rotavirus in norice
Prejšnji teden je naša 9,5 mesečnica zbolela za rotavirusom. Sicer ni bruhala, je pa še vedno neješča in razdražena. Blato se je danes malo umirilo. (Hvala, ker sem se zelo veliko poučila o rotavirusu na tem forumu).
Včeraj pa je bila pri starejši punci na obisku sosedova punca, ki pa je danes dobila norice. Sedaj pa me zanima, ker pač predvidevam, da jih bo mlajša dobila, kako hudo zna biti, glede na to, da ima sedaj imunski sistem čisto na psu.
Ko je starejša prebolevala norice, je bilo grozno. Huda vročina, izpušaji vsepovsod. Smo pa podvrženi vročinskim krčem, tako da kadar slišimo, da bolezen spremlja vročina (kar je skoraj vedno), smo čisto na tleh.
lp, suzana
Spoštovana Suzana!
Rotavirus predvsem prizadene prebavni sistem, tako da je “zmanjšana imunost” predvsem na oslabljen črevesni sluznici (po rotavirozi često opazimo okužbo z drugim črevesnim povzročiteljem, moteno je vsrkavanje hranilnih snovi, ipd). Otroci brez imunskih okvar običajno z rotavirozo opravijo v 1 tednu, pti imunsko oslabljenih pa se lahko vleče tudi 3 tedne.
Poteka noric ni mogoče napovedati v naprej. Težje potekajo norice predvsem pri odraslih osebah in pri osebah s sistemsko okvaro imunosti (maligna obolenja, kronične izčrpljujoče bolezni, prirojene in pridobljene motnje imunosti, …). Ne glede na rotavirozo, ni nujno, da bo imela deklica težji potek noric.
Vprašanje je, če bo mlajša sploh dobila norice? Ali je bila v stiku s sosedovo deklico? Res je, da so norice zelo nalezljive in da je kužnost največja dan pred izbruhom bolezni (torej včeraj), pa vendar – potreben je stik z okuženo osebo. Morate tudi vedeti, da virus noric po 15 minutah, ko ga okužena oseba izkašlja ali izdiha, na sobni temperaturi propade. Če ste vi preboleli norice že pred nosečnostjo, ima deklica morda še ostanek vaših proteteles, ki jih je od vas prejela med nosečnostjo. Če jo še dojite, jo dodatno z imunskimi snovmi ščitite preko materinega mleka. Tudi individualni imunski odgovor na povzročitelja noric se zelo razlikuje. Inkubacijska doba za norice je 6 do 23 dni, torej si bo deklica po rotavirozi še dodatno opomogla.
Pozdrav!
Nina
No, da vam odgovorim, jaz kot otrok nisem prebolela noric. Sem pa bila veliko v stiku z obolelimi (takrat so nas starši še posebej vozili na obiske, češ da prej zboliš in preboliš). Sosedova punca je bila sicer nekaj časa v dnevni sobi pri mali, a se nista igrali, ker je mala še nezanimiva za igro. Jo pa res še dojim, akr nama je sedaj pri rotavirusu še posebej prišlo prav.
Močno si želim, da še ne bi zbolela za noricami, saj se mi zdi, da je le še premajhna.
Imamo še en problem; pred 3 meseci smo si splanirali dopust – zimovanje na Voglu, katerega pričnemo v torek. Pediatrinja nam je predlagala, da naj kar gremo, da ji bo visokogorski zrak dobro del. Je res že en mesec bolna, saj je pred 14 dnevi prebolela tudi laringitis. Ma, vsepovsod je hudič.
In me zanima, kaj mi vi predlagate; gremo ali ne, saj gremo za 4 nočitve, se pravi do sobote. In koliko je mala sploh lahko zunaj na zraku, glede na to, da je že dolgo zaprta notri (in jaz z njo).
Hvala in lepo nedeljo želim,
suzana
Spoštovana Suzana!
Glede na to, da je vaša starejša hči prebolela norice, je verjetnost, da vi ne bi bili prekuženi, zelo majhna. Nekateri otroci prebolijo norice samo s parimi izpuščaji, ki jih starši včasih ne opazijo.
Osebno zelo podpiram čim več gibanja na prostem in se glede zimovanja povsem strinjam z vašo pediatrinjo. Gibanje na svežem zraku otroku samo koristi, izogibajte se le zelo mrzlega vetrovnega vremena in mrzlega vremena z visoko vlažnostjo. Pazite, da bo deklica večplastno oblečena; v primeru mrzlega vremena (okoli -10° C) ji usta zaščitite s pleničko ali šalom. Otrok, ki ni prehlajen, prav dobro ogreva in vlaži mrzel zrak v nosno- žrelnem prostoru.
Pozdrav!
Nina