Najdi forum

Naj se samo oglasim in čeprav bo zvenelo čudno preštejem blagoslove, da je mali zbolel že čez vikend – kar pomeni, da smo se izognili epidemiji Rota virusa, ki zdaj redči vrste v vrtcih. Imamo (sicer precej hud) respiratorni infekt, mali ima vročino, zdaj mu iz nosa curlje že zeleno, kašlja in izloča sluz – kar pomeni, da mu gre na bolje. Morda bi morala zaradi vztrajne vročine (38.5) čez cel dan in noč k zdravniku, pa si ne upam ker je toliko bolnih otrok tam. Tudi dr. Kunaver mi je rekel, naj mu pač dajem veliko za pit, naj je, kar mu paše (k sreči mu apetit ni izginil), naj ga malo crkljamo, pa bo!
Tako, na delo moram, vam pa želim čim manj bolezni in – bog ne daj rota virusa.
T.
P. S. Danes se bom morda še kaj oglasila, od jutri pa bom ostala doma vse do 3. januarja, z vmesnim dežurstvom 30. 12 in 2. 1. 2002. Kako pa kaj ve? Boste kaj blizu računalnika tudi med prazniki?

Ene imamo to srečo, da delamo doma in imamo tako računalnik vedno pri roki. Zagotovo se bom kaj oglasila tudi čez praznike.
Kar pa se rota virusa tiče, v našem vrtcu ga še ni. Vseeno pa sem se odločila, da otrok te tri dni do praznikov ostane kar doma Better safe than sorry.

Hitro se pozdravite, lepo preživite praznike, jaz sem še do petka “in” potem pa juhuhu do 7.1.2002 doma crkljam svoje otroke (dva mala in enega malo večjega).
Za vse, ki se ne slišimo več: želim vam vse naj naj v prihajajočem letu, veliko sonca, drobnih iskric v očeh, koš zdravja. Mogoče pa se kdaj dogovorimo forumaši za kakšen piknik in se še drugače spoznamo.
Tinkara, nisi nič povedala, kako je uspel venček? Ali pa vas je bolezen čisto iztirila pa ni bilo časa?

Venček odpadel, ker se mi nekako ni držal skupaj, kaj pa vem, sem morda raztresena zaradi bolezni.
Hvala vam vsem za skrb – glih zadnjič sem razmišljala, da bi se lahko ženske enkrat na mesec dobile kje na vročem kakavu – sem namreč sedela v Juliji v Stari ljubljani in skrkala vročo čokolado in razmišljala o tem, da smo postale že kar malo prijateljice.
T

Živjo,

pisala sem že dr.Pušenjaku, kakšna je možnost, da oboli nosečnica oz.odrasla oseba, in če nosečnica dobi virus, kakšne so oz.če so morebitne posledice za plod. Pa mi še ni odgovoril.

Noseča sem 28.tednov in me je malo strah, kaj pa če dobim ta virus, glede na to, da je EPIDEMIJA.

Če ima mogeče katera odgovor na gornje vprašanje bi bila zelo zelo vesela.

Naj še omenim, da se velikokrat nahajam v družbi otrokov do 2 let, enega imam v družini (od partnerja nečak) in od dobre prijateljice. Tako, da možnost okužbe je, težko se je pa sedaj izogibati vsem povprek.

Že v naprej hvala,

LP

Iris

Obširno se je o rotavirusu razpisala Nina na sosednjem forumu Cepljenja. Iris poglej tam, pa še Nino povprašaj, kako je z nosečnicami.
Jaz pa malo paničarim, ker moram it z mojo ta malo danes k pediatrinji, saj ima vneto oko in z izpiranjem ne gre nič na boljše, da ne stakne še ta virus.
Upam, da jo srečno odnesemo.
Pozdrav vsem. N.

Škoda za venček, jaz sem tiste kroglice potem “lepila” z vodo na obod ko sem spekla v pečisci – posušila zaenkrat še ni nič odpadlo. Verjetno si imela dosti drugih skrbi, pa zato ni uspel.Jaz sem zadnjič za moški del naših prijateljev delala prašičke iz istega testa. Za ženske pa imam v medu zalite orehe v poslikanih stekleničkah in naknadno sem izvedela, da bi bilo to bolj primerno za moške, ker med in orehi pripomorejo k potenci. No ja, družina se bo potem že zmenila kaj bo kdo uporabljal…

Natka, menim, da pri obisku zdravnika, če se pazi, ne more priti do okužbe z Rota virusom, saj očitno to ni kapljični virus, ki bi se prenašal npr. s kašljanjem. Kot je pisala Nina, se okužiš, če primeš umazano igračo in roko potem neseš v usta. Zato se je potrebno ves čas umivati in predvsem paziti, da otroci (moja dva to storita takoj) ne dajejo neumitih rok v usta.

Lep pozdrav!

