hropenje pa se je po odhodu iz bolnice vleklo še kar nekaj časa, meni so rekli da lahko celo 3 tedne.
To je bilo aprila, potem pa je vse prehlade virusnega značaja spremljalo hropenje, vendar nič hujšega. No decembra pa sva zopet pristala na kisiku(pri 1 letu), diagnoza zopet bronhiolitis, povzročitelj pa virus parainfluence tipa 3. Mislim, da sva bila na pediatrični skoraj cel teden.
Moram povedati, da pulmologinja smtra, da astme nimamo, tako da ne jemljeva nobenih zdravil, ventolin imamo doma le za kakšen hud primer.
Hropenje se nam pojavlja ob virusnih prehladih, toda lansko leto smo preživeli brez obiska bolnice.

Jaz našemu vsakodnevno, tudi če ni prehlajen, čistim nosek s fiziološko, ob prehladu na veliko pihamo iz noska, se kopamo v vodi, ki ji dodam kapljico kakšnega eteričnega olja in vsak večer ga po prsnem košu in hrbtu namažem z Justovo materino dušico.
Ali mu vse to pomaga? Ne vem, bistveno je to, da smo se lani izognili bolnici ter dihalnim stiskam, če pa so se te pojavile, pa so bile v blažji obliki in so trajale krajši čas.
No pa še to. Čeprav je star že 2 leti, imamo še stalno dvignjeno ležišče, tako da ob prehladih lažje diha in spi.

Lp in čim manj bolezn, Vera

No, pa še to. Nam inhalacije niso pomagale in jih potem nismo izvajali. Pravijo, da ventolin pomaga tistim, ki imajo astmatične napade, ne pa take, ki so posledica virusa. Tudi naši testi na alergene so bili vsi negativni.

Lep pozdrav
Tudi pri nas nas je doletel bronholoitis in sicer pikec je bil takrat star dve meseca.Bila sva na kisiku 12 dni in sicer na četrtinki,zdravi prvih 8 dni ni dobival potem pa so mu dali “hikoncil”in seveda je imel aktivno masažo.Predvidevam,če si bila na pediatrični,da so ti pokazali kako se to dela.Masaža prsnega koša najbolj pomaga.Drugače pa svojega malčka “sili”,da bo fino izkašljeval in pljuval sluz ven,da se mu ne bo pacala po pljučkih.Niti slučajno pa mu ne pogrevaj kamilic ne maži ga z nobenimi kremami ker lahko narediš še večjo škodo.
Bronholoitis je bolj zahrbten kot bronhitis ker je globle v pljučih.
Seveda pa boš morala sedaj zelo paziti,da ne dobi v kratkem času še kakšnega infekta(nobenih obiskov nakupovalnih centrov intd…).
Čim prej se pozdravite.

mi smo si tudi pomagali s kremo materine dušice in kopeljo materine dušice, pa pe kako pomaga pri bronhitisu, kar poskusi.

Ampak bronhitis je nekaj drugega kot bronhiolitis. Predvsem je blažje oblike in se ga lažje zdravi. Tudi mi smo imeli bronhiolitise in smo videli, da razne kreme, kamilice itd. ni pomagalo. Ja, pri bronhitisu, ne pa pri bronhiolitisu. In tu je bolje upoštevati zdravniške nasvete, da se ne razvije naprej v pljučnico.

Meni niso pokazali nobene masaže na pediatrični kliniki, domov so me spustili samo z nasvetom naj se izogibamo ponovni okužbi, stikov z otroki in bolnimi. Kar pomeni, da že cel teden nismo videli nikogar drugega kot sami sebe, tako, da me je mali že kar malo naveličan in je vsaka tretja izjava: “prou, pol te pa ne maram”…

Kaj, a potem ni dobro, da se ga maže po prsih s kako kremo? Kaj pa kopeli, kjer vdihava soparo, tudi ne? A ni to zato, da se laže izkašlja?

Višje vzglavje – kako, imate tako visoko blazino ali to kako drugače “zrihtate”?

No, vaš je že večji. Kako je pri tako velikih glede mazanja s kremo materine dušice ne vem. Nam so razne kreme odsvetovali (tudi bronhiolitis). Je pa res, da ima Anže tudi astmo. Mi smo mu vzglavje dvignili tako, da smo pod jogi dali nekaj knjig. Sicer priporočajo 30°, vendar je to pri vrtavčku, kakršen je naš ko spi, skoraj nemogoče.

Drugače pa pazimo da vlažimo stanovanje – na radiatorju imam mokro brisačo, ob posteljici pa vedro z vodo. Kakšne inhalacije se pri nas niso obnesle. mu pa res pomaga masaža prsnega koša – je imel v bolnici tudi fizioterapijo in tam so tudi naju z možem naučili kako se ga masira, da se otrok uspešno izkašlja.

Čimprej se pozdravite!

LP

nika

Mi imamo podloženo kar celo posteljo, spi še v otroški. Sicer pa res pomega masaža prsnega koša, z usločeno dlanjo ga tolčeš od spodaj navzgor ob hrbtenici po L in D strani. Glavo naj ima nižje od telesa, daš si ga čez kolena. Enako ponoviš potem še spredaj po prsnem košu. pomaga tudi inhalacija s fiziološko raztopino.

Glede mazanja s kremo pa takole, sem že omenila, da ne vem, če v resnici pomaga, v glavnem mi, odkar ga redno mažem (zvečer), nismo imeli večjih težav.
Bo pa kmalu bolje, saj se sezona prehladov počasi bliža koncu. Izogibajte pa se predvsem natrpanih prostorov, trgovskih središč, sicer pa se z zdravimi lahko druži, pa čim več svežega zraka, pa ne pretopla spalnica.

Hvala vsem za odgovore, je bil tole kar šok za nas, moram priznati. Res izgleda takle napad precej dramatično. Sploh ker se je zgodilo sredi noči, pa smo potem dirjali v zdravstveni dom na urgenco in so nas poslali domov, da ni nič, samo suh zrak verjetno, potem pa zjutraj šok – otrok ves omotičen, hitro diha, prsni koš se mu ugreza, nazaj na urgenco, rešilec, sirena…Upam da se ne bo ponovilo.

Nekaj o tej masaži sem že prebrala med starejšimi objavami na forumu, sem danes tudi že preizkusila, no, ne vem če preveč uspešno, “tamau” se je skoz smejal zraven in spuščal razno razne zvoke, ker je blo tko fino, ker se mu je glas tresel…

Bom pa jutri podložila jogi, drugače ima naš že vzglavnik, samo je precej nizek.

Na radiatorjih imamo povsod posodice z vodo in mokre brisače, v spalnici pa je okrog 20-22 stopinj, upam, da to ni preveč.

Zdaj samo ne vem, naj kupim Justovo mazilo ali ne.

Kar se tiče temperature v sobi – je previsoka. Res mu daj ob posteljo še posodo z vodo. samo na radiatorjih je premalo, sploh, če so radiatorji stran od postelje.

glede mazila pa ti tudi sama ne znam svetovati. Če se nagibaš na to, da bi poskusila, daj. Se pa prej pogovori z pediatrom.

T v spalnici naj bi bila nekje okoli 18 stopinj.

New Report

Close