rože za pokopališče
Tistim begonijam od zgoraj se reče vednocvetne begonije in so res hudo hvaležne rožice. Jaz imam sicer hudo vroč balkon in sem letos prvič nasadila (zdi se mi da ) rožice, ki se jim reče vrbene. Jaz jih imam v koritih, videla sem jih pa že tudi v skalnjakih, malo se uležejo po tleh in so vseh možnih barv. Očitno jim sonce zelo ugaja, saj so do sedaj uspešno preživele to divjo vročino. Videla sem jih tudi pri nas na pokopališču, tako da so očitno uporabne v ta namen.
Pozdravljeni,
Za sončne, močmo pripekajoče rastišče lahko izbirate med veliko paleto cvetočih enoletnic, dvoletnic in trajnic.
Povsod na vrtnarijah, cvetličarnah in prodajnih mestih bi vam morali znati svetovati usposobljeni strokovnjaki.
Za na pokopališča se največkrat uporabljajo nizko rastoče rastline. Paziti moramo na veliko stvari, ko zasajamo grobove, na lego grobov, na barvo spomenika, na razmerje med cvetočimi in zelenimi rastlinami,…Enoletnice: seveda so ene izmed njih tudi že prej omenjene begonije, nizke sorte žametnic,… Potem so pa tu še: gazanije, verbene, lobelija, tolščak, kalifornijski mak, petelinov greben… Od dvoletnic so na pokopališčih najbolj pogoste mačehe, marjetice in spominčice.
Od trajnic, ki cvetijo poleti lahko izberete med naslednjimi :pečnik, karpatska in zvezdasta zvončnica, pokrovna kresnica, veliko različnih nageljčkov, krčnica, homulice (za suha tla), planika. Poleti in jeseni pa lahko izbiramo med: jesenski nizki nagelj, deteljica (Oxalis), nizka lepnica, jesenski svišč, sadrenka, lepe očke, gajlardija, nizki pestemon, jesenske astre… Pozneje v jeseni zasajamo grobove s krizantemami, kakor so marjetke, gumbki,…
Lep pozdrav