Mi smo imeli ta virus, ko je bil tamali star natanko 8 mesecev. V bolnico smo prišli zaradi alergije in potem tam “fasali” še rota virus. Naj vam povem, da s tem res ni šale. Otroci večinoma pristanejo na infuziji, zaradi prevelike izgube tekočin in teže. Tako so bogi, ko jih pikajo z tistimi iglami…tako jočejo…potem pa celo noč sediš pri otroku, da mu infuzija dobro teče. Razkuževanje rok v takem okolju kaj dosti ne pomaga. Sicer pa pri zdravniku primemo tudi kljuke, vrata, previjalne mize….tako, da raje ostanite doma in skušajte prehlade rešiti z domačo lekarno. Rota virus dobijo tudi odrasli (tudi jaz sem ga dobila in prav tako druge mamice, ki so bile ob svojih otrocij). Je enako grozen, le da ga starejši malo boljše prenašamo, ker razumemo, da moramo jesti in piti. Je pa ena mamica tudi pristala na infuziji. Posebne diete pri tem ni. Naj pa vas opozorim da rota virus preživi na npr. školjkah, kljukah…tudi do 7 mesecev!!!!

Iris priporočam ti, da se z otroci giblješ predvsem v odprtih prostorih in še to zelo previdno. Rota virus zna biti tudi zate nevaren.

Sicer pa bomo od sobote naprej doma vsi vključno z tamalim, tako da upam, da ga ne bomo dobili. Jaz sem čisto panična, ker vem kako to izgleda.

Kakorkoli, upam da tudi vaši otroci ne bodo zboleli. Vesele praznike in srečno predvsem pa ZDRAVO leto 2002 vam želim!

Pozdrav,
Miša

kaki virus pa je to???

Živio, punce!
Pišem dopise, letam po vrtcih, na forumu cepljenja malo tudi odgovarjam, mpregledujem naše driskarje in vas lepo pozdravljam. Hkrati vam posredujem informacijo o rotavirusih za starše,ki smo jo poslali tudi v vrtce.
Vse lepo pozdravljam!
Nina

Informacija o rotavirozi:
Rotavirus povzroča drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino. Bolezen traja 3 do 10 dni. Rotavirus je močno kužen, kar pomeni, da se zlahka prenese iz osebe na osebo. Prenaša se na več načinov, največkrat z neposrednim stikom, kar pomeni, da se iztrebki okuženega otroka zanesejo v usta drugega otroka. Drug način je posreden: dotaknemo se onesnažene površine ali predmeta kot npr. igrače, obleke itd. in nato zanesemo virus v usta.

Bolezenski znaki se pojavijo po enem do treh dneh po okužbi. Najbolj dovzetni in ogroženi so zelo majhni otroci – tisti, ki so mlajši od treh let. Pri majhnih otrocih izguba tekočine zaradi bruhanja in driske lahko zelo hitro povzroči izsušitev, ki otroka življenjsko ogroža. Bolnik izloča virus predvsem v času bolezni in še nekaj časa po tem, ko nima več driske in bruhanja (tudi več tednov).

Izjemno pomembno je nadomeščanje izgubljene tekočine. Otroci in odrasli ob driski in bruhanju lahko pijejo kakršnokoli tekočino, odsvetuje se le močno gazirane pijače, ker povzročajo napetost v trebuhu. Otrok mora piti velikokrat, vendar po malem – po nekaj žlic ali nekaj požirkov, kolikor lahko prenese. Ker na enkrat zaužije le malo tekočine, mu morajo starši čim večkrat ponuditi pijačo. Posebna dieta ni potrebna, otrok naj je hrano, ki si jo želi. Če se otrok doji, je povsem napačno, da bi z dojenjem prenehali. Prav nasprotno, dojene otroke je potrebno večkrat kot običajno pristavljati k prsim. Zdravljenje z živalskim ogljem ali drugimi preparati (Linex) ni smiselno. Bolezni ne zdravimo z antibiotiki.

Odsvetovano je, da otroci obiskujejo zbolele v bolnišnicah, posebno na otroških oddelkih in porodnišnici. Tudi odrasli naj gredo na obisk k bolnikom le, če so brez prebavnih težav.

Pričakuje se, da se bodo rotavirusne driske še pojavljale v prihodnje, saj je bolezen zelo nalezljiva. Z upoštevanjem nasvetov do neke mere lahko zmanjšamo tveganje za okužbo in širjenje bolezni. S pravočasnim nadomeščanjem tekočine pri zbolelem otroku pa se morda lahko izognemo zdravljenju v bolnišnici.

Otrok z znaki nalezljive bolezni – drisko, bruhanjem, temperaturo, izpuščaji, akutnimi prehladnimi znaki: kašelj, bolečine v žrelu, nahod; naj ostane doma!

Nina, hvala – ker je imela ta virus lani prijateljičina dojenčica, ga poznam. K sreči smo mi samo zelo prehlajeni – zdaj že tudi sama kreham in komaj čaka, da grem domov. Mali ima sicer še malo vročine a ni hudega, bruhal je zaradi kašlja, ponavadi ponoči, driske ni imel, pravzaprav je zaprt, kakal je pred dvema dnevoma, sicer malo sluzasto, potem pa nič več. Pije rad vse, čaje mu dajem nesladkane. V vrtec ne bo šel čez cele praznike – upam, jih bodo dobro razkužili. V soboto ima v moževi službi Dedka Mraza, pa ne bomo šli – zdravje je prvo!
Lepe praznike
T.

New Report

Close