Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija rozacea

rozacea

Spoštovani,
moji mami so pred 14 dnevi ugotovili rozaceo in ji predpisali čiščenje obraza in vratu s posebno mešanico(prekuhana voda, olivno olje, kis) ter mazanje 2x dnevno z Rozex gelom.
Mama je stara 63 let, ne pije alkohola in nikoli ni imela večjih težav s kožo. Težava se je pojavila že več kot pol leta nazaj, vendar je vmes izginila, zato ji ni pripisovala velikega pomena. Danes je stanje precej hujše, “mozolji” so se ji razširili po vsej bradi, okoli ustnih in nosnih gub, nekaj po vratu, najhuje je okrog oči.
Vnetje je ne boli na dotik, občutek ima, da jo suši, koža se lušči, po uporabi kreme(10 dni), je postala zatečena, sploh okoli oči in vse se širi. Pravi, da ima zamegljen vid, stranski učinki tega ne navajajo.
Zanima me, ali se lahko po uporabi gela stanje tako poslabša in kdaj so vidni rezultati?
Ali naj zaprosi za ponoven pregled, kontrolo ima šele januarja, naj zamenja kremo?
Mama je psihično zelo izčrpana, ne hodi ven, sramuje se in je utrujena.
Še nekaj, je možna dedna nagnjenost in ali naj mama pogosto menja posteljnino, saj se včasih na njeni postelji igra moj 2 letni sin?
Smo zelo zaskrbljeni in upamo na izčrpne informacije.
Hvala in lp

Pozdrav!

Rosacea ni nalezljiva!
V kolikor ji predpisano mazilo preveč suši kožo, ga je potrebno zamenjati.
V kolikor se spremembe širijo, so gnojne, vnete… je potrebno zdravljenje z določeno vsro antibiotika za daljše obdobje. sploh pa če ima prizadete tudi oči, kar je pogosto pri tej bolezni.
Vzroki za to bolezen so zelo raznoliki, od želodčnih, prebavnih, hormonskih motenj.
Potrebna bo torej kontrola pri dermatologu prej.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